Klappat och klart

Klappkavalkad.

Det roligaste med julklapparna är nästan att slå in dem och jag lägger många timmar på klapparna varje år. Dem jag ger klapparna till vill knappt öppna och "förstöra" inslagningen. Givetvis brukar jag rimma på så många paket jag hinner och orkar.Klappat och klart.

Over and out!


God jul!

Bättre sent än aldrig. I år har jag inte ens kunnit skicka några julkort... och jag som brukar vara så seriös och skicka egendesignade specialkort till mina nära och kära. Typiskt.

Men en julgran har vi i alla fall. Jag får väl önska Goda mellandagar istället. Bilderna är från mobilkameran så kvaliteten är väl inte den bästa...

I granen sitter en ljulgransbeslysning LUMA inköpt 1963 på Domus här vi Västerås. 1962 var alltså sista året som mammas familj hade levande ljus i granen. Som tur är så har vi inte bytt ut våra ojodrade vägguttag och detta gör att belysningen fortfarande går att använda.


Jullunchen hemma hos mamma. På bordet kan man se tallrikar och assietter ur servisen Stina från Gefle av Helmer Ringström. Där finns också en senaspburk och en sillburk från Rörstarand. Sillsalladen enligt tradition i en blå Colora av Sven Palmqvist för Orrefors.


Den fina duken har mamma hittat på loppis för 15 kr. Snacka om fynd, den är ju superfin!


Lite snittblommor för att lysa upp i vintermörkret behöver vi.

Kvällen spenderades hos mina sysslingar, också detta enligt tradition. Mer mat och massa skratt. Mycket trevligt.

Med detta vill jag önska eder alla en god jul och gott nytt år!

Over and out!


jippie, jippie, jippe!

Jag vann!

Eli på bloggen Femtiotalsjakten räddade två små Fugor när hon var i New York för en tid sedan. Betalde lösensumman och tog med de två blåa kidnappningsoffren på flyget tillbaka till Sverige. Eftersom hon själv inte samlar på Fuga så beslutade hon att de skulle få komma till ett kärleksfullt hem.

Därför utlyste hon en tävling eller ett lotteri. Alla som kommenterade fick vara med i tävlingen. Och kan ni tänka er? Som som så sällan vinner något vann faktiskt en av de små, små skålarna! Gissa om jag är glad! Så himla roligt att vinna något!

Här kan ni läsa på Femtiotalsjakten om tävlingen.
...och här om vinnarna!

För övrigt har Eli en mycket snygg blogg, tycker jag har sett något liknande förut...
:D

Over and out!


Sköna loppisrundor

Under se senaste två vekorna har det blivit ett par rundor på loppisarna runt om i Västerås. Det är ett perfekt tillfälle att loppa nu eftersom folk har en massa julklappar som ska shoppas och få har tid att besöka fyndställena. Jag gör tvärt om. Med den första julklappen inhandlad redan i våras så är jag klar med alla inköp. En del loppat där också kan man säga...

Inget shopingcenter för min del alltså. Tar loppisarna istället. Här i Västerås så är det flera loppisar som tömmer sina förråd såhär inför större helger. Detta innebär att många har rea och flera av loppisarna har hala priset på alla varor medan andra har rea på vissa typer av varor.

Life Center som nog blivit min favoritloppis har fått besök av mig ett antal gånger de senaste veckorna och en del fint har hamnat i korgen.


Liten plåtburk i rött, jag betalade 3 kr.


En kakelplatta från Upsala-Ekeby med en tupp. Billigt. Max en guldpeng.

Och ett riktigt fynd:

Fatet av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby, detta fat har inget namn och är ett kundspecifikt fat som gjordes för Åhlen & Holm. Stod bland krukor och fat. Hälften av 15 kr, dock lite kalkavlagringar som nog är mycket svåra att få bort. Tips någon?


Härligt 70-tal med kaffekoppar från Gefle. Ingen koll på vem som gjort dekoren eller vad dekoren heter. Mycket suddiga stämplar. Porslinsbloggen-Benny kanske vet?


Dessa Fugor i rökfärgat glas av Sven Palmqvist hamnade i korgen som första föremål under tisdagens runda. Tack vare rabatten så kan man nog kalla det ett fynd eftersom jag fick båda för en Jenny Lind.


Jag och efterrättsskålar. Det är en historia i sig. Jag har så svårt att låta bli att köpa. 10 nya köptes in igår. Dessa ska jag behålla själv. I alla fall ett tag. Någon som vet något om dem? Jag hoppas givetvis på att de är svenska.

Uppdatering: Porslinsbloggen tipsade om att dessa skålar kommer från Skruf och kallas för Allskålen. Kerstin Kokk har skrivit om dem bland annat här. Det ser ju ut att kunna stämma.

