Rörstrand

Tänkte slänga upp ett inlägg här. Har tänkt att slänga upp ett inlägg hela veckan. Men det hinns ju inte! Men här kommer det i alla fall. Vill ju gärna skriva en del också. Kanske får lite text stryka på foten idag, bilderna talar för sig själva. Se och njuuut! Det gör jag.

Hamnade av en slump på Rörstands museum i Lidköping förra helgen. Loppisrundorna fick stryka på foten men vad gjorde det när det byttes mot dessa snyggingar. En god lunch blev jag bjuden på också.


Gunnar Nylund. (Hade inte tackat nej om någon erbjudit mig den)

Dekorer:

Ett axplock alltså...

Konst:

Ett axplock alltså.

Vardagsföremål:

Ett axplock alltså.

Reklam:

För andra företag.


För det egna företaget.

Det fanns en del i utställningen som visar "hur gör man?"

Rullstämplar för dekormålning. Ser ut som en äldre version av scrapbook-stämplar. Undrar varför dekorstämplar är 10 000 gånger mer intressanta än scrapbook-stämplar?


Glasyrprover. Färgerna och de olika typerna testades noga för att man skulle uppnå det önskade resultatet.


Gjutformar.

Hon och han. Dessa skulle jag inte heller tacka nej till. Så underbart fina.

Tjusigt.

Utomhus, på baksidan av museet fanns det en mysig restaurang där vi tog plats för att käka lunch. Regnet öste ner utanför och då var det inte fel att sitta inomhus med en kryddig fiskgryta.

Utsikt över en fin gammal industribyggnad:


Utomhus fanns det också en del konst:

Blivande dekormålare visar upp sina alster.

Carl-Harry Stålhane. En av mammas favoriter. Här är en stor väggdekor med musik och dans.

Såklart signerad av konstnären.

Jag hade en enorm tur. De hade en utställning om Signe Persson Melin, en av mina favoriter. Tillsammans med Lisa Larsson är hon väl "vardagsföremålens och funktionens beskyddare".

Utställningen skulle bara stå kvar i ytterligare fyra dagar. Vilken tur att jag fick se den!

Underbart!

Där tog batterierna i kameran slut. Hmmm... Typiskt.
Jag fick tillstånd från museet att fotografera för att använda bilderna själv. Så jag ber er att inte sno mina bilder, det är allstå extra viktigt denna gång.

En trevlig, men lite stressig helg blev det. Dubbla kräftsskivor och Ansgarskyrkans loppis hann jag också med. En del fynd blev det. Jag lovar att ni ska få se senare.

Over and out!

Sensommarens fynd

Som ni har väntat!? Lite fynd, äntligen! Eller ja, om det är fynd får ni själva bestämma men shopping har det blivit. Tog en runda i lägenheten igår med kameran för att se vad loppisrundorna har gett.

En liten gräddkanna.

Känns svensk, men jag har ingen koll. Kostade inte många kronor.

Vad kan då detta vara?

Jo, så klart ett fat från Gabriel:


Med form som en fyrklöver i ljuvaste gult. Tror jag betalade en Selma, kanske lite drygt en Selma. Har lite svårt att minnas var jag köpte den. Jag som annars brukar ha så stor koll på var jag köpt allt mitt jox. Kan vara på loppisen i Vingåker på väg mot sommarstugan.

Ett liten svin fick följa med hem. Han kostade inte många kronor.

Kunde inte motstå charmen. ¨

En bricka ropades in på auktion i början av sommaren. Jag ville ha den större röda Irma Yourstone väggplattan.
På brickan fanns ett par ugglor:

Den större är från Nittsjö THO och den lilla är en Lars Bergsten.

Ytterligare bonus fanns på brickan, mer Bergsten:

Igelkotten och kråkan... eller är det kanske en höna?

På en av alla sommarens loppisar hittade jag en såskopp. En Majlis. Det låter som ett ko-namn. Men en servisdel från Upsala-Ekeby Gefle it is.

