En nätt liten loppistur

En dag i början av september drog jag och sällskapet en raid genom Dalarnas södra delar. Starten gick i Hedemora, vidare till Gustavs och Borlänge. Lite småsaker köptes men inga stora investeringar. Målet var en liten by strax utanför Falun där Porslinsbloggen-Benny bor. Byteshandel på gång!
 
Denna gång var det mest jag som fick saker. Det kom grejer från höger och vänster. VildCatha och Form55 hade träffat Benny tidigare och då lämnat över lite saker som jag nu skulle få ta emot.
 
Men först tog vi en liten rundvandlig och kollade på Bennys alla läckerheter.
 
 
Extra värd en titt är Bennys koppsamling. Dessa är bara en bråkdel.
Här är koppar från Gefle som nog är hans största del i samlingen, han har även en del modeller från Rörstrand och Gustavsberg (m.m.). Vill ni veta mer om specifika modeller så rekommenderar jag ett besök på Bennys hemsida/blogg (länk här ovan).
 
Nu är ju koppar inte det enda Benny samlar på... Han är också förtjust i glas finskt och svenskt från några specifika glasbruk och precis som jag gillar han Upsala Ekeby. Vi har ganska likande smak och specifika serier av Atterberg och Oldfors står ganska högt i kurs även för Benny. Synd att vi i princip har samma favoriter...
 
Från Catharina - VildCatha kom denna vasen:
En vas av Ingrid Atterberg som tillverkades för Åhlen & Holm. Serien har inget namn men i folkmun kallas serien för mosaik och man förstår ju varför...
 
Från Jan med bloggen Form 55 kom en hel påse med saker. Det mesta kan jag inte visa upp här eftersom de ska vidare i form av presenter och julklappar. En bild kan jag visa:
Lansettvasen till höger hittade Jan på en loppis i Göteborg och han slog till direkt, visste att jag ville ha vasen.
Serien formgavs av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby.
 
Från Benny fick jag med mig en hel del. Bland annat släppte han iväg en dubblett i serien Atoll av Hjördis Oldfors. Tackar och bockar. Av mig fick han en Negro-vas i utbyte. En lyckad eftermiddag med byten.
 
Over and out!

 
 
 
 

Fint som fick följa med hem

Jag kan ju inte neka att en del har fått följa med hem under den här perioden också. Här kommer ett axplock som jag tydligen dokumenterat med mobilen.
 
En tursam loppisrunda i slutet av augusti gav utdelning. En fin flamskvävnad med motiv med sjömän, en Kilta kanna från Arabia, en UE,skål i serien Kaskad, två textilstuvar, en liten ISI-vas och ett gäng klossar med bokstäver. Minns inte exakt vad jag betalade men det är nog strax under 200 kronor.

Textilen med vita blommor mot blå bakgrund, är den ny eller gammal? Vet du? Nytt eller gammalt?
 
Vad kan det vara för ålder på detta mönster? Ni tygkunniga där ute, vad vet ni om tyget? 60-tal? 
 
Närbild på explosionen i Kaskad av Mari Simmulson för Upsala Ekeby. En 50-lapp tyckte jag var okej, trots en liten kantnagg.
 
De fina kräftlyktorna blev mina för totalt 10 kronor. Känns inte riktigt säkra att använda, det finns hållare för stearinljus i dem. Tror inte att jag ska använda dem på det sättet...
 
Två kryddburkar köpte jag till mamma i Kungsör för en nätt liten slant, de har redan flyttat in i mammas samling.

I slutet av augusti var det åter dags för Ansgarskyrkans årliga loppis. Sedan förra året hade jag förberett mig noga, Jag hade ordnat med ett papper för att få kvitton på alla köp, förra året blev jag anklagad för stöld. Som tur var hade de ändrat sitt betalningssystem, EN kassa istället för tio förvirrade pensionärer som gick runt och tog betalt.
Sandbergskan VS Tanterna...

Detta fick hänga på hem till Krumeluren. Allt utom UE-vasen Sagina och smörasken köptes på Ansgarsloppisen, dessutom fick jag med mig fyra fina tidskriftssamlare med mig hem. Saginan ropades in på Tradera och smörasken köptes på Myrorna.
 
Over and out!