Detta är nog också ett fynd:

Colorado och LA, Stig Lindberg för Gustavsberg. En femma gav jag, jag tror att den är fri från nagg, har inte granskat den så noga. Inte min favorit men det finns nog andra som gärna vill ha den...


Grönt från Norge. Ett gäng fat i olika storlekar. 7 delar för 40 kronor.


Terma ugnsform av Stig Lindberg. Lite annorlunda form, inte den vanligsate. Jag börjar få en liten samling nu och de har en given plats på bordet när jag lagar mat.

På Brödet och fiskarna har det blivit några inköp:


Dessa väggplattor från Jie kunde jag tillslut inte motstå. Jag lämnade kvar den vänstra jordgubben (???) ett par gånger eftersom snålheten slagit till. Men när jag hittade den högra björnbäret (???) för en guldpeng på Life center så kunde jag inte låta bli att betala de 30 kr som jordgubben kostade på Brödet och fiskarna.


En svart blomsterhållare. Inte märkt men jag kan gissa att det är Ekeby. En guldpeng även för den.

På Sigusdsloppan har det varit lite ont om fynd på retrosidan men denna såssnipa kan nog räknas som retro:

Eller vad säger ni? Från Rörstrand i fint skick.

På Stadsmissionen är det svårfyndat. De vet inte riktigt hur man prissätter varor. Inte så illa som Myrorna men det är i regel ganska dyrt på Stadsmissionen.

Denna tyckte jag var fin, de kan inte sett stämpeln under.


Fat från Ekeby för en Selma, dock krackelerad och lite kantstött. Långt ifrån perfekt skick. Men fin ändå.

Jag hoppas att jag ska hinna smita från jobbet på en sen lunch idag för att hinna med en sista runda innan jul. Jag måste ju ha något att skriva om under julledigheten också.

Over and out!Gustavsbergs porslinsmuseum

2011 skulle bli det året jag besökte två gruvmuséer, Sala silvergruva och Falu koppargruva. Det skulle också bli året då jag besökte två porslinsmuséer, Rörstrands porslinsmuseum och nu i lördags, Gustavsberg.

Enligt tradition åkte vi till Stockholm på mammas födelsedag, vi har för länge sedan tröttnat på att ränna Drottninggatan upp och ner för att leta julklappar i julklappspaniken. Istället har vi letat fram något museum eller teater att gå på. I år föll valet på Gustavsbergs porslinsmuseum utanför Stockholm (Gustavsberg, Värmdö).

Mycket fina saker med hög "vill ha-faktor". Stig Lindberg, Willhelm Kåge, Lisa Larsson, Friberg osv...Ljuva 50-tal (nja... vissa är väl lite före och andra lite efter):
Man gjorde olika typer av muggar på Gustavsberg. De hade en utställning av
lite större muggar. Och handfat.Reklamen var bättre förr...

Väggrelief modell större:


Äldre:


Klassikerna i köket. Redan på 30-talet kom Pyro-serien. Först i brunt och sedan i grönt och blått. Wilhelm Kåge för en vackrare vardag.


Stig Lindbergs fina fajanser, helt otroligt vakra.

Helt underbar lockurna (?), den skulle jag så gärna viljanha...Åsså lite gammalt som nytt:
I jämförelse mellan Gustavsberg och Rörstrand så måste jag säga att Rörstrand vinner. Rörstrand har roligare utställning och inte så mycket inglasat i vitrinskåp. Rörstrand är dessutom gratis att besöka till skillnad från Gustavsberg som kostar 60 kr per person i entré.

Men ändå. Det är väl värt att besöka Gustavsbergs porslinsmuseum.

Hur var Stockholm annars då? Jo, som vanligt. Trångt, stressigt och kaos. Regn och snö avlöste varandra. En mysig fika och innan-stängnings-shopping på Hötorget, tulpaner, hyasinter och ranunkel inhandladet för en billig penning. 

Over and out!


Brinnande, iskall kärlek

Här har det varit tyst ett tag. Men här kommer en bildkavalkad från Burning Winter Love med Gycklargruppen Trix och Awake Love Orchestra. Eldshow, musik och snöbollskrig. Bästa sättet att komma i stämning i vinterslasket.

Föreställningen bilderna togs under hölls den 11/12.Får ni chansen att se Gycklargruppen Trix, ta den. Grabbarna är riktigt, riktigt bra. Orkestern är ny för mig men de var också riktigt bra. En otroligt lyckad kombo!

Under den senaste veckan har jag varit ute på jakt, ni ska snart få se :D
Om någon dag eller två.

