100

Helt 100. Just det. Det 100e inlägget på Retrolux. Funderade på att spara det till någon typ av årskrönika men det blir ett helt vanligt inlägg.

Jag startade bloggen för att kunna berätta om mitt stora intresse för sköna ting från svunna tider. I allmänhet är det glas, keramik och porslin jag är intresserad av och i synnerhet svenskt sådant. Främst är det keramik från Upsala Ekeby som fångat mitt intresse. Men även andra retroprylar gillar jag. Mitt intresse har funnits länge men under det senaste året har jag lärt mig galet mycket. Dels genom att kolla in andra bloggar (de mina länkar här till höger för att besöka mina "polare" som också retrobloggar) och dels genom att titta, undersöka, söka info och springa på loppis. Mina kompisar och mina släktingar börjar bli lite trötta på att jag vänder allt deras porslin upp och ner i min jakt på stämplar. De bara suckar när jag går på jakt hemma hos dem. Det är otroligt mycket som fastnar på hjärnbalken utan att man ens behöver anstränga sig.

Bloggen har jag haft nu i ungefär ett halvår och jag minns att jag sa att jag skulle försöka skriva ofta, helst en gång per dag. Visserligen insåg jag redan då att det inte skulle bli så ofta jag skrev. Men det är ändå ett ganska bra betyg. 100 inlägg på ca 180 dagar. Lite mer än ett inlägg varannan dag.

Ni som följer mig har också sett lite av mitt andra stora intresse - scouting. Inte så mycket att säga om det utom att det är otroligt roligt att hänga med kidzen och se hur de utvecklas. Det gäller både de stora, utmanarscouterna och de små, spårarscouterna. Jag hoppas att jag kan bidra till att ta bort "tönt-stämpeln". För om scouting är något, så är det långt från töntigt. 

Nog om det. Till mitt vanliga, dagliga tjafs. Hör och häpna. Jag har gjort fynd!

Strax innan jul öppnade Stadsmissionen en loppis inne i Västerås city. Jag besökte den för första gången igår och hittade en del UE grejer som fick stå kvar eftersom de var för dyra. Men denna hade de missat lite på:


Lillemor Mannerheim. 25 kr. Något skadad högst upp, lite avskavd. Otydlig stämpel men ett tränat öga känner igen både form och stämpelrester.

(Uppdatering: Som Benny påpekade i kommentarerna här nedan så är vasen från Gefle, som ingår i UE-koncernen. Vasen kallas för lilla hjärtat och det kan man ju nästan gissa)

Jag besökte också Myrorna när jag ändå var nere på stan. Jag hittad bland annat en liten blå miniatyrskål av Atterberg. Den är otydligt märkt med Ekeby och Abg som står för Atterberg. I övrigt vet jag inget om den, inte heller Myrornas personal hade någon koll. 5 kr. 

Hittade också en liten vas/skål från Rörstrand. 25 kr. Kanoners!

Over and out!

Påfyllning i skåpen

Under de senaste två veckorna har det hänt lite med mina samlingar. Eller rättare sagt. Det har blivit en samling till. Hoppsan! Ropade hem en vas på tradera strax innan jul och det ledde till att jag åter påbörjat ett samling. Jag ha nu tre föremål ur serien Corso av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby.

I julklapp fick jag ett fat/skål av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby. En fräck fisk som mamma hittade på loppis för 25 kr. Ett fynd trots att den använts som blomfat och därför är lite missfärgad i botten. Den är trots allt helt naggfri.Även namnsdagar firas i vår familj. Varför inte ta tillfället i akt? Skämt och sido. Jag och mamma brukar ge varandra något litet när det vankas namnsdag. Iår fick jag denna på Anna-dagen:


Jag vet inte riktigt vad som är upp och ner på fatet, men det kanske inte finns något upp eller ner på ett fat? I alla fall så är detta ett fat av Mari Simmulson för UE (4455).

Jag har också två glas att bjuda på i detta inlägg. Ett fynd jag gjorde på Läkarmissionen för ett tag sedan. Glasen var så skitiga och gjorde sig inte på bild och det är därför ni får se dem nu och inte när jag precis köpt dem. Jag tror att jag köpte glasen på samma loppisrunda som jag fyndade Fjällrävenjackan.


