Mer reklam!

Kom och köp! Kom och köp!
 
Ännu fler auktioner uppe och det är KLART jag gör reklam på bloggen. Ännu fler auktioner är dessutom på gång.
 
Mina auktioner finner ni här.  Ni kan också söka på mitt alisas: Ylvalii


Over and out!

Det naturliga urvalet

Det har inte blivit så mycket handlat på senaste tiden. Jag har låtit bli att köpa det onödiga, eller kanske jag ska säga det onördiga. Jag har ju istället kommit in i en sälj-period vilket är bra både för platsbristen och plånboken.
 
Några köp har det ändå blivit. Med mig ut från Läkarmissionen förra onsdagen hade jag endast med mig ett föremål. En nästintill perfekt skål från Upsala-Ekeby av Anna-Lisa Thomson från serien Marina.
 

Personalen hade nog missat att det stod UE under eftersom priset var lågt, 45 kronor. Annars har prisbilden gått bananas på Läkarmissionen. Allt har blivit väldigt dyrt på kort tid. För ett par år sedan var Läkarmissionen min favorit, men nu är det bara snäppet bättre än Myrorna.
 
I helgen besöktes tre loppisar. En annorlunda skål från Sea - Hjärtans gott med röda hjärtan, några Sparta-tallrikar från Gefle och två kvadratbrukar av Signe Persson Melin blev rovet. Inte som det brukar sluta när jag besöker södra Dalarna för att loppa. 
 
I söndags var jag och min mor med och sålde på en loppis i Surahammar. Jag handlade bara två saker!
 
När kvinnan vid bordet mittemot packade upp var jag snabb som en kobra. En svart vas av Viking Göransson från Upsala-Ekeby blev min för 50 pix.
På bilden tillsammans med skålen från samma serie som köptes på scoutloppisen.
 
Vid ett bord såg jag den, kokos-skålen. Störtade fram! Bara för att upptäcka att den hade en stor nagg. Men skam den som ger sig. Jag frågade damen som sålde. Hon blev helt till sig:
"Inte kan man sälja trasiga varor heller, den ska jag genast ta bort."
Jag frågade vad hon ville ha:
"Ja, tio kronor då..."
 
Behöver nog inte ens skriva att jag köpte den.
Det är den näst minsta modellen tror jag. Nu har jag två delar ur serien. Båda har skavanker. Men vad gör det om 100 år?
 
Jag kan inte låta bli att fundera på vad jag skulle fått betala om den varit hel... Men känslan säger mig att det kanske skulle vara max 50 kronor. Det grämer mig lite. Men nöjd är jag ändå.
 
Over and out!

 

Banditen Sandberg

I fredags var det åter dags för Ansgarskyrkans årliga loppis. Det blev en enorm besvikelse. Inte så mycket på grund av fyndbristen utan mer på att jag anklagades för stöld.
 
Jag, Anna Sandberg, anklagades för stöld.
 
Ni som känner mig vet att jag aldrig så mycket som ens pallat äpplen. Än mindre stulit.
 
I min kasse hade jag varor för hela 50 kronor, och tanterna på loppisen var helt övertygade om att jag inte betalat för dem. BEFÄNGT! Klart att jag hade betalat. Att deras betalningssystem är skit är väl inte mitt problem, trodde jag.
 
Avdelningen för husgeråd, glas, proslin, hushållsmaskiner, lampor och liknande är inrymt i en liten lokal på uppskattningsvis 8x10 meter:
 
- Längs väggarna sitter hyllor med saker som är till salu.
- Längs de båda kortväggarna finns en rad med bord, där får man som kund inte gå in, där ska man be om hjälp om man vill titta på något.
- Ute på golvet står fyra mindre bord och ett långbord, dessa får man gå runt, precis som man vill.
- Vid alla bord står ett par personer som tar betalt, det finns även kassörer utspridda i rummet.
- Den inofficiella reglerna säger att man betalar varje sak på en gång.
 
De INOFFICIELLA reglerna... Jag hade inte en aning...
 
Jag var effektiv i mitt shoppadande, ville ju hinna norpa fynden före alla andra. Hittade snabbt två emaljfat jag ville ha, tog dem i handen och gick vidare till nästa hylla. En ostkupa, den behöver jag.
 