Veckan i bilder - Vecka 36-37

Det händer en massa saker hela tiden. Jag förstår inte att jag som nu jobbar mindre har så mycket mer att göra... Konstigt fenomen. Här kommer lite bilder, vissa av dem med specifikt datum, andra utan.
 
2/9-13
Massa folk på högskolan idag, konstiga kläder har de också... Dags att starta terminen på MdH!
 
5/9-13
Konferens inom Automation i dagarna två. Automation Summit i Västerås.
Idag jobbas det med automation! Helt automagiskt.
 
Lite 80-tal på Aros congress center.
 
7/9-13
Efter en heldag med storrengöring hemma så kunde jag inte kasta bort det vackra vädret helt. Kajsa fick sig ett dopp i Mälaren. Nästan så man själv är sugen att följa hennes exempel.
 
En del av skörden från balkongen, här i en skål av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby. 
 
8/9-13
Opps, glömde dem där...
 
Lite pyssel har jag ändå fått till, synd bara att man inte har hål i öronen.
 
Min arbetsplats i höstkläder. Här på Mälardalens högskola jobbar jag några timmar varje dag, man får inte slöa till när man är arbetslös (som om det var en risk för min del...)
 
14/9-13
Tråkigare lördagar kan man ha. Dryga milen paddling, sedan ilandstigning och matlagning. Största i-land-problemet var nog att bestämma är om solen ska få värma nacken eller ansiktet när vi käkar. Tältet står redan på plats i dungen...
 
Mina dagar är fulla av jobbansökningar.
 
Att skriva jobbansökningar är så tråkigt att klockorna stannar. Men med lite färg och olika pennor blir det aningen roligare.
 
Over and out!

 

Fint som fick stå kvar

Jag har väl insett att man inte kan köpa allt man tycker är fint. Det blir ohållbart. Fungerar icke. Men eftersom man nu mer alltid har telefonen med sig så kan ni ändå få se en del fina saker.
 
Här är lite grejer som jag lämnat kvar på loppisbord och second hand-butiker.
 
Den fina vasen i mörkblått glas, känns finsk. Någon där ute som vet kanske? Den fick stå kvar eftersom den kostade 100 kronor och det tyckte jag inte att den var värd. Fanns på Bra och begagnat i Örebro.
 
Skönt att äntligen få bevis på att lövburkarna och vaserna är från Syco och formgivaren Siv Jakob. Ett gäng på tre delar fick stå kvar på Eskilstuna flygfält, tror de begärde ca 400-500 kronor för alla tre delar. Nej, där slog snålbromen till.
 
En vas, eller nog snarare en kapad karaff från Gullaskrufs serie ISI. Eftersom jag inte samlar på serien så tyckte jag någon annan kunde få chansen, 45 kronor kostade den på Myrorna i Västerås.
 
På Myrorna i Västerås fanns även denna läckra serie från Rörstrand. Frestelsen var stor, men udda porslin som jag bara ställer i skåpet... Lika bra att låta bli. 25 kronor delen, såskannan lite dyrare...
 
Den här snyggingen kom från Gabriel. Fanns på Myrorna i Västerås. 65 kronor tyckte jag nog var för högt pris. Dock känns den lite ovanligare än de flesta andra saker från Gabriel jag sett tidigare.
 
Over and out!


Bedrövligt Röda Korset Västerås!

I förra veckan gick jag in på Röda Korsets second hand i Västerås. Gladjen var stor när jag hittade en vas av Hjördis Oldfors, en Ibiza, från Upsala Ekeby. På prislappen stod det "defekt 75kr", detta gjorde att jag granskade vasen mycket noga, jag hittade mycket riktigt ett glasyrsläpp på ca 2-3 mm. Eftersom jag inte är helt nybörjare på detta med loppis så nöjde jag mig inte där, kollade noga runtom och flera gånger. Bedömningen var att priset var okej, trots skadan, så jag köpte den.
 
Tydligen hade jag inte varit tillräckligt noga i min granskning. Tydligen skulle jag tagit bort prislappen också.
 
Insåg jag när jag kom hem.
Under prislappen var glasyren helt förstörd. Det ser ut som någon har knackat i vasen med något hårt, glasyrsläpp som inte släppt.
 