Glas från Kosta Boda (?). Erik Höglund tror jag ligger bakom formgivningen. Jag skulle dock behöva en snabbkurs i att se skillnaden på Erik Höglunds och Signe Person Melins glas. Någon som har koll på hur det ligger till?

Känner igen dessa från en auktion i höstas när jag ville ropa in en bricka med 6 glas. Det var i alla fall Erik Höglund enl. etiketten. Tyvärr så var det någon annan som ville ha de glasen mer än jag ville ha dem. Priset drog iväg. Men dessa fick jag för 25kr/st. Antagligen för att dessa inte har etiketten kvar. Synd bara att det inte fanns fler än två. De är grymt bra att dricka ur. (Tack till Anton Ymer för tips om att fota glas)

Det var en liten uppdatering. Hoppas på många fler fynd under våren.

Lagom till nyår så skriver jag inlägg 100 på Retrolux-bloggen. Någon typ av årskrönika utlovas också...

Over and out!Lite smått. Lite gott.

Vill bjuda på lite godsaker. Var på en liten loppisrunda i tisdags och hittade några fina saker. Vi besökte Lifecenter och Brödet och fiskarna. Gjorde alla fynden på Life center den här gången...

Det började redan så fort jag kom innanför dörren. De har ett vitrinskåp där de brukar ställa "de lite finare grejerna". Där stod en lite figurin av en flicka som kastade snöboll. Jag är ju inte så förtjust i den modellen av figuriner. De som är sådär "söta" och "gulliga". Jag tyker att de ska vara lite mer ruffa och tunga. Men av någon anledning tog jag upp denna. Och tro det eller ej, en Goebel från tyskland.


15 kr. Eller egentligen 7 kr. Det var halva priset på julsakerna. Det roligaste var nog att jag norpade den mitt framför näsan på en inköpare.

Vidare så hittade jag fyra assietter Grön Anna för 20 kr/st. Jag lämnade dock kvar en som hade en enorm nagg på undersidan av kanten.


Grön Anna Rörstrand, 20 kr/st.

Sedan hittade mamma en uggla. En "Telje-uggla". Vad är det då? Ja, vi hittade en charmig uggla som vi ville ha, den hade ett par små möbeltassar under och den var märkt under med "Telje". Vi gillade den och priset var 10 kr.


Passar bra tillsammans med mina andra ugglor. Men nu till det lustiga.


Hemma petade jag bort möbeltassarna och insåg att "Telje" så klart stod för "Atelje". Rörstrands ateljegods. Men vem är konstnären? Är de någon som vet? Jag kan läsa ut detta från märkningen:

"R" för Rörstrand och de tre kronorna.
"10" eller är det "IO" ?
"Atelje"
"Sweden"

Jag skulle bli kanonglad om någon hade mer info om denna!

Det var den jakten... Gick ganska bra eller vad säger ni?

Over and out!


Tomtens parad

Mitt liv är fullt av intressen. Paketinslagning är ett. Jag älskar att välja papper, hitta snören, band och andra dekorationer. Hitta en snygg inslagning som passar den som ska få paketet. Så när det närmar sig jul blir jag salig och slår in klappar för brinnande livet. Iår blev det inslagning i sista sekunden. Vanligtvis brukar jag använda mer eller mindre hela december. Men iår har jag inte haft många lediga minuter över. Givetvis ska det också rimmas på julklapparna!

Jag brukar ofta föreviga inslagningarna på bild om inspirationen någon gång skulle tryta. Eftersom tiden blev knapp iår så är kvaliteten på fotona inte den bästa. Det hann bli mörkt innan jag hann fota... Men ni får ha överseende med det. Här får ni ett smakprov:Ja, så var det med förpackningen på det jag gav bort. Paketen innehöll bland annat Ett par UE-vaser, div. flaskor, böcker, kanariska såser och lite annat smått och gott.

Över till det jag fick då. Det är nästan som att kolla i en spegel när man tittar i min julklappassäck. Bland annat fick jag detta:

En Hjördis (ett fiskfat/skål med nr 5248), fem åbergglas, ett vattenpass, två presentkort - pyssel resp. böcker, en gasolbrännare till stormkök, en iPod nano - röd, ett par sockor med batteriuppvärming...