Hittade sedan en ledig kassör som jag betalade hos. 35 pistoler.
 
Sedan hittade jag tre kaffekoppar med fat från Gefles servis Kosmos, tänkte komplettera min Tradera-försäljning med dem. Hade redan ett gäng tallrikar och assietter hemma. Packade ner dem och gick till en annan kassör eftersom den som stod vid kopp-bordet var upptagen med att packa en hel kaffeservis.
 
Visade upp den koppen med prislapp. 15 pix. 
 
Gick sedan till "hushållsgrejerna". En stor, rostfri bunke var jag ute efter. Hurra, det fanns en. För 10 kronor. Ställde mig för att få betala den hos en farbror-kassör.
 
En annan kassör kom då fram till mig:
- Jag kan ta betalt!
- Jaha, vad bra, 10 kronor står det på denna, sa jag och räkte fram två femmor.
- Ja, för den ja, säger kvinnan (läs; den obstinata kärringen). Men du ska ju betala för det du har i kassen också. 
- Det har jag gjort, sa jag och såg henne rakt i ögonen.
- De andra har inte sett att du har betalat.
- Jo, jag har visst betalat, vidhöll jag.
- Jaha, sa kvinnan.
 
Jag kollade vidare llite till men hittade inget som tilltalade mig. Jag var väl kvar 10 minuter till och strosade runt bland borden. Hittade inget mer och var på väg ut när jag möter kvinnan igen.
 
- Vi tror inte på att du betalat. Kan du peka ut de personer du betalade hos? säger hon.
- Hmm (jag tänkte efter lite), jo, det var en kvinna som hade en röd väska med en blomma. Sedan var det en äldre herre också, sa jag efter lite betänketid.
- Då går vi och frågar dem.
 
Som om de skulle komma ihåg mig, bland 200-300 kunder. Inte en chans.
Kvinnan hade inte en susning.
Jag blev rosenrasande och sedan väldigt ledsen.
Gick därifrån med tårarna rinnande på kinderna.
 
Kollade lite på textil, böcker, möbler och leksaker.
 
Men. Man kan ju säga att jag tappade lusten. 
 
Hur det hela faktiskt slutade vet jag inte riktigt.
Om de trodde mig eller inte.
Men de störtade inte efter. Att min mamma var med och såg när jag betalade kopparna var tydligen inte heller giltigt vittnesmål.
 
Så, fröken Sandberg kan nog vara bandit på många sätt. Smådjävlig, spydig, retsam, lurig och full av rackartyg. Men en tjuv är jag inte. Tack Ansgarskyrkan för att ni förstörde min dag, tack så jävla mycket.
 
Over and out!


Kom och köp, konserverad gröt!

Nu ligger några nya auktioner uppe. Kom och köp!
 
Här hittar ni mina auktioner
 
Nytt:
 
Hepp!
Over and out!


Säljaskåpet. Ska du sälja skåpet?

Nej, inte ska jag sälja mitt skåp heller. Det får allt stå kvar på sin plats i vardagsrummet som börjar ta form.
 
En liten tjuvkik får ni här, jag vet att många är nyfikna på hur det går. Det går bra. Men långsamt. Jag håller på att flytta in möblerna, det kommer till en början att vara lite övermöblerat eftersom andra rum i lägenheten måste fixas till. Sängen kommer att få bo i vardagsrummet medan sovrummet fixas, bokhyllorna får stå i hallen och min soffa får bo  hemma hos mamma tills det blir någon ordning.
 
 
Uppepå står söndagens auktionsfynd:
 
Men tillbaka till säljaskåpet. Jag har fixat ett litet skåp där jag kan gömma undan alla grejer som ligger uppe på nätauktion. Hoppas och tror att det kommer att räcka till för alla grejer. Tidigare har jag haft alla föremål stå framme. Det blir en enda röra och det händer lätt olyckor.

