Stora Loppisguiden

Igår var det som lilla julafton när jag kom hem. Fyndade en massa på loppis som skulle packas upp. Ester Wallins björn-figurin, en skål av Mari Simmulson, en höganäslykta och ett fat med sköldpadda (från Gefle). Ja, ni får se en annan gång.
 
Hade dessutom fått ett paket med lite skivor och filmer att packa upp. Ibland glömmer jag vad jag har beställt och blir lite överraskad när jag öppnar paketet. Hade jag kommit ihåg att beställa the Hives och hur skulle Mando Diao-skivan vara... (Japp, the Hives låg där och även Mando Diao som var tiktigt tuff).
 
Men det bästa med alltihop var nog ändå det bruna kuvertet som låg på hallmattan när jag kom in. Nyaste numret av tidningen Retro med sommarens stora loppisguide. Några av oss retrobloggare hjälpte till att sammanställa listan och jag var ansvarig för Västmanland så klart!
 
Till och med några tips på loppisar i kära gamla Norberg fick plats! :)
Vi får se om detta bidrar till mer fyndande i sommar.
(För er som vill besöka loppisen vid OKQ8 i Skinnskatteberg så kan jag meddela att den inte finns i Skinnskatteberg utan i Surahammar. Same, same... Det blev lite fel på vägen till redaktionen där.)
 
Så köp, läs och loppa!
 
Under frukosten idag njöt jag av alla andra härligheter i tidningen och livet. Bland annat kikade jag på Pionerna och Irisarna jag fått av mamma. Givetvis i vaser från Upsala Ekeby.
 
 
Over and out!

 
 
 

Något litet

Ser ljuset i tunneln nu när väggarna i vardagsrummet har fått hela två lager färg. Blir nog två målningar till och sedan kan jag börja "flytta in" igen. Det ska bli så skönt. Vardagsrummet får vita, målade väggar. Tänker att det borde bli bäst eftersom jag har så många föremål som vill synas. (Mina kollegor skulle säga: Du måste ju får plats med alla dina antika gamla vaser)
 
Kanske kan det bli någon väggmålning... Vet dock inte om jag ska måla direkt på väggen eller skaffa en stor duk. Känns ju lite jobbigt om jag tröttnar sedan och vill måla över. Det är ju lite klurigt att måla över med vitt. Går åt så många lager med färg.
 
Igår tog jag en rast från jobbets slit och for iväg till en av stadens loppisar. Antagligen det sista besöket där för denna säsong. Här i Västerås stänger de flesta loppisarna på sommaren medan de i de flesta andra städer och orter har sin bästa tid just på sommaren.
 
Det är nog lite av ett beroende det där med att springa på loppisar....
 
Det blev inte mycket som fick följa med hem. Vilket kanske är tur med tanke på mitt kompakta flyttkartongs-boende. Och inte minst, mina överfulla skåp. Halva priset var det eftersom de vill tömma förråden innan sommaren.
 
Ett glasblock av Erik Höglund fick det bli efter en del tvekan. Inte riktigt min tekopp om man säger så. Men en knapp 20-lapp tyckte jag nog att det kunde vara värt.
 
Tveksamheten kring denna skål var också påtaglig. Jag ställde faktiskt tillbaka den den gång för att senare gå tillbaka till hyllan där den stod. Prislappen sa 125 kronor, vilket ger dryga 60 kronor på halva priset. Vad fick jag tillslut efter mitt velande då? Jo, en skål från BoFajans med lite oregelbunden form. Vem som ligger bakom och när den är gjord har jag ingen gissning på.
 
Ibland blir jag lite irriterad över prissättningen de har på Läkarmissionen i Västerås. Den är väldigt svajig med hutlösa priser ibland och väldigt bra priser på andra varor. Som i detta fallet med skålen, 125 kronor, aldrig! Men 60 kronor, okej, kanske... Men när man behöver stå och vela över något som är på halva priset på en loppis så tycker jag att det gått lite för långt. Bättre då med loppisar som har som policy att varorna ska stå på hyllan max en vecka.
 