Jag kommer heeelt osökt att tänka på Helmer Ringström. Men jag är långt i från säker. Det som är säkert är dock att Majlis är lika fin som Sparta. Nästan.

Denna lilla vas fick följa med hem från Stadsmissionen.


Jag antar att den inte är så svår... Men jag kan för mitt liv inte komma på vem som ligger bakom? Och har ingen aning om vilket galsbruk? Kan någon "glasnörd" upplysa mig? Hur som helst tyckte jag att 30 kr var en lagom prisnivå.

I början av augusti gjorde jag åter resan mot Dalarna. Loppisar i Avesta, Hedemora och Gustavs stod på besökslistan. I Avesta hamnade jag i ett dilemma:  

Den vita Hjärtans gott-burken stod där så fint på fikabordet på Röda Korset i Avesta full med pulverkaffe. En vit Hjärtan gott-burk. En storlek jag inte hade. Vad gör man? Jo, man frågar personalen om den är till salu. Och det kunde den väl vara tyckte de kanske. De for sedan runt som yra höns i tio minuter för att hitta en ersättningsburk för att hälla över kaffet i. Nöjd lämnade jag butiken med en vit Hjärtans gott-burk som jag fick betala 20 pix för. Sandbergskan nöjd.

Jag fick också med mig en skål (???) från Sea glasbruk från samma loppis. Med andra ord 2*Sea=sant!

Här är Sea-skålen med två Orreforsfynd som gjordes på Läkarmissionen för någon vecka sedan. Två delar Fuga av Sven Palmqvist, den blå skålen kostade drygt 100 kr. Ishinken var det verkliga fyndet, jag tror att prissättaren missat att det faktiskt är en Fuga i klarglas. 30 kr kostade den...

I Hedemora besöktes Erikshjälpen. 50 % på allt och folk var som galna. Kön var flera hundra mil lång känndes det som. Jag var dessutom lidande under WSJ-cold fortfarande. Inte alls kry. Men som tur var så kunde jag smita före i kön när jag träffade på en kille som tog betalt om man hade jämna pengar. Jag jämnade genast ut mina 83 kr till jämna 100-lappen och slapp stå i kö i en evighet. Tillsammans med lite annat bråte så köpte jag denna: 
 

Ja, den högra av de två alltså. En bruk av Signe Persson Melin för Höganäs. Knappt 20 kr. Den andra inköptes på loppisen i ABB Arena i våras.

På sigurdloppan hittade jag en bild för 20 pix. Den ska klä någon av mina väggar. Ny ram är inköpt och ska bara monteras. Hepp!



Mor min fick en uppgift. Ropa in glasen på auktion. Det gjorde hon också. Sex vinklas i klart, tjockt glas. Jag hade två sedan förut. Jag har begripit att detta inte är Signe Persson Melins Ruben-glas. Men jag är övertygad om att det är Boda. Kan det vara Erik Höglund som ligger bakom?


Med på brickan fanns också de ljuvligt fina ljusstakarna från Orrefors. Tänken var först att sälja dem vidare men jag har totalt förälskat mig i dem...

På väg hem från jobbet en dag stannade jag på Stadsmissionen i centrum. Brukar sällan köpa något där, deras prissättning brukar vara helt galen. Nu kunde jag dock inte låta bli att slå till:


Marianne Westman för Rörstrand, den fina lingonburken kostade 150 kr.


Vasen med tulpaner av Mari Simmulson för Upsala-Ekeby är helt felfri och kostade en 100-lapp.

Till helgen är det Ansgarskyrkans årliga loppis. På fredag ska jag stå där i god tid och tränga mig fram bland folket. Kanske, kanske kan jag åter göra ett fynd i samma klass som förra gången. En Kokos-skål av Hjördis Oldfors för en femma.

Sedan blir det en tur till vänner utanför Örebro. Tydligen så ska det vara en enormt stor loppis i Brunnsparken under helgen. Ojsan, det kan bli en intensiv fyndhelg.

Hoppas nu att ni fått valuta för er väntetid. Det var länge sedan det presenterades loppisinköp på bloggen.