Vi får se om alla saker får plats. Efter en koll på vinden insåg jag att det verkligen var dags att börja sälja av. Hur kan man få så mycket grejer som hamnar på hög? Jag trodde att det bara var ett par lådor. I onsdags plockade jag ner SJU lådor och det var ändå inte alla! Nu är de sju lådorna omvandlade till tre tradera-lådor och två lite större loppislådor. Så på söndag blir det loppissäljande i Surahammar. Kom dit om du har vägarna förbi!
 
 
Ojoj...
 
Några av er har ju sett vad som ligger uppe nu, men här får ni en kik in i skåpet.
 
Spännande!
 
Hoppas att jag nu kan hålla fast vi mitt säljrus. Det ska dock påpekas att jag bara plockade ut TRE grejer ur de SJU lådorna. Jag var hård mot mig själv.
 
Over and out!

 
 
 
 

Far jag med osanning?

Tänkte min nog inte riktigt för när jag lade upp mina kryddburkar på Tradera. Gjorde det liksom utan att tänka. Dalom-burkarna är väl i grunden Marianne Westmans formgivning? Men nu blev jag osäker på dekoren. Det kanske inte alls är Marianne Westman.
 
 
Hepp, pepp, alla MW-kunniga ute där. Hur ligger det till? Far jag med osanning? Hjälp!
 
Över änd ut!


Reklampaus

Åter dags att få iväg lite grejer på nätautkion. Denna gången är det väl inga dyrgripar men en del fint ändå. Ber om ursäkt för de något mörka bilderna, måste få ordning på fotogrejerna snart! :)
 
Klicka här för att komma till auktionerna.
 
Det går också bra att söka på mitt alias: Ylvalii
 
 
Snart kommer det upp nytt!
 
Over and out!


Kort och gott!

Så blev det till slut ett fat ur Atterbergs korta serie i samlingen. Dessa brukar gå för höga summor eftersom de är ganska ovanliga. De kallas korta serier eftersom de gjordes i begränsad upplaga. Nu fick jag chansen att köpa ett fat för 600 kronor och så blev det. Fint!
 
 
Over and out!


Semester och loppande

Ni har ju redan fått höra om utvalda delar av min semester. Jag har ändå missat att berätta om några av vändorna som jag varit ute på. Jag har bland annat varit i Norberg och varit på både loppisar och auktion. Några fynd blev det allt.
En lockask från Ekeby. Lite krackelerad men annars inga skador, tillsammans med en skål från Laholm slog auktionsförättaren till på 20 kronor.
 
Fatet från Upsala Ekeby har Ingrid Atterberg formgett. Modellen har jag aldrig sett tidigare och blev därför glad när jag kunde ropa in den för en låg summa. Fatet har en pytteliten nagg men det gör inte så mycket.
 
Paret lampfötter blev mina för lite drygt 200 kronor. Tycker jag känner igen modellen men ingen har kunnat berätta vem och från vilket glasbruk de kommer. Troligtvis är de svenska. Det spelar mig mindre roll, snygga är de!
 
Det blekrosa fatet från Gabriel hittade jag på Gåvan i Norberg. 30 kronor var ett bra pris för det fina fatet.
 
Även några inköp har jag gjort i Västerås. Nu har de flesta loppisarna öppnat igen efter sommaren.
 
En ljusblå multicup av Signe Persson Melin och en liten kopp (glöggmugg) från Bo Fajans. 10 för den stora och 5 för den lilla.
 
Röd Rubin från Gefle tyckte jag hade en fin form, även om det inte är min stil riktigt. Vi får se hur länge besöket varar innan vasen får flytta vidare. 30 kronor.
 
Krukan Risto från Upsala Ekeby och Hjördis Oldfors fyndades på Myrorna. Visserligen är 45 kronor inget fynd om man jämför med krukan en av mina retroblogg-vänner lyckades hitta (en för 8 kronor) men jag är ganska nöjd ändå. Efter bad i vatten och maskindiskmedel och en del skubbande är nu de flesta kalkavlagringarna borta.
 
Den söta kycklingen var ett impulsköp. Den är ju svår att motstå. Hela 5 kronor.
 
Något lite ovanligare. Ett Blå eld-fat som inte är glaserat. När jag hittade det på loppisen så var det grådassigt men efter en disk så är det som nytt. Det är ett litet fat, ungefär 7-8 cm bara. 40 kronor tänkte jag var något högt pris men slog till ändå.
 