Eftersom att jag, som sagt, inte är en rockie när det gäller loppisar så vet jag att "varan säljs i befintligt skick" och därför inte går att byta. Men i min enfald tänkte jag att det nog skulle vara ett undantag. I alla fall tyckte jag att de skulle få veta att detta inte är acceptabelt.
Först idag hade jag möjlighet att gå tillbaka med vasen. Men det var tvärnit. De två damerna i kassan kunde inte se skadan.
- Det är ju bara klister från lappen.
Efter mycket om och men så tyckte de sig kunna se skadan.
- Jaha, där är det nog något, det såg nog inte den som prismärkte. De satte nog inte prislappen där med flit."
- Nej, svarade jag, så kan det vara. Men är det jag som ska lida för det?
 
Damerna tyckte nog att jag var lite obstinat och bar ut den på lagret för att hämta "bossen", en väldigt trevlig och sympatisk dam bemötte mig, ungefär som en LP som hakat upp sig;
 
"Vi byter inte varor, det står där"
"Det står defekt och en skada syndes ju"
"Vi byter inte varor, det står där"
"Det står defekt och en skada syndes ju"
"Vi byter inte varor, det står där"
"Det står defekt och en skada syndes ju"
"Vi byter inte varor, det står där"
"Det står defekt och en skada syndes ju"
"Vi byter inte varor, det står där"
 
Skadan som inte finns mäter ca 3,5x2 cm.
 
Trevligt Röda Korset. 
Grattis.
Ni har just skaffat er en obstinat kund som i fortsättningen kommer att granska alla varor noga. Väldigt noga.
 
Så, besök gärna Röda Korset i Västerås.
Men för tusan! Pilla bort alla prislappar innan ni köper något.
 
Bedrövligt!


Glasrikt i Östergötland

Det är inte bara i Småland man kan hitta läckert glas. Även i Reijmyre i Östergötland är det ett litet glasrike, ett glasbruk som grundades i början av 1800-talet vilket gör det till ett av de äldsta bevarade glasbruken i Sverige.

Men, vi kan ju inte gå händelserna i förväg. På förmiddagen efter Malins födelsedagsfest gick vi på skattjakt i Linkan. En tur längs ån. Varför inte. Vackert så det nästan svider i ögonen.
Vi for sedan mot Norrköping för att besöka den stora bakluckeloppisen. Väl framme konstaterar en mycket besviken Anna att alla säljare plockat ihop på grund av den lilla regnskuren som kom. Total besvikelse. Tvingade därför sällskapet vidare till Reijmyre.

Turligt nog hann vi in i butiken, hela 10 minuter hann vi kolla på fint glas. Tyvärr missade vi glasutställningen kändes som att klockan var emot oss. En antik- och kuriosabutik fanns på området som vi fick kolla in i alla fall. Det tog udden av min loppisbristbesvikelse.

Ett besök rekommenderas varmt. Kolla öppettiderna först bara...
 
Dessutom fick jag både en halv kebabpizza och en glass. :)
 
Over and out!

 

30 år i 30-tal

Min kära vän Malin har fyllt 30 år. Detta firades med pompa och ståt i Linköping för några veckor sedan. Malin är liksom jag en retrofantast. Hon är dock mer insnöad på 20- och 30-tal medan jag är mer av en 50-talare.
 
Temat för Malins fest var givet. Självklart skulle det vara ett riktigt 30-talskalas. Passade för en 30-åring. Framåt eftermiddagen började vi fixa iordning oss inför festen. Det lockades hår och arrangerades blommor. Festen hölls på Åbacka café som kvällen till ära hade dekorerats i sann 30-talsanda. Fabulöst. Även gästerna hade tidsenlig klädsel så långt det gick. Jag och sällskapet blev beskådade när vi gick genom Linköping, en bilist höll nästan på att köra upp på trotroaren i sin iver att applådera oss.
 
Kvällen till ära hade jag tagit med en blomsteruppsättning "från 30-talet", blommor från mammas trädgård och en Gabrielskål med ett blomblock från Ekeby. Självklart skulle Malin ha en sådan uppsättning, undrar om hennes katter tycker den är lika rolig?
 
Vi började med att äta, sedan åt vi lite till...
 
...och ytterligare lite.
Själv hade jag turen att få jubilaren till bords. Hurra!