Over and out!


Vad hände?

Okej... Vad hände. Helt plötsligt när jag loggar in har jag 6 nya kommentarer och ingen kommer från någon person jag känner. Bloggare som bloggar om allt möjligt som inte intresserar mig nämnvärt. Där fanns ungdomar som fotade modebilder, där fanns en blivande mamma som propagerade för mer shopping. Där uppmaningar om att anmäla sig till olika tävlingar och till bloggsidor för att få fler läsare.

Hur kommer det sig? Jag vill inte shoppa bäbisstrumpor för att någon annan tycker att de är fina, jag vill inte shoppa bäbisstrumpor alls, jag har inga barn! Hm. Kommentarerna åkte direkt i sopkorgen.

Så om din kommentar blev raderad och du faktiskt följer min blogg på riktigt, då är du hjärtligt välkommen att åter skriva kommentarer. Jag ser dock inget självändamål med att ha flera bloggläsare om dessa läsare inte alls är intresserade av det jag skriver. Flest vänner när man dör vinner inte... Jag vill inte vara med och tävla.

Här räknar vi på kvaliteten istället för kvantiteten! Hepp!

Men alla mina bloggvänner som har ungefär samma intresseområden som jag får gärna tipsa om Retrolux, precis som jag tipsar om era bloggar. Så... har du en fynd/loppis/retro/pryl/vintage-blogg och inte redan finns med i min länklista så får du gärna kontakta mig så ska jag lägga till er. Har funderat länge på att uppdatera där men tiden vill inte räcka till riktigt.

Over and out!


Nu ska jag gå hem...

Nu ska jag gå hem från jobbet. Äta lite mat. Och sedan...

Plocka fram kameran och fotografera sommarens loppisfynd som ännu inte hamnat här på bloggen. Sug på den ett tag!

Over and out!


Det är hela världen - WSJ del 3

Lite snurrigt blir det, man tappar helt kollen på vad som händer vilken dag. Så bilderna blir lite blandade, men vad gör det om 100 år? Dessa bilder är från de två sista dagarna på lägret. Vad som hände när har jag ingen direkt koll på. Kan kanske kolla det i bildfilerna, men då tar det en massa tid och jag tycker att det är bättre att få upp detta sista WSJ-inlägg nu istället. Så håll till godo!

Sista dagen på läger. Och morgonen visade sig från sin bästa sida. Jag började jobba tidigt och lämnade tältet vid 05.45 eller något sådant. Kunde inte låta bli att ta en extra minut och plåta soluppgången.



Efter mitt livs sista pass i diskrummet i europas största restaurang gick jag ut på tur för att utforska lägret en sista gång.


Stadsdelen höst låg närmast stadsdelen vår (där vi bodde). Tog en tur genom den.

Fastnade åter vid tivolit där några fler attraktioner var öppna än sist jag var där.


Slänggungorna.


"Klättertorn" och linbana.


Ingen hoppborg, men väl hoppehästar kunde man rejsa med.


Pariserhjulet igen...

Portalen och flaggparaden får jag inte nog av, så här kommer det några bilder till. Ni får väl scrolla fort då om ni tröttnat.




På väg längs flaggparaden hittade jag till Italienarnas informations-tält. De hade byggt en snygg portal med alternativ montering med genomgående stavar. Tufft!

Kanske något för kommande strapatser?

Jag och Jessica tog en tur upp i utkikstornet. Jessica tycket att det vajade lite för mycket och var inte kvar många mimuter. Men till och med jag som inte är höjdrädd tyckte att det kändes lite svajigt och obehagligt. Några foton blev det ändå.


Jag var där. På World Scout Jamboree 2011. Världens grej!

På eftermiddagen var det "specialist-träff" för oss som varit specialister i matan. Alltså vi som varit arbetsledare. Vi fick busa lite och sedan fick vi lägrets finaste utmärkelse: "Jamboree Hero, Adult Food". Sedan mumsade vi glass.


