Paprika

Vi har nu kommit till kapitlet: Mina samlingar del 1 - Paprika

Anna-Lisa Thomson 1905-1952
Anna-Lisa utbildade sig bland annat vid Konstindustriella skolan (Kostfack) samt på ett antal utbildningar utomlands. Hennes yrkesliv började 1928 på Sankt Eriks Lervarufabriker i Uppsala där hon snart blev konstnärlig ledare. Hon tog bland annat fram den gröna glasyren som pryder så många föremål från den tiden. I början av 30-talet ansvarade Anna-Lisa för en stor del av S:t Eriks kollektion.
 
1933 började Anna-Lisa Thomson på Upsala Ekeby där hon tillsammans med Sven-Erik Skawonius och Vicke Lindstrand. På 30-talet var det modernt med enkla, rena former och föremålen hade ofta sober glasyr. Man använde sig av geometriska former. Från detta gick Anna-Lisa mer och mer mot att ta inspiration från naturens former där blad och snäckor ofta användes i hennes senare alster, till en början i rent lergods med lugna glasyrer till att sedan bli mer färgglada.
 
Anna-Lisa gick bort redan när hon var 46 år och man startade en minnesfond i hennes namn. Stiftelsen delar än idag ut stipendier till kvinnor inom olika konstnärsfack. Långt efter hennes död fanns flera av hennes modeller kvar i Upsala Ekebys priskuranter, vilket tyder på att föremålen var mycket populära redan på den tiden... Precis som idag.
 
Målmedvetet drev hon principen att genom samarbete med storindustrin kunna skapa prisbilliga föremål, vilka därigenom skulle bli tillgängliga för den stora allmänheten.

Anna-Lisa Thomsons serier är märkta med hennes inititaler ALT (A.L.T.) och oftast inleds den fyrsiffriga stämpeln med en etta.
 
Några kända ALT-serier:
- Paprika
- Lansett
- Spectra (+Havsfora som tillkom efter hennes död)
- Athene
- Marina
 
Källor: Grödinge Antik & Design AB och Wikipedia

Så över till mina Paprika!
Jag hade glädjen att få komplettera lite förra helgen då mamma kom med en vas som ropats in på auktion. Nu har jag fått ihop en liten samling. Dock är den långt ifrån komplett eftersom Paprika gjordes i många modeller och storlekar. Paprika har den klassiska oglaserade godset med lansett-liknande blad längs sidan i vit eller grön glasyr.
 
Sju stycken har det i allafall hunnit bli.
 
 
 
Mina delar i Paprikaserien:
Nytillskottet. Vas nr: 1021 (21 cm)
 
Vas nr: 1019 (33 cm)
 
Vas nr: 1018 (26cm)
 
Vas nr: 1018 i grönt (25cm)
 
Golvvas nr: 1081 i den ovanliga helvita modellen. (52 cm)
 
Golvvas nr: 1081 (52 cm)
 
Fat nr: 1014 (diamteter ca 24 cm, höjd 7 cm)
 
Har du någon del du vill göra dig av med? Hör gärna av dig!
Over and out!

 
 
 
 
 

Krax

Livet är intensivt. Och tur är väl det. Idag smet jag in på en loppis eftersom loppisabstinensen var stor. En hel vecka (okej... nästan i alla fall) utan ett enda loppisbesök, hu! Jag gick egentligen dit för att lämna tillbaka en elljusstake som inte fungerade, men jag visste ju med mig att det inte skulle gå att motstå att ta en vända och kolla in utbudet. Jag fick tillbaka pengarna för ljusstaken utan knussel. Bra! Skönt att personalen för en gångs skull litar på kunden.
 
Jag lämnade butiken 160 kr fattigare, bästa köpet var nog fem Reijmyreglas i färgat glas. Kan det vara Samba serien heter. Blandar ihop storlekarna, Samba, Mambo, Rio, Raspa.....Rambo. Nja, inte det sista kanske. Jag tror att det är den minsta storleken, lite oklart ändå... Det kan dessutom vara glas från finska Nuttajärvi jag hittat.
 
 
Med i påsen från dagens loppisbesök följde också ett gäng julgranskulor i form av kottar, fyra "fejk" pärlanlyktor, en tysk burk med katter på, ljugransljus och en Rörstranslykta. 
 
Jag skulle ju rensa ju! Men jag kände mig modig när jag ställde tillbaka en liten kanna i grönt glas. Gissar att Porslinan kanske börjat gnissla tänder... Hon som samlar på grönt funkisglas. 
 
Under veckan som gått har min nya kompis Krax sällskapat med mig och tröstat mig i bristen på loppisbesök. Jag hittade honom på Myrorna där han stod och såg fundersam ut i en hylla.
 
Klart att han fick följa med hem!
 
Over and out!

 

Ett blått fat med svarta ränder

...vid första anblicken är det ett blått fat med svarta ränder. När man kollar närmare så är det så mycket mer.
 
På senare tid har jag mest kämpat för att sälja saker. Det är som sagt lite för mycket nu. I sovrummet går renoveringen framåt, sakta men säkert. Vill bara flytta in! Segt är vad det är i ett trångt vardagsrum.
 
Men inte kan jag hålla mig borta från loppisarna inte. Jag dras dit. Här om dagen slank jag in på Myrorna nere på stan och hittade det fina Fatet av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby. Ett stort fat som brukar kallas blå band eller blå rand. Men när jag tittade lite närmare så var det inte det traditionella; blå bottenfärg med svarta dekorränder.
 
Dekoren liksom glimmar och i det svarta finns gula toner. Dessutom finns där röda linjer i det blåa.
 
Ytan är spräcklig och vackert glansig. Klart att fatet fick följa med hem. Jag har ju faktiskt rensat ut en del där hemma...
 
Over and out!


RSS 2.0