 
Efter maten stod det härliga lekar på programmet, man kunde få kasta hästskor, gå tipspromenad, fotograferas som Charlie Chaplin och ta lotter i tombolan.
 Malin blev plötsligt Charlie Chaplin
 
Efterrätten med sju sorters kakor och tårta intogs inomhus. Den sköna augustikvällen övergick mot natt och det blev kyligt ute.
Det blev lite trångt i det lilla cafét men det fanns gott och hjärterum.
 
Kände mer och mer att Malin skulle passa där mer permanet. Caféinnehavare fröken Forsling Parborg skulle vara något det.

Efter fikat återvände vi till 2013 igen, när vi lämnade caféet och fortsatte in till centrum för lite holabalu.
 
Självporträtt. Sandbergskan i... blandade årtionden.
 
Over and out!

 
 
 

Veckan i bilder 35

Vecka 35 - Håll till godo
 
26/8-13
Lunch i solen idag. Mysigt. Vasaparken.
 
28/8-13
Ett par loppisar stannade vi till på här är den gamla kvarnen i Hallsberg. Kul!
 
29/8-13
Det gick lite bättre idag. Jag fick en korg och mamma hittade lika mycket till...

30/8-13
Tack! Det är nog 4-5 år sedan sist och varje minut av spelningen var fabulös.

31/8-13
Hälsade på hos Porslinsbloggen-benny idag, en liten kasse till honom och en stor kasse till mig. Win!
 
1/9-13
Städning hemma nästan hela dagen, tog mig dock ut en stund under sen eftermiddag med hjärtat och kajakerna. Det blåste på bra på Mälaren idag.
 
Over and out


Veckan i bilder - Vecka 34

Vecka 34 - Håll till godo
 
19/8-13
Bitterheten över ifyllnadsrutona på alla olika rekryteringssidor. Varför så många olika? Det tog 3 timmar att föra över cv, personligt brev och svara på en drös frågor... Så blir man säkert bortsorterad om man inte har "alla rätt". I livets lotteri...
 
 21/8-13
Pepp på nya scoutterminen. Det kommer att bli en fabulös höst! På bilden lattjar utmanarna medan utmanarledarn gör hotantotan...
 
22/8-13
Kolla! Den är hel igen! Lagade den eter ett litet missöde och ett kras.
 
23/8-13
Då var det ett år sedan jag var här sist. Undrar om jag klarar mig från anklagelser om stöld i år... På Ansgarskyrkans årliga loppis.
 
24/8-13
Utflykt till Eskilstuna för att gå på loppis, besöka Gense fabriksförsäljning och kolla in veteranmarknad på flygfältet. På bilden är det loppispaus.
 
25/8-13
En trevlig helg avslutades på trevligt sätt. Grillad abborre med potatis från morsans potatisland.
 
Over and out!


 
 
 

Form och färg i Uppsala

Ligger lite efter i bloggandet. Men vad gör det om 100 år?
För en tid sedan besöktes Uppsala över dagen. Tyvärr var jag ganska hängig men vi hade en fin dag ändå.
 
Vi var bland annat på Upplandsmuseet där utställningen Svenska Formrebeller beskådades. Utställningen visar en del av den svenska formgivningen under 60-talet och 70-talet. Utställningen finns kvar på museet till och med den 10 november 2013.
Enkel men väldigt snygg utställningsformgivning.
 
Färgstarka kläder från Mah-Jong
 
Carl-Johan De Geers fabulösa textiler. 
 
I dessa snygga montrar står glas av Erik Höglund. Även dessa färgstarka.
 
Att besöka länsmuseer runt om i landet när ni är ute och reser kan jag varmt rekommendera. Det är ofta fritt inträde och riktigt bra utställningar. Utställningen om Uppsala gillades också!
 
Givetvis fanns några glaserade skönheter på plats. Upsala Ekebys keramik, så klart!
Högt på min önskelista står denna golvvas. Grafika av Ingrid Atterberg.
 
Härligt att strosa runt i Uppsala. Vi gick på lite skattjakt, kollade in Domkyrkan och fikade vid ån.
Uppsala Domkyrka

Grönt och skönt i Linnéträdgården.
 
Å i Åa...
 
 
Sammanfattningsvis: en härlig utflyktsdag.
 
Over and out!

 
 
 
 

RSS 2.0