Ja, mina julklappar sumerar ganska bra vilken typ av person jag är:

En UE-samlade pysselmaja som vill sätta upp hyllor rakt gärna vill att det ska gå fort att laga mat på scouthajk. Tårna ska vara varma och blir de inte det med sockor så tar jag till ett glas öl eller en sväng om till musik från min röda iPod.

Eller har ni en bättre beskrivning av mig utifrån vad jag fick? Kommentera gärna!

Med detta vill jag önska en god jul och god fortsättning!


Lutande granen i stuga och vår egen tomte (jag).

Over and out!Blommornas rike

Teneriffa bjöd på sköna blommor och växter. Jag har insett att jag nog önskar mog ett macroobjektiv till kameran. Här bjuder jag på några sköna närbilder. 

 

I kontrast till detta har jag under dagen slagit in julklpappar och kikat på vår julgran som vi fick upp igår. Jag hoppas att alla bloggläsare får en fin jul och att vi ses i mellandagarna! Jag var på liteb loppisrunda i tisdags och hittade några grejer som var lite intressanta. Stay tuned.

Over and out!


Bildkavalkad Teneriffa

Jaha... så sitter man här igen med hundratals bilder. Strax över 800 bilder blev det på Teneriffa. Här får ni se några.

11/12
Dagen ägnades åt att lära känna byn där vi skulle bo.


På hotellet har de HELT rena toaletter. Det kan försäkras.


Playa de Los Americanos var den bydel där vi bodde. Den låg granne med Los Cristianos och Playa de Adeje som mer eller midre växt ihop till en stad.

12/12
Morgonen började med en tur till en liten marknad (som var på tok för turistig), glass och strandpromenad.


Rondellhundarna fick konkurens av dels dessa snygga granar av julstjärnor och dels julkrubbefigurer fulla med ljusslingor.


Strandpremenaden


Utsikt i solnedgången

13/12
Vi hade hyrbil i tre dagar. Första dagen åkte vi upp till Teide som är Teneriffas enda aktiva vulkan. Just för tillfället ganska inaktiv... 


Hittade ett litet träd.Ingen tur upp till toppen av Teide blev det. Stängt pga snö och is. Men på lucia fick vi i alla fall se lite snö... Även om stjärgossarna lyste med sin frånvaro. Vi var i alla fall ute vid "basen" som låg på 2250 meter över havet. Teide är spaniens högsta berg och är 3817 m.ö.hTeide beskådades i alla fall från alla vinklar och håll. Delar av Star Wars har spelats in vid teide och det kan man ju ana sig till. Jag väntade bara på att R2D2 skulle komma fram bakom en krök.


På vägen ner från berget kom dimman rullande och det kändes som om de underjordiska från Mattisskogen skulle komma krypande.Sista stoppet på vägen tillbaka hemåt blev Los Gigantes.

14/12
Målet för dagen var bland annat den hemliga staden. Uppe i bergen låg en liten stad. Vägarna dit var smala och slingriga.Här bodde små ödlor som gärna smakade på både banan och plommon om man ville bjuda.


Ut till kusten for vi där vi besökte en fyr som låg i ett område där marken bestod av mestadels lavasten.

15/12
Natten till den 15/12 spenderades på hotell på öns nord-västra sida. I Puerto de la cruz. Där finns bland annat välkända havspoler. I dessa spenderade vi några timmar med sol och bad. Nog egentligen den enda gången vi tog det lugnt vid en pol. Sedan drog vi vidare på serpentinvägarna på enkelriktade och branta backar (väldigt branta!)
Under dagen fick vi se Teide från andra hållet med. Det låg som en gloria av moln kring toppen.

Nästa års julkort? Dessa vägskyltar fanns uppe kring Teide.


På hemvägen stannade vi till nere vid havet för att ta oss ett dopp i det blå. Vi plaskade omrking i solnedgången.

16/12
Sista dagen for vi på tur till La Gommera som är grannö till Teneriffa. Det kom en störtskur av regn när vi åkte färja men regnet gav sig och lagom tills vi var framme så hade det slutat. Under dagen var det uppehåll och vi fick se hissnande vyer och fräcka växter.