 Strax innan jag gick ut hittade jag denna viking. Den kommer från Lindshammars glasbruk och hade både originalförpackning och etikett kvar. 20 kronor var det värt även om jag har själva vikingen sedan tidigare.
 
Det är Christer Sjögren som står som formgivare på förpackningen. Rätta mig om jag har fel men Taistos viking är väldans lik. Något samarbete där kanske?
 
 Over and out!

 
 
 
 

Femtal i Ess

Eller kan man säga något annat om dessa underbara vaser?
En skön skara...
 
Som jag berättat tidigare har jag haft världens tur med vaser från Upsala Ekeby under några veckor. Eller vas säger ni? (haha, dagens lägsta)
 
Vasen Presenta av Ingrid Atterberg ropades hem på nätauktion för en låg summa. Tyvärr en liten, liten nagg nertill men den tycker jag inte gör så mycket. Det var jag dessutom beredd på eftersom säljaren både fotat och skrivit i annonsen att det fanns en nagg. Mycket trevlig säljare var det.
 
Vasen Tri har ni ju redan spanat in. Mitt fynd som blev min för en guldpeng. Jag älskar den verkligen. Mer än jag först trodde jag skulle. Det är Ingrid Atterberg som ligger bakom även denna.
 
En vas av Hjördis Oldfors blev min för knappt 100 kronor. Skicket är utmärkt. Vilken serie den tillhör får ni gärna upplysa mig om. Har den inte på plats i skrivande stund och kan inte kolla märkningen.
 
Pepita av Ingrid Atterberg hittade jag på Myrorna. Inga som helst skador men andra sortering eftersom glasyren inte täckt helt. 125 kronor.

Detta måste räknas som ett fynd. Hittade denna på en loppis i Vingåker. Jag kan inte se märkningen men visst är det väl Anna-Lisa Thomson för Ekeby? 125 kronor tycker jag den var värd oavsett. Lite krackeleringar på insidan.
 
Jag hittade fem Upsala-Ekeby-vaser i fint skick på sju dagar. Inte illa.
 
Trevlig midsommer!
 
Over and out!


Ur led är tiden

...ja, jag begriper i alla fall inte var den tar vägen.

Tänkte jag kunde bjuda på en bild i alla fall, mer kommer sedan.

Tri av Ingrid Atterberg. Hittade den på en bordsloppis här i stan. Säljaren ville bli av med allt på bordet. jag betalade otroliga 10 kronor. Hurra! Trodde aldrig att jag skulle få chansen ett äga en Tri. Glad som få.

Under de senste sju dagarna har inte mindre än fem UE-föremål blivit mina. Alla inköpta på olika loppisar. En uppdatering om det kommer framöver.

Over and out!
Som ett brev på posten

... i positiv bemärkelse. Det har kommit några leveranser, både från nätauktion och vanlig slagauktion.

På ren impuls åkte mamma till Eskilstuna för en klubbauktion, de hade många delar UE och flera saker gick billigt. I katalogen på internet hade vi spanat in några olika objekt, inte bara Upsala-Ekeby.


Serien Vienna har jag fastnat för. Jag har sedan tidigare en av vaserna. Mamma ropade in även denna som är lite större. Med på auktionen fanns också en golvvas, tyvärr så blev den lite för dyr. Den hade jag gärna haft annars. Denna blev också ganska dyr, ungefär 500 blev det tror jag.


Ett stort fynd var dock denna skål. Bilden är lite missvisande och den ser inte mycket ut för världen. Det är en vit Colora av Sven Palmqvist för Orrefors. Just den vita är inte allt för vanlig och den är en av de större modellerna. Colora i vitt var ju inget jag skulle samla på... Men de är ju så fina! Med slagavgift blev det väl ca 130 kronor.