Känsliga läsare varnas, här blir det naket.
Två små figurer som nog ska få bo på min toalett om jag hittar något bra ställe för dem. Söta var de i alla fall. En Selma för paret.
 
Nyöppnandet av Läkarmissionen här i Västerås förde inte med sig många föremål i korgen. Stickans gurka måste väl ändå finnas i varje Västeråsares hem. Gurkstaden Västerås. 125 kronor, kanske i överkant för min gurk-budget men fatet var felfritt. I övrigt var jag inte så imponerad av Läkarmissionens nya utformning. Kanske lite bättre ordning men det verkar ha avspeglats på priserna. Damkläderna var ipressade i ett litet rum som kändes lite klaustrofobiskt.
 
På stadsauktion här hemma har jag också haft lite tur.
Fugurinen Paula med fiskekorgen från Upsala Ekeby ropades in för 200 kronor. Paul får nu en kompis. Jag ska bara hitta Paul i flyttkartongerna först.
 
Två nya Negro till samlingen hurrar vi för. Med en slutsumma på 600 kronor för båda tycker jag att det var ett fynd.
 
En liten minitripp till Dalarna stod också på schemat under semestern. Hälsade på Bästa Benny i Borlänge. Han hade hämtat ut en del grejer på auktionshuset åt mig.
 
Ett fat City av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby.
 
Brickan/skärbrädan kommer från Gustavsberg och serien heter Star. Underbart! Kommer att passa så bra i mitt kök.
 
Två figuriner från Upsala Ekeby av Mari Simmulson, här tillsammans med Paula från tidigare auktion. Tyvärr är den högra lagad, den har varit huvudlös och Eskimån har ett par nagg. Men för 100 kronor tyckte jag att det var okej. 
 
Förutom detta ingick även en Terma kastrull, två tavlor och en Jie-skärbräda för blott 600 kronor. Gött!
 
 
Glassen på Lappens i Hedemora tyckte jag att jag hade förtjänat. :)
 
Nu tillbaka till jobb och vardag.
Over and out!


Retrolux 2 år online

Meeeen grattis till mig!
 
Grattis till Retrolux!
 
För två år sedan beslutade jag att jag skulle blogga om fynd, loppande, auktioner, scouting, semester, resor och annat jox. Tänk så det blev. Tänk att jag fortfarande bloggar... Högst otippat.
 
Lite ego är jag väl, bloggar för min egen skull. Men. Främst är det dock ni, kära läsare, som har hela min uppmärksamhet, det är ni som får mig att vilja berätta. Ert intresse triggar mig. Tusen tack för alla fina kommentarer under åren och jag hoppas ni fortsätter att följa mig på mina skattjakter.
 
Helt fantasktiskt, underbart, otroligt, sanslöst, galet, förvånande och hurra!
 
Det mest otroliga är kanske att jag kom ihåg att det är jubileum idag... Förvirrad AB.
 
Bjuder på en bild från kontoret, lite retro får plats här...
 
 
Som sig bör: Over and out!


På min semester har jag käkat choklad...

...och tittat på flygplan. Fråg Gävle till Linköping via lite skärgård. Furusund mer bestämt där vi träffade vänner och hade en trevlig grillkväll.
 
På väg ner mot Linköping spontanåkte vi färja ut på en ö. Kikade lite på båtar och turister för att sedan dra vidare.
 
 
 
Vi kom fram till Linköping fram på kvällskanten. Malin och Nicklas tog emot i sin trea, stora delar av inredningen i 50-tal och 60-tal. Köket i original. :) Det gillas. Vi stannade inte länge i lägenheten utan drog ut på stan för att få lite krubb. En trevlig och avslappnande kväll inför morgondagens marathon.
 
Dagen därpå vaknade vi till ett dukat frukostbord. Några mackor och kaffe behövdes som uppvärmning. Tre loppisar var inplanerade. En kortis i Gamla Linköping och även Flygvapenmuseet och Arbetets museum i Norrköping. Skulle vi hinna?
 