Vi brukar alltid plåta brevlådor när vi är på resande fot. Brevlådorna brukar dock vara lite coolare än denhär. Men varför bryta en tradition?


Papaya och banan.

Vi åkte vidare upp på smala vägar och här och var fanns det små barer/restauranger.


Vi besökte också nationalparken. Miljön likande den som finns i regnskogen i australien. Fast det var lite kallare här...Innan återfärd till Teneriffa så fick vi kolla in hamnstade San Sebastian. En stad som klättrar längs väggarna.


Under sen kväll så firade vi mammas födelsedag med glass och kaffe. Med mig från Sverige hade jag ett paket innehållande en "gurkburk" av Marianne Westman ur hennes Picknick-serie.

Over and out!


Ändå ganska bra

Efter en trevlig helg med massa saker att pyssla med sitter jag åter på jobbet. När jag kom hit hittade jag en påse godis, två julmust och en röd iPod nano. Vilken julklapp. Tur att jag började jobba innan jul, annars hade jag ju missat det goda.

Dock är jag varken sugen på godiset eller julmusten just nu. Fick en överdos av mat och godis i helgen. Efter flera timmars röjande och fixande i fredags och lördags dukade vi upp för fest för mamma som fyllt år. Vi dukade upp med italiens antipasti och sedan kalvfilé och potatisbakelse. Lite hallonsorbet på det. Efter en timmeslång paus tog vi kaffe med dopp. Mamma önskade sig ingen present men gärna något gott till kaffet. Så alla gäster hade bakat. Jag tror vi räknade till nio olika soters kakor, tårtor och bullar. Vilken kakbuffé. (Jag behöver kanske inte nämna att vi inte behövde öppna chokladasken och chipspåsarna...)

Efter kalaset drog jag och min kompis Jessica på oss dansskorna och gick på lokal. Vi hade ganska kul även om schlagergolvet inte höll vad det lovade. Några schlagers men annars ganska kass musik.

Efter en småseg morgon så städade vi undan lite gran. Det mesta fick ändå stå kvar och det värsta hade vi redan tagit hand om. Jag dumpade jessica på stationen vid lunch och sedan åkte jag hem för att köra ett TV-marathon med julkalendern i TV. Eftersom vi varit borta så har jag ju missat många avsnitt. Dessutom tänkte jag passa på att slå in julklappar. Dock blev det inga julkpappar inslagna jag satt istället i soffan med vetekudde och tittade på julkalendern utan att göra något annat i ett par timmar. Det var så skönt!

Vid 16 for jag hem till Kim för årets avslutningsjulbord med utmanarscouterna. Alla var finklädda och julpiffade. Vi började med att laga lite krubb och sedan käkade vi. Och käkde och käkade. Efter krubbet blev det lite TV-spelade och julklappsspel. Det blev ändå en ganska tidig kväll eftersom jag var lite sliten efter en lång och innehållsrik helg.

En helg i frosseriets tecken. (Oj, begick visst en av de sju dödssynderna...)

Over en out!
Hemma bäst

Äntligen hemma igen. Visst är det skönt att vara bortrest men det är galet skönt att vara hemma igen. På Teneriffa var varmt och soligt nästan hela tiden. Vi har sett nästan hela ön från alla möjliga vinklar. Vi besökte Teide som är spaniens högsta berg med sina 3718 (?)meter över havet.Eller berg och berg... det är egentligen världens tredje största aktiva vulkan. Tack och lova just nu vilande...

Lite vinterkänsla fick man ändå eftersom det var snö på toppen av Teide. Vi fick dock bara beskåda den på avstånd. Linbanan var stängd på grund av is och snö. Gott om juldekorationer fanns det överallt. Den ena fulare och mer glittrig än den andra.

Vi hyrde bil i tre dagar och tog en tur till några sköna små byar. Inte en lugn stund hade vi på semestern. Ha. Ligga på stranden och sola... inte så vi får myror i brallan på en gång.