Mina retrodjur ligger nedpackade i diverse flyttlådor så jag missade den utmaningen för några veckor sedan. Här är en ny nalle till min samling med björnar. Det är Upsala Ekeby och Göran Andersson som ligger bakom. 150 kronor.


Fatet av Anna-Lisa Thomson blev mitt för 150 riksdaler.


Skålen i serien Ax av Berit Ternell för Gefle kostade 100-lappen jämt.


Ett fat av Hjördis Oldfors, även det för Upsala-Ekeby ropades också in. Det var på gränsen att priset var lite högt. 250 kronor slutade notan på.

Mamma ropade in en del grejer till sig själv också, rena rama julafton! Nu blir det vatten och bröd!

Några traderaauktioner har gått min väg den senaste tiden. Bland annat har jag ropat in ett fat av Ingrid Atterberg. Det fanns hos en säljare i Norberg och därför slog jag till, mamma bor ju där och kunde hämta upp den åt mig.


Serien har inget namn. Den gjordes för Åhlén & Holm. 130 kronor. Bägaren köpte jag i Hedemora på loppisen i ishallen i våras.


Den vänstra ropades in på auktion för en relativt låg summa, den har ett litet nagg. Mars heter serien och Mari Simmulson har formgivit för Upsala Ekeby.

Den högra är ett fat ur serien Sagina, också den av Mari Simmulson. Just detta fat är lite ovanligt eftersom den endast har vit dekor. Vanligtvis är de tre "spetsarna/topparna" pastelligt rosa, gröna och gula. Jag tycker nästan att detta är snyggare! Den blev min för ynka 20 kronor på en Traderaauktion, troligtvis tack vare/på grund av att den har en nagg. Som kuriosa i denna historien kan tilläggas att jag såg just detta fatet i en slutprislista på Dalarnas auktion tidigt i våras. Det grämde mig lite att jag missat att ropa in partiet där fatet ingick. När jag sedan såg var säljaren bodde så frågade jag om det var samma fat. Det var det. Kul!

Något enstaka loppisbesök har jag klämt in också.


De båda vikingarna är från Upsala Ekeby och det är Taisto Kaasinen som formgivit. Dessa är inte glaserade. Men känner jag Myrorna i Västerås rätt så hade de ingen aaanniinggg om att det är UE. De kostade 25 kronor styck. Hade det stått UE på dem hade prislappen varit +100 kronor (om inte mer...)


Glasen köpte jag under samma runda för småpengar. Irriterande nog så fixade kassörkan en nagg medan hon joxade med glasen innan hon packade. Upptäckte det först när jag kom hem. Suck...

På bonnauktion har jag också haft tur. Vi lämnade bud i förväg via telefon så det blir alltid spännade att se om man vinner någon auktion. Man väntar på det där telefonsamtalet.


Bland annat så ropades denna in för knappt 200 kronor. Upsala Ekeby (kunde ni aaaaaldrig gissa) av Hjördis Oldfors.


En burk av Marianne Westman vann jag budgivningen på. Jag gillar hennes burkar och eftersom denna hade locket kvar så var det inget att fundera på.

En fin, stor Terma-kastrull av Stig Lindberg. Hmmm... Tydligen en spricka som upptäcktes när det var dags att ropa ut. Ingen bjöd och den togs ur auktionen. Men. När mamma skulle hämta den så fick hon den gratis eftersom de enda som lämnat bud var vi och ingen bjöd ju på auktionen. Ibland har man tur.


Synd på sprickan, men man kan nog använda den ändå...


Snyggaste etiketten sitter kvar och bara det gör ju det hela värt att ha den.

Ut på nya jakter!

Over and out!


Slipdamm och tapetklister

Mitt Nationaldagsfirande bestod till stor del av renovering. På det hann jag med mycket tvättande och lite matlagning. Mamma var mig behjälplig i renoverandet.