Stadsmissionen kom vi till lagom till öppning. Tyvärr lite klent med fynd. Jag gick ut tomhänt! På Röda korset hade jag lite bättre tur, där köpte jag ett par gardiner. Nya men med 50-talskänsla.

Vi hämtade bilen och drog vidare till Återvinningen. Även där blev det mer eller mindre fyndlöst. Köpte någon liten pryl i alla fall... Så även Linköpings loppisar verkade lite tomma under sommaren.
 
Vi rejsade till Gamla Linköping där vi promenerade en kort vända.
 
Givetvis blev det ett besök i Chokladbutiken. Cloetta säljer andrasortering till bra pris.
Deras försök att efterlikna en gamal butik har de dock lyckats halvdant med. Golvet och kassorna är väl hyfsade men resten är sådär. Hyllorna känns väldigt morderna och likaså belysningen. Neonskylten gillas!
 
Med den inhandlade chokladen smältande i bakluckan på Skruttibangbang (bilen alltså) for vi mot Flygvapenmuseet. Jag låter bilderna tala:
 
Två stora salar/hangarer. Den ena med flygvapnets utveckling från 1900 fram till nutid.

Den andra mer fokuserad på hur samhället såg ut och vad man var rädd för från ca 1950 och fram till våra dagar. För varje årtionde hade man gjort "lägenheter" med tidstypisk inredning.
 
Gissa vad som stod i vardagsrummet från 60-talet? En stor skål i serien Kokos från Upsala Ekeby. De hade limmat fast den i hyllplanet så att ingen skull klåfingra sönder den. Hoppas att de satt fast den med ett bra lim, ett lim som går att få bort! Stackars hylla också...
 
I källaren fanns utatällningen om DC3:an, flygplanet som försvann. Min personliga favorit.
Ett plan med en besättning på 8 personer som åkte ut på uppdrag och försvann. Inte ett spår förrän 50 år senare. Den återfanns på havets botten och bärgades och sparades för eftervärlden. Planet hade blivit nedskjutet av ett Sovjetiskt plan. Mycket av historien är ännu dolt i mörker, fyra av de åtta besättningsmännen hittades på havets botten. Vad som hände med de återstående fyra är en gåta. Det hela blir mer magiskt när man ser det som återstår av DC3:an. 
 
I övrigt tycker jag nog att Flygvapenmuseet blivit bättre än förra gången jag var där. Dock är jag inte superimpad. Mitt sällskap var nog mer impad.
 
Vi susade vidare mot Norrköping eftersom vi ville in en snabbis på Arbetets museum. Eller det blev en snabbis även om det inte var det vi tänkt oss. De stängde redan klockan 17 på vardagar. Lite kasst eftersom det är semestertider. Vi missade utställningen vi helst ville se på översta våningen.

Deras utatällning om formgivning och design var helt okej, även om mycket kändes lite sunkigt. Eller inte sunkigt men inte förfinat. Mycket man inte förstod. De hade exempelvis ett "löpande band" med föremål. Både nytt och gammalt. Jag förstod inte vad det var och vad som var syftet. Men efter mycket om och men hittade jag ett papper där det stod. Det var allmänheten som fått lämna in föremål som de förknippade starkt med ett visst år/årtionde. Det var till en stor del kärnan i utställningen och jag förstod den inte ens...
 
 
Men efter att vi blivit utslängda 17.10 så tog vi en liten promenad. Underbara miljöer! Tur att de gamla fabrikerna sparats för omvärlden!
 

Efter besöket i Norrköping susade vi hem mot Västerås. En natt hemma och sedan till Norberg för en helg med loppis, auktion, gruvhål, blå grottan, svinryggen, bad och fika på Elsas. Fynden från Norberg? De får ni se en annan gång!
 
Over and out!

 
 
 

På min semester jag även kollat in...

...Gävle och fängelsemuseet.
 
Vi kände inte att vi hade så bråttom iväg till nästa resmål så vi bestämde att vi skule strosa mer i Gävle. Leta några loppisar och kolla in fängelsemuseet.
 
Gamla stan i Gävle är väldigt trevligt, många söta små hus med skvallerspeglar i fönstren.
 