Over and out!Loppat och inropat

Några dundor har jag hunnit med. Ligger lite efter med dokumentationen. Jag vet inte hur jag ska tolka det. Kan det vara så att jag handlat lite för mycket? Nä, så kan det ju inte vara?!


På Bonnauktion lämnade jag bud på en skål och en vas. Hade inte riktigt koll på vad det var, dålig beskrivning och ännu sämre bild. Men jag tog en chans och tydligen var det vasen Vinga 2218 av Ingrid Atterberg för Upsala-Ekeby och skålen Strega 2195 också av Atterberg för UE.

På loppis hittade jag tre små glas för en femma stycket:


Samba eller Mamba från Reijmyre. Vilken av de två modellerna kan det vara? Jag vet inte. Det enda som skiljer dem är väl storleken? Mina är 6,5 cm höga och har nästan lika stor diameter. Nu har jag lyckast samla ihop åtta glas i serien.


Snygga!

Ännu en auktion, denna gång på nätet. Fyra kryddburkar ropades in för en låg summa.
De kommer från Rörstrand och kryddburkarna passar bra ihop med sina stora föräldrar syltburkarna i samma serie.


Två små ugnsformar har loppats hem, en från UE och en från Rörstrand.


En ljusstake från Lindshammar fick följa med hem. Färgen kanske inte är favorit men vad gör det om hundra år?

Lite mer står på kö för att läggas upp här men det får ni vänta lite på.

Over and out!


Plötsligt händer det, två gånger

Ja, där stod det en igen. Denna gång på Brödet och fiskarna.Ja, vad kan det vara. För femman fick jag en blå Colora från Orrefors av Sven Palmqvist. Hurra!


Trodde aldrig att jag skulle få uppleva det, att hitta colora på loppis för ett så lågt pris, hela och i mycket gott skick. Men plötsligt händer det, plötsligt händer det två gånger. På mindre än en månad. Det är inte omöjligt att fynda på loppis. Nu behöver det bara dyka upp en stor skål i orange så är samlingen komplett.

Över and out!Trevligt slut på retrohelg i Götet

Efter regn kommer solsken. Ja, inte alltid kanske men det blev i alla fall uppehåll på eftermiddagen. Efter lite lunch åkte vi tillbaka till hotellet där vi försökte torka lite för att sedan åter vända ner mot centrum.

Anhalten var Liseberg.

Jul på Liseberg. Ganska kallt, men mysigt med alla lampor och julbodar. Bildkavalkad!


Grådassig eftermiddag som genast blev mysigare när det blev mörkt.


Det lyckade, misslyckade fotot. Rulltrappan upp till "designtornet".


5 miljoner lampor ska det tydligen vara.


Berg och dalbana i trä.


I hamnen hittar man skeppet, cafét Åkaj och det stängda hotellet där det spökar.


Sagoslottet för de mindre nöjesfältsbesökarna.


Kaninkarusellen. Det är ju nästan så att man kan få mardrömmar.

Ja, så är det. Jag gillar slänggungan! Att fotografera alltså.

Alltid rött, alltid rätt.

Söndag ägnandes åt sovmorgon, lång hotellfrulle, packande och en timme på stan. Sedan hemåt med tåget. En kanontrevlig helg med morsan.

Over and out!


Loppisrunda under retrohelg i Götet

På lördag morgon i ett regnigt och blåsigt Götoborg mötte jag och mamma upp med Jan Johansson som har bloggen Form55 för en loppisrunda. Vi fick också sällskap av Sara som bloggar på Lilladockan.

Tänkte att jag skulle plåta på alla ställen vi besökte med det usla vädret gjorde att jag inte ville joxa med kameran. Första stället hann jag i alla fall ta ett par bilder.


Vi besökte ett gäng olika loppisar och Jan hade alla insider-tips. Visste hur man skulle göra. Både jag och mamma gjorde en del fynd. Har inte lite ont om tid just nu men en liten kavalkad hinns nog med:

Två skålar eller cup-glas från Reijmyre. Om jag inte är helt galet ute så är det Monica Bratt och hennes Puck? Eller? 20 kr/st

Främsta fyndet var i mina ögon denna skönhet: 

Mari Simmulson för Upsala Ekeby och serien heter Tokyo. Sekunda, men vad gör det. Inga skador mer än en lite bubblig undersida. Knappa 100 kr fick jag betala.


Är det en Reffla vas? Inte riktigt säker, men jag vet att ni där ute kan bekräfta eller dementera... 30 pix.


Krukan till vänster blev min för en Selma. City av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby blev min för ett Rhapsody-glas av Sven Palmqvist för Orrefors. Jag gjorde ett byte med Jan.