Innan hemresan hann vi också med en tur till ön La Gommera som är grannö till Teneriffa. Det spöregnade en stund på ditresan med färjan, tack och lov så klarnade det upp lite. Uppehåll fick vi ända tills vi satt på färjan igen. Då kom ytterligare lite regn.

Vi käkade en del gott på resan också. Höjdpunkten blev middag på en tapasbar/restaurang. Flera rätter och sagolikt god sangria.

Tänkte göra ett till inlägg sedan där ni ska få se lite kanarie-foton.

Och kom ihåg: Alla fåglar på kanarieöarna är kanariefåglar.

Over and out!


Solen hägrar

Japp, den skiner här utanför fönstret och jag har kollat prognosen för de kommande dagarna. 20-25 grader. Jag och mor min drar iväg på en semester på kanarieholmarna. Och då kommer det inte att bli så mycket bloggande. Bättre blir det dock efter det.

Nu ska jag slappa och dricka sangria.

Over and out!


Hej, kom och hjälp mig!

Jag är i desperat behov av en klon. Hur ska jag hinna allt det där som jag behöver/ska/vill hinna? Ikväll ska vi ut i skogen med utmanarna för att hålla en liten sjalceremoni. Vi ska dela ut scoutsjalar till dem så att de på riktigt blir riktiga medlemmar i utmanarlaget Da Kurkuts. Kanon!

Måste bara hinna käka, handla, fixa manus till oss ledare, fylla 15 lyktor, vika 13 scoutsjalar, packa bilen åka till tunby innan 19.00. Shite!

Kanske borde gå nu.

Over and out!

PS Ingen loppis har jag hunnit med heller. Sucka.

Corso, par i ruter

Dessa två är senaste inköpet som äntligen har anlänt. De fick resa långväga ända från Sala till Västerås och de fick till och med personlig transport med mamma när hon ändå var på väg till Västerås. Liten extrasväng till Sala blev det.

Inropade på tradera i ett och samma rop. Vas och fat Corso av Ingrid Atterberg för Upsala-Ekeby. Snygga va? Båda föremålen är kryssade i botten och det betyder att de är andra sortering. Vasens glasyr är lite tun och genomskinlig på vissa ställen medan fatet är perfekt utom in liten tillverkningsskada på kanten. Jag är hur som helst nöjd med inköpet.150 kr och ingen frakt behövde jag stå gör heller... Hurra! Sucker for Atterberg!

Enligt mamma var säljaren en trevlig prick och hon blev kvar i trapphuset i 15 minuter snackandes om porslin. Säljaren hade tydligen ett stort lager med div grejer han skulle sälja och det kom från en antikaffär han och hans kompisar haft för några år sedan. Men nu hade de slagit igen och delat upp grejerna mellan sig. Han hade skickat iväg en del grejer på auktion och resten hade han sparat för att sälja iväg på tradera. Inte mig emot! Man skulle ju gärna rota lite i hans lådor och se vad som finns.

Over and out!
Hänglås på plånboken

Ja, man kanske skulle prova det. Det skulle behöva vara svårare att få fram stålarna. Men Jessica tycker att jag nu borde få shoppa lite, nu när jag har ett jobb. I motsats till förut när jag var arbetslös och shoppade ganska mycket, hon tycker liksom att jag köa omvända leken eller nått.

Men i Söndags var det lite grejer att ropa på på auktionsfirman. För en gångs skull hade de alla intressanta grejer på några få utrop utan inblandning av andra ointressanta grejer.

Vad ropade jag på då? Aj, aj, aj. Det bidde en stor Bison till. Jaha, vad ska jag ha två till då? Ja, det frågar jag mig själv också. Men denna var utan skador, den andra hade ju några skador. Dessutom var denna glaserad med blank glasyr. (Jag vet, det börjar bli lite nördvarning på mig nu.) Jag kan tänka mig att den andra är från andra sortering och att skadorna är från tillverkningen. Nu får vi väl se. Jag lär ju skicka ut den andra oxen på tradera så småning om. Men den får nog vara på besök lite till.


Bilden är från förra gången jag shoppade oxe. Trodde nog att jag bara hade chansen då, vid det tillfället. Men jag blev lite förvånad när jag såg den andra oxen bara någon månad senare. (Göran Andersson från UE ligger bakom)

Det andra jag köpte var två inrop med blandade godsaker från UE. Blandat med figuriner, vaser och väggplattor. Vissa finare än andra. Men det totala inropspriset på ca 800 kr var det värt trots en del små skavanker.