200 000 varma måltider serverade...
... tänk hur mycket disk det bli!!! Hjälp.

På kvällen var det stor festkväll och avslutning. På vägen dit gick vi förbi detta flyttlass:

Vet inte riktigt vad det varit innan flytt och vet definitift inte var det hamnade efter lägret.


Cedergrenskan var där. Troligen det enda beviset? Så intresserad är hon av att bli fotograferad.

På avslutningen hade man byggt en fyrkantig scen. Varje stadsdel hade en egen sida att sitta vid. Tyvärr så befann sig nästan alla artister på den sidan där kungen och drottningen satt, vilket ledde till att vi fick se hela spektaklet på de stora bildskärmarna och stämningen infann sig inte riktigt.


Sedan öppnade sig himlen. Det regnande inte, det var ett vattenfall som hälldes över oss. Plask, plask. Så det blev inte så mycket fotograferande. Satt egentligen för långt från scenen för att det skulle bli bra bilder också. Bara att ge upp och försöka skydda kameran från allt vatten.

Artisterna som uppträdde var Daniel Lemma (som skrivit lägersången), Sanna Nielsen, Kate Ryan (den enda som varit scout bland artisterna) och Europe. Konfrancier var Johan Wester som klarade sig ganska bra men långt i från strålande. Och Hans Majestät Konungen körde som vanligt "raketen" med alla deltagare, precis som under lägret Scout 2001 och lägret Jiingijamboree 2007 som också var de två genrepen inför detta stora evenemang.


Flagga i publikhavet.

Avslutar detta fantastiska World Scout Jamboree med "solen" i stadsdelen sommar. Det är åter dags för solnedgång, både då, efter avslutningen och nu, när jag sitter hemma i min soffa ett par veckor efter avslutat läger.


Skillnaden nu är att jag kan gå och lägga mig i min torra, sköna säng istället för i ett tält som läckte som ett såll. Men som sagt, vad gör det om 100 år!

Nästa World Scout Jamboree kommer att hållas i Japan. Undrar om man kanske ska åka dit?

Over and out!


Det är hela världen - WSJ del 2

Åter några dagar i världens mest mångkulturella stad. Det händer saker hela tiden. Portalen till lägret. En stor skapelse i blått och gult. Portalen var ingången till flaggparaden.

146 länder fanns representerade på lägret, ländernas flaggor kunde man se i flaggparaden.

Vart man än går så finns det något att titta på. En kväll mötte vi ett gäng skottar som gick sin dagliga parad med två säckpipor i fronten.

Undrar vad som finns under kilten?


Ett tivoli fanns givetvis också på området. Här är pariserhjulet som akompanierades av slänggungor, linbana och klättertorn.

En tur kring lägret:


Bläckfisktältet.


Tälten från Nederländerna?


Koifiskar i det blå (eller grå kanske...)

I Tjeckien litar man på sina scoutkamrater.

Tuffa tält har man också...


På kulturfestivalen dansades det kring majstången. Tror nog att några av mina gullfjuttar bidragit till denna. Just när fotot togs så var den nog mest i vägen för en cricket-match.


Kärlek på läger.

Givetvis fanns det "brandkår" på plats.


Utbudet på de många caféerna var fenomenalt:


Även i den ständigt levande lägerstaden så blev det kväll. Och natt.

Några lägereldar kunde man se trots att matlagning skedde på gasolkök. Men inget läger utan lite lägerbål?



Okej, över till min arbetsplats. Den stora funktionärsmatsalen som serverade 30 000 måltider om dagen. Plats för 4600 sittande matgäster. Här jobbade alltså jag i disk och matsal. Ena tältet är 100 meter långt, andra är 80 meter långt, köket låg mitt i mellan där all mat lagades.


Välkommen till en trevlig (men något högljudd) måltid.

I mack-fabriken gjordes det ca 3000 mackor om dagen som skickades ut till tappra funkisar som inte kunde komma till matsalen för att äta.


Amanda, Karin och Emelié praktiserade i smärgås-fabriken.