Karaffen från Åseda kunde jag inte heller lämna kvar. Jag är ju svag för kork och glas, även om det oftast är Signe Persson Melin som står bakom de fynd jag gör. Denna hade en etikett, en etikett som inte längre finns kvar. Den försvann i disken. (Ja, jag vet det är hemskt! Först var den där, sedan var den borta!) 20 pix.

Sedan, som jag ALDRIG verkar kunna lämna kvar på hyllan. Hjärtans gott. Två nya med hem från Göteborg. Mitt försvar: Hade inte de storlekarna och modellerna... Den vänstra för en guldpeng och den högra för 35 kronor.

Här tillsammans med sina röda polare, de har ett gäng blå och någon vit kompis med. Sea Glasbruk.

Bytt är bytt! En burk av Marianne Westman för Rörstrand blev min i utbyte mot ytterligare ett Rhapsody-glas.

Tyvärr inget lock, de på bilden är ett lån från en av mina andra burkar. Även detta byte med Jan.

Sedan bytte jag bort en papperslapp med en gubbe på och fick detta i utbyte:

Målet närmar sig sakta men säkert. Helt plötsligt har jag nu TRE cigg-bägare. Jag tycker inte det var länge sedan jag suktade efter en sådan när den såldes på Tradera för hutlösa, vettlösa och idiotiska 555 kronor. Nu har jag alltså tre.

Vad vi gjorde med resten av denna regniga och blåsiga lördag får ni höra om i ett annat inlägg.

Over and out!Påbörjad retrohelg i Götet

Dagen till ära, Sandbergskans 28:e födelsedag, tillika den 2 december i nådens år 2011 påbörjades en resa. En resa tillbaka till det ljuva 50 och 60-talet. Och till Göteborg. Den senare av de två avslutades vid 14-tiden. Den andra har bara börjat!

Efter tågresa mellan Västerås och Göteborg trasslade vi runt lite innan vi hamnade på rätt buss som skulle ta oss till hotellet. När vi väl landat på hotell och fått lite kaffe och bulle i oss så styrde vi ner mot centrum igen. Lite strosande i Nordstan, hittade en fin klänning. Kanske blir det ett köp imorgon? Men det är inte längre någon tjusning att gå i affärer. Jag vet inte om det beror på att jag blivit gammal (neee... skulle inte tro det va) eller att mina intressen ligger någon annanstans?

För mycket folk, för mycket desperat spring efter julklappar för lite gamla vaser.

Men en gammal vas fick jag i alla fall tag på i Nordstan. En. Ett möte med Rickard utanför Åhlens. Bubbelplastade och tidningspapprade paket bytte ägare. Byteshandel på hög nivå. Och KOLLA:


Ännu en till samlingen. Denna, den lite större av två vaser i samma modell i serien Corso av Ingrid Atterberg. Den är nu i min ägo. Nummer 2149, mysteriet börjar lösas. Sakta men säkert. (Ber om ursäkt för den dåliga kvaliteten på bild, webbkameran är inte ulitmat.)

Jag bytte bort två sköningar:

Vas Granit av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby.


Pronto av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby.

Jag hoppas att Rickard är nöjd. Jag är nöjd! Bästa födelsedagspresenten fixade man själv då. :)

Kvällen fortsatte med lite krubb och sedan teater. Även den retro. Lorensbergsteatern och Hagmans Konditori med delar ur Galenskaparna och After Shave. Fabulöst bra och roligt. Claes Eriksson (som skrivit manus och regiserat) måste vara den okrönte ordtrixarens mästare. Han kan som ingen annan vrida, vända och trixa till språket så att det blir fabulöst! Passar den "Engrenska" släkten mycket bra (och där tror jag mig ingå, även om jag heter Sandberg, och jag vet, internt, internt, internt. Låt det bara passera.). RolfAllan som gjort scenografin har åter trollat och fått till fräsiga scenlösningar, han kan verkligen förvandla scenbilden.

Hagmans Konditori drömmer tillbaka till den tiden då en kopp kaffe med påtår och en Napoleonhatt kostade en krona och tjugofem öre. Någon gång på det ljuva 50-talet. Där Knut är Anders, Jan är Per, Per är Knut och Anders är Jan.

Får ni chansen, se Hagmans konditori - en retrorevy med kaffesmak.

Ni hör ju själva. Klart ni måste se den! (Spelas i Stockholm i vår!)
Kunde inte låta bli att plåta den vackra, enorma kronan som hängde inne på teatern. Wow! Skulle inte vilja damma den. Trots att den nog är lite äldre än 50-tal får den avsluta dagen. Imorgon blir det forstättning på vår retrohelg och förhoppningsvis en massa fyndchanser på loppisrunda med Jan Johansson som bloggar på Form55!Over and out!RSS 2.0