Det var ett tag sedan ni fick se hur arbetet fortskred. Det har den senaste tiden mest bestått i att spackla och slipa väggar. Det är tråkigt så att klockorna stannar och väldigt svårt att fotografera. Så det är väl den främsta anledningen till att ni inte fått se så mycket. Nu är det dock färdigslipat.


Lätt utnötta handskar. Kan bli så... Nu är de kasserade.


Skönt att slipa det här nu (hähä....)


Det blir aningen dammigt.

Igår påbörjade vi arbetet med att sätta upp väv på väggen för att stabilisera den porösa putsen som trillar ner så fort man tittar på väggen (ja, nästan i alla fall). Väven ska binda upp en aning, sedan ska färg på. Så målat och inte tapeter. Det är jag glad för eftersom väggarna är lite bananformade och inte alls raka.


Här sitter väv uppe. Lite svårt att urskilja, lite suddigt blev det... Ber om ursäkt. Det var lite mörkt eftersom det spöregnade ute.


Perfekt väder att renovera i! Mina vänner som var på nationaldagsfirade på Djäkneberget tyckte nog inte att det var lika hippt.


Min renoveringshjälp. Bästa mamma Barbro. Tack!

Over and out!


Året var 1912

- Gustav Dahlén fick Nobelpriset i fysik
- Titanic sjönk
- Lux första dammsugare
- En första svensken skridade till Sydpolen (på sydpolen?)
- Nepretites byst grävdes fram i en arkeologosk utgrävning
- Det var krig på Balkan
- Första delen av inlandsbanan öppnades
- Svenska scoutförbundet bildades
- Första svenska flygfotot togs
- Man använde fingeravtryck som fällande bevisning för första gången
- Gene Kelly föddes
- OS i Stockholm gick av stapeln

...och givetvis. Köpings scoutkår bildades!

Det firade vi med ett Vårläger i Kröcklinge för ett par veckor sedan. Året var 1912...

Jag och mina vänner var ansvariga för heldagsspåret. Temat följdes även där med kontroller som byggde på historiska händelser.


OS-grenen Snubbeltråden har ni väl alla hört talas om? Scouterna skulle leda varandra genom en liten hinderbana. Här fick alla tävlande en fackla (morot) och en OS-ring (ananasring) till mellanmål efter avklarad gren.


Får jag presentera Gustav Dahlén och Gustav Dahlén. De behövde hjälp av scouterna att bygga ihop beständsdelar till en fyr så att de sedan kunde tända fyren.


Scouter som klurar chiffer...

Helgen ägnades mest åt spårdragning, snitslar och snabb problemlösning, så det blev inte så mycket foton tagna. Det var lite för mycket att göra. Men scouterna var superduktiga!


Natten sänker sig över Kröcklinge läger.

På fredagen var det stort kalas. På eftermiddagen kalas med Långtårta.


Nej, inte Rulltårta...


Långtårta!

I scouternas byar firades 100åringen med trerätters middag. Speciellt inbjudna serverades också trerätters. Scouterna i byarna åt trerätters i kåsa och med plastbestick. De specialinbjudna åt vid dukat bord med vit duk och finporslinet (i alla fall om man jämförde med kåsa...)

Tur att man räknades till de specialinbjudna! Maten lagades på plats i Kröcklinge på Köpings eget fasta lägerkök.


Förrätt: Toast med renskav, kantareller och bacon.

Huvudrätt: Fläskfilé med potatisgratäng. (Glupska jag hann inte ta något kort på... åt upp den).


Efterrätt: Hallonpanacotta och kaffe. Smarrigt!!!

Kvällen fortsatte sedan i glada vänners lag, tacktal och lägershow.En utpumpad Anna tog sitt pick och pack och for hem till Västerås igen. Jag tror aldrig att det varit så skönt att duscha...

Kul med vårläger!

Over and out!RSS 2.0