Matsalarna:


Diskrummet:


Tänkte att i anslutning till ett diskrum passar fint besök. Hans Majonäs Honungen med maka kom förbi och kikade. Viltskaven var extra rolig tyckte han. Viltskavsvsgrytan hade han gärna smakat på, konstigt nog hade han brådis till nästa möte.


Ett kungligt besök får avsluta denna del av WSJ. Men det kommer ytterligare en. Ett stort läger ger många foton och många inlägg. Kram på det!

Over and out!


Semester... eller vad jag nu ska kalla det

En roadtrip blev det. Lagom hemma från skåne så åkte jag dit igen. Den planerade roadtripen skulle ju klaras av. Och besöket på World Scout Jamboree. Besöket som var planerat långt innan jag fick för mig att jag skulle dit och jobba som funktionär.

Jassica mötte upp hemma hos mig, hon fick en snabb husesyn i min lägenhet som hon inte sett tidigare. Sedan styrde vi kosan ner i landet, mot Kalv och Torborg som är en kär gammal vän vi fick bo hos en natt. På vägen stannade vi till i fina Askersund för en lunch med utsikt över vatten, båtar och fina sjöbodar och båthus.

Väl framme i Kalv flyttade vi in oss på vårt rum och fixade lite krubb. Efter maten blev vi lite rastlösa och på kvällen gick vi en tur ner till stranden och kikade runt i den lilla byn. Otroligt vackert!


Fina vatten att paddla i. Skulle inte tacka nej till en paddelsemester där. Kanske en dag...



Jessica kollade in vattentempen. Tyckte att det var klart badvänligt.


Katten föredrog dock den kvarvarande värmen på stenmuren i glipan i häcken.

Den vackra och soliga dagen därpå bestämde vi oss för att utnyttja den fina dagen till max. Vi åkte till Ullared och sprang och shoppade hela dagen. Ojsanhoppsan. Det behövde vi verkligen både jag och Jessica. På eftermiddagen blev vi i alla fall utsläppta och styrde mot Halmstad där Jessicas yngre bror Marcus bor. Dagen till ära vankades det grillad lax, potatis och romsås. Smarrigt. Sällskapet var kanonbra med större delen av familjen C och Marcus tjej. En kanonkväll i solen med god mat, vin och prat.




Strax efter åtta drog vi mot Kristianstad, Jessica nykter bakom ratten (så klart! Allt annat skulle vara otänkbart). Vi hittade till vandrarhemmet och till vår lilla skrubb till rum. Liiite trångt för två sängar var det. Men vi skulle ju bara sova där.

Dagen därpå skulle vi ut på fältet igen. Till den lilla staden. World Scout Jamboree. Hepp! Målet med vår resa. Se så det kan gå. Två dagar på det lilla scoutlägret skulle det bli.

Over and out!



Det är hela världen - WSJ del 1

World Scout Jamboree på Rinkabyfältet i Skåne, Sverige. 22:a världsscoutjamboreen, klart att jag skulle åka dit. Jag tog värvning som köksdräng i Europas största restaurang som serverade närmare 30 000 måltider om dagen till de hungriga funktionärerna.

Totalt på lägret fanns 39 000 scouter från hela världen och under avslutningsceremonin så fanns drygt 40 000 personer på plats. Detta innebär världens största scoutläger någonsin. (Och jag var där...) Det är nästan lika många människor som var på årets Peace & love-festival som hade publikrekord med 50 000 en av dagarna. Skillnanden är både många och få beroende på hur man ser det. Det är trots allt inte så stor skillnad på ett scoutläger och en festival. Den största skillnaden är nog ändå att en helt ny stad byggts upp i Skåne och att lägret var närmare två veckor långt (för deltagarna, en del av funktionärerna lägrade ungefär en månad).

Jag anlände Rinkaby den 24/7 och siktade på en veckas arbete. När jag kom dit så var det väl "bara" 10 000 personer på plats.

I väntan på funktionärer och deltagare jobbade jag mycket och strosade runt lite på området. Där fanns alla typer av jobb man kan tänka sig:

Byggare bland annat.