Eftersom de flesta små loppisar/antikaffärer inte öppnade förrän klockan 12 så gick vi till fängelsemuseet (som inte heller öppnade förrän klockan 12). Efter en kopp kaffe fick vi guidning genom museet med hjälp av små fjärrkontroller med tillhörande hörlurar. Museet var uppdelat i två tidsperioder.
 
Det "moderna" fängelset byggdes 1847 och sista fången lämnade fängelset 1986. Där fick man höra om flera karraktärers öden i de olika cellerna. Även historien om Sveriges sista skarprättare berättades (för övrigt en man som föddes i Norberg...) 
 
Museets andra del som låg i huset bredvid handlade om hur man behandlade skurkar under 1700- och 1800-talet. När de straffade visades upp offentligt och straffan var mer eller mindre barbariska, allt för att avskräcka andra.
 
Under reparationen innan fängelset skulle bli museum så hittades mängder av föremål gömda under golvet och i skrymslen och vrår. Bland annat kunde man hitta crack-pipor, smuggel-skor och egenkostruerade tatueringsmaskiner (av pennor, nålar, batterier och rakapparater bland annat).
 
Stickan var en av de sista som var intagen på fängelset i Gävle innan det stängdes. Honom fick man titta in hos. 
 
Varje boende hade lyxigt med eget badrum = pottskåp och tömningslucka... 
Gatlopp, ett straff som var mycket plågsamt och oftast hade dödlig utgång.
 
Från hemskheterna i fängelsehålorna till lite mer angenäma lokaler att besöka. Bland annat Gävles kända brandstation som ligger mitt emot järnvägsstationen.
 
Väggmålningen hittade vi på väg till någon loppis... 
 
Jag har redan blandat ihop alla loppisar vi var inne på. Lite besviken är jag trots allt på utbudet av föremål, det var inte så mycket som handladet trots att väldigt många loppisar besöktes under dagen.
 
Lamporna är jag dock väldigt nöjd med, jag hade precis ställt tillbaka en Gabriel-vas som hade en spricka när jag såg sänglamporna. Reserverade, bakom disken. Illa. För en gångs skulle frågade jag i alla fall och det var tur. Hon som reserverat dem hade inte kommit tillbaka till butiken och kassörskan tyckte att jag skulle få köpa dem istället. Ibland är det bra att fråga. De var dessutom ett fynd, bara 20 kronor styck! 
 
påfyllnad i Aladinförrådet. Sällskapet tyckte nog inte att jag behövde, klart jag behövde! En grå och en rosa köptes. Den rosa var nog tyvärr inte en Aladin men för fem kronor så är den tillräckligt lik. Här tillsammans med min samling hemma i hallen.
 
Ett litet UE-fynd hittade jag, detta är ett litet fat av Ingrid Atterberg.
 
Ett Höganäs-ägg blev det med, för en guldpeng. Även en del annat smått och gott som inte fotograferats.
 
Fortsättning följer...
 
Over änd out!
 
 
 

På min semester har jag kollat på...

Började semestern med en liten bilresa. Skruttibangbang tog oss mot Gävle. Första dagen besöktes järnvägsmuseet. Tåg tåg tåg...
 
 
Stora gamla lok.
 
Små, lite nyare tåg.
 
Gamla hjul, nya växter. Passande nog är det Rallarros.
 
Mer eller mindre skruttiga lok. "Ett fall för rapplighetens bevarande" som far min skulle ha sagt.
 
Snygga motorvagnar. Verkligen retro!
 
Växel...
 
Banvakten och hans svärfar.
(Inte barnvakten...)
 
Skyltar och målningar var bättre förr...
Eller vad säger ni?
 
Även loken hade bättre klass.
 
 "För jag är lite tågtokig."
Tack för besöket. "SJ, SJ, gamle vän..."
 
Ett litet strövtåg hann vi med inne i Gälve på kvällningen. Ett ynka loppisbesök, Erikshjälpen, men inget fynd direkt. En liten emalj-kanna men plastlock.
 
En guldpeng ville de ha. Jag har svårt att gå ut tomhänt från en loppis.
 
Gävle var en trevlig stad att strosa runt i.
 
Fortsättning följer...
 
Over and out!

 
 
 

RSS 2.0