0148  E    Häst, tavla    21 x 19 cm    1970-  Ester Wallin
1046  E    Blomma,tavla    16,5 x 34,5 cm    1971-    Ester Wallin
7010  M    India, vas    20 x 9 cm    1967-69    Mari Simmulson
4330/668      Bris, krus  A102    20 x 11 cm      Ingrid Atterberg9000      Katt, figur    9,5 x 7,5 cm    1960-67
43145/944      Figur, ugglor            Ester Wallin

Häst  men skadad märkning. Är det Dorothy Clough? Tror det.


Jag gillar Esters ugglor bättre än väggplattorna. De liksom håller koll på en med sina uggleögon.


4296      Figur, stående eskimåbarn    11,5 cm    1957-68
8087  D    Paul, figur    23 cm    1968-73    Dorothy CloughFatet ropades in för några veckor sedan och nu fick vi en hänkelvas/ krus också...
4495      Star, fat    3,5 x 18,5 cm    1961-62
4498      Star, vas    18 x 9 cm    1961-62


Jag ropade också in denna väggplatta. Precis en sådan jag redan har, men jag fick den liksom på köpet eftersom den också var med på en av de två brickor jag ropade in. Det som är spännande med denna är dock att den känns lite upp och ner. På baksidan är upphängningen "uppochner" Eller? På fotot kan man se baksidan och stjälken är uppåt. Gjordes blomman i två verisoner? En med stjälken uppåt och en med stjälken nedåt?

Hur som helst så är det en:
1071  Y    Väggrelief, blomma    27 x 20 cm    1971-    Irma Yourstone

Det var allt från auktionen. Nu är jag helt matt. jag börjar komma till insikt att jag nog blivit en riktig UE-samlare. Det var ju inte riktigt meningen. Hoppsan.

Framöver kommer det snart några inköp jag gjort på tradera. Och i helgen väntar en visit i Uppsala med kära vänner jag inte träffat på... på tok för länge sedan...

Over and out!

 

Scouter och spännande paket

Igår på scouterna bakade vi papparkakor i typisk scoutanda. Patrullpepparkakor blev det med valfri tolkning på teman som scoutigast, roligast, finast, coolaste... Varje patrull fick en degklutt var (en patrull är en mindre grupp 5-7 scouter). Sedan skulle de tillsamans bestämma vad som skulle bakas. Givetvis blev det ganska mycket bråk och skrik för att man ville göra sin egen. Men smartiga ledare tipsade om att man kan kombinera allas idéer. Mallar i papper klipptes till och snart rullade kavlarna.

När de flesta patrullerna började bli klara skickade vi iväg Jonas och Olle till övervåningen för att vara förste och andre pepparkaksgräddare. Jag och Kicki lekte en rörelsesång efter att alla bord var städade och torkade.

När kom tillbaka efter en tur till köket tyckte jag att det var egendomligt tyst när jag kom ner igen. Där står alla pillemariska gullungar i en ring och börjar sjunga för mig. "Ja, må hon leva! Ja, må hon leva!" En tidig födelsedags sång till födelsedagsbarnet som fyller 27 imorgon torsdag. Hurra för mig! Tack för det, alla mina små gullungar! Ni är rätt söta. Ibland. (Ganska ofta faktiskt.)

Inte nog med det. Kicki hade med en present till mig också. Ett fint paket... Kicki följer min blogg och jag har lyckats dra in henne lite i mitt intresse för glas och porslin. Så hon hade koll på att jag inte hade denna:


En av månadsväggplattorna från danska Nymölle av Björn Wiinblad. Detta är plattan för oktober. Så nu saknas bara maj och september... Hurra! Tack så mycket Kicki! Du är så finurlig och snäll! (Sorry för sämsta kvaliteten på fotot. Ville visa snabbt och när man jobbar hela dagarna så blir det inte så mycket dagsljus kvar att fota i när man kommer hem.)

Auktionsinropen kommer, kanske imorgon!

Over and out!


RSS 2.0