Pre-camp. Lägret i väntan på deltagare. Lastpallarna är lägerutrustning för deltagarna innehållande köksredskap, gasolkök, mattält osv...

På torsdagen var det invigningsceremoni vid stora scenen. Alla daltagare var nu på plats på lägret och börjads hopas framför scenen. Tur att scouter är så lydiga och gör som de blir tillsagda.



Kix, Anna och Carola var där...


Ett av de få foton som jag är med på. Blir lätt så när det är man själv som är fotografen.


Trodde bara att vi hade en jord och att det var därför vi ska vara så rädda om den. Men här fanns det en hel massa jordar.




Kväll blev det också...

...och lägersången spelades live för deltagarna för första gången. Det var en fin invigning som avslutades med fantastiska och underbart duktiga TRIX, men vid det laget var det för mörkt och för långt till scenen för att jag skulle kunna fotografera. Synd för det var en snygg show med passande musik.

Lite turer ute på lägret hann jag trots att jag jobbade så galet mycket.


Lägret var uppdelat på fyra olika stadsdelar som hade varsin "symbol" i storformat. Här kan vi se äpelkorgen som stod på Höst-torget. Funktionärerna eller de s.k. IST-arna (International Service Team) bodde i "Spring-town".

Lägret:

När jag var ledig så var det oftast regn eller inte långt från regn. Därför ser mina bilder aningen grå ut. Men vad gör det? Svensk sommar när den är som bäst!

All världens folk representerade i en ovanlig småstad i Skåne:
Klart annorlunda scoutuniform.


Mängder med annorlunda byggnationer fanns det också. Här en "flaggstång".


Tälten som ser ut som spindlar eller bläckfiskar. Perfekt som mattält. Ingick i lägerutrustningen på lastpallen varje by fick.


Scoutflaggor på stora torget.


Uppklädd scoutledare som jag inte kunde låta bli att ta kort på. Tufft! Skulle nog lägga en slant på att denne herre kommer från USA.


På materialstationerna fanns instruktioner på vad som kan tillverkas av slanor. Som om det skulle behövas. Alla byggde för glatta livet efter egen fantasi.




Scoutgrupperna hade gott om flaggor, vimplar och banderoller och talade gärna om var de kom ifrån.


En portal till en Isländsk by, givetvis med en "vikingabåt".


På lägret fanns de flesta religioner representerade i ett eget litet centrum. Här är en kyrka uppbyggd i ett tält som är typiskt för scouter i Tyskland. Detta är en stor variant men det finns mindre som används som boende-tält.

Träffade en mångs kära vänner som jag inte träffat på länge. En eftermiddag spenderades med Lars, Carolina, Örjan, Martina och deras söta ungar. Konstigt att man kan springa på folk sådär bara. Världen är liten. WSJ-världen är ännu mindre.


Efter mycket bus så var det två bröder som slocknade. Tillsammans i lillebrors vagn.


Syskonkärlek!

Flera av länderna som deltag hade tagit fran egna kläd- och tält kollektioner. Här ser ni britternas och amerikanernas varianter:


Blommiga kalsonger... I modell 5XL (lite internhumor för er som var med på lägret, bjuder på den....)



USA:


Första besöket på lägret blev en veckas vistelse med massa jobb, hundratals skratt och bus. Efter den veckan blev det ett kort besök hemma i Västerås igen för lite jobb, lite ompack och vila (?).

I nästa inlägg ska ni få en kik på min och Jessicas roadtrip eller ska vi kalla det semester-resa?

Over and out!


WSJ

Hepp! Här är jag, jag är inte död. Jag är på Världens största scoutläger. Skulle bara berätta det för er som inte visste. Blev lite mer jobb än jag tänkt mig här. Ni ska få en rapport, det kan jag lova er. Men inte jst, just nu.

Nu ska jag nämligen ut och uppleva världen!

Over and out !  @World scout jomboree i skåne, Svea


RSS 2.0