Grattis till mig!

Idag har Katarina namnsdag, alltså har jag namnsdag. Jag och mor min burkar fira namnsdagar så smått, det är ju alltid läge för en fika och har man en anledning, ack så liten, så passar vi på. Så idag var jag på namnsdagsfirande hos mamma, vi firade varandra eftersom vi båda är Katarinor.
 
Jag fyller år om en vecka och mamma tyckte det var läge att byta plats på min födelsedag och min namnsdag. Ett strategiskt drag eftersom det snart är första advent. Låter det helsnurrigt och ologiskt? Inte då. Vänta bara tills ni får se min födelsedagspresent:
 
En adventsljusstake från Konstsmide. En nyproducerad i retromodell.
 
Originalet liknar denna och många påstår att det skulle vara Erik Höglund som formgett den. Något som många samtidigt motsäger och menar att det inte finns något som sammankopplar denna (originalet) med Erik Höglund. Så jag låter det vara osagt, det enda jag vet är att den är väldigt snygg. Det skulle ju vara kul att ha ett original också, men inte lika kul att betala de knappa 3000 kr som originalet kostar på nätauktion. Den kanske dyker upp på loppis någon gång... Man kan ju önska.
 
Just nu tackar för denna och den kommer verkligen att lysa upp mörkret i vinter. Tack för fin födelsedagspresent mamma!
 
Men det roliga var inte slut i och med det. I fredags tog jag en tur tlll Myrorna och där hittade jag denna:
En större figurin av Mari Simmulson för Upsala Ekeby. Som ni ser har den en större skada nedtill och jag tror att jag kanske betalade lite för mycket med tanke på skicket. Jag ville dock väldigt gärna ha den så det 350 kr som den kostade kändes ändå okej att pynta. Där den står i hyllan syns inte skadan. En för tidig födelsedagspresent till mig. 
 
När jag köpte figurinen tänkte jag att "nu får jag nog låta bli den där adventsljusstaken".
 
Over and out!

 
 

Några fina saker som rensas bort

Nu ligger det en del fina saker ute på nätauktion som jag rensat bort. Sakta med säkert gör jag plats för nya besökare i hyllorna där hemma. Kolla närmare på grejerna genom att klicka här.
 
Bland annat finns dessa godingar:
 
Over and out!

 
 
 

Feber och Kalklinbana

Så sitter man här då, febrig och ingen hör vad jag säger eftersom allt kraxas fram som värsta kråkan. Jobbar gör jag i alla fall. Hm... Så är det med avslutningsrapporter. Jag kan dock säga att jag inte jobbat mina 8 timmar om dagen och de timmar som jobbats har jobbats hemifrån. Hoppas att jag kan sy ihop den där rapporten imorgon bara...
 
Lite loppande har det blivit ändå. De flesta fynden har redan gått vidare till nya ägare. Bland annat hittade jag två gula delar Kilta från Arabia som kommer att flytta till Stefan Villkatt med bloggen H55, hoppas han hittar något fint i utbyte.
 
 
För några veckor sedan gjorde jag och en kär vän en liten dagsutflykt. Till Köping av alla ställen. Vi gick på museet där de hade en liten 50-talsutställning där bland annat en känd arkitekt presenterades. Givetvis var vi tvugna att åka och titta på ett av husen han formgett när vi ändå var där:
 
Ralph Erskine har formgett byggnaden där Hästens huvudkontor ligger. Erskine var en av förgrundsgestalterna inom svensk arkitektur under en stor del av 1900-talet. Han föddes i London och flyttade till Sverige 1939 där han sedan vidareutbildade sig och utvecklade funktionalismen. Tack för det säger vi. För den arkitekturintresserande, läs mer om Erskine och titta på hans byggander. Både IRL och på bild. Makalöst, så snyggt!
 
Innan vi lämnade Köping kollade vi in den kalklinbanan också. Om det är början av den, eller slutet av den ska jag låta vara osagt...
 
Vackert vinterlandskap.... Eller just ja, kalk var det ju ja.
 
Jag hoppas verkligen att detta industriminne får finnas kvar. Det talas om att det är för dyrt att underhålla den och den kanske ska rivas. Hm.
 
Tack för en vacker höstdag!
 
Over and out!

 
 
 

Det stora auktionshuset har gjort det igen

Återigen har Bukowskis klantat sig, dubbelt upp dessutom!
Sålt ett designföremål, denna gång en liggfotölj som inte alls har varit ett designerföremål utan en kopia. Grattis Buckan. Hur lyckas ni och varför lyssnar ni inte på era kunder? Inte ens när kunderna kan bevisa att det är frågan om en kopia. Det händer om och om igen...

Denna gång har Dagens Nyheter uppmärksammat det. Klicka på länken för att läsa. Dock vet jag inte hur länge den ligger kvar så en sammanfattning kommer här:
 
Förra året hittade "Waldemar" en möbel designad av favoritdesignern på Bukowskis Market. En fotölj av Poul Kjaerholm, vilstolen PK24. Utropspriset var bara 12 000 kronor vilket skulle vara ett riktigt fynd, ett nytt original kostar över 100 000 kronor. Klubban föll på 16 000 kronor och Waldemar var nöjd. Ända tills möbeln levererades hos honom. I jämförelser med sina andra möbler av samma formgivare var kvalitén väldigt bristfällig.
 
Waldemar kontaktade Buckan som inte trodde honom. De ville inte ens undersöka saken i sin övertygelse om att de hade bedömt föremålet korrekt. Waldemar kontaktade då företaget som nu har rättigheterna att sälja Poul Kjaerholms möbler. De kunde konstatera att Waldemar hade rätt. Möbeln är en kopia.
 
Efter mycket om och men så fick Waldemar rätt hos Bukowskis, de betalade tillbaka och hämtade möbeln. Alla nöjda tillslut. Tills nu, dryga året efter reklamationen är möbeln ute på Bukowskis Market igen. Samma möbel, inte en likadan. Identiska bilder, samma beskrivning och samma utropspris. Denna gång föll klubban på 20 000 kronor.
 
Så vad tror ni? Slarv eller medveten återförsäljning? Det känns ju som att Buckan riskerar ganska mycket om det skulle vara medvetet.
 
Deras största problem är de inte lyssnar på de kommentarer de får från allmänheten. Inte ens när flera oberoende personer säger samma sak om objektet. Ingen kan vara expert på allt. Jag hyllar alla nördar där ute som snöar in på vissa områden. Bukowskis skyller på den mänskliga faktorn. Och visst kan man göra fel men då får man snällt erkänna att man gjort bort sig.
 
Eller vad säger ni?
 
Over and out!
 

Hur är det möjligt?!

Är det verkligen en hel vecka sedan jag skrev något här?! Hur kan det vara möjligt? Kanske är det för att det blev jobb 6 dagar förra veckan och denna veckan ser inte ett dugg bättre ut...
 
Jag hann några loppisbesök i alla fall, trots mina 49 arbetstimmar.
 
Dessa assietter köpte jag på impuls. Har ingen aning om vem som ligger bakom, det kan rent av vara ett hemma-pyssel. Tyckte ändå att målningen var för bra för det, svårt att måla den kanten så jämn...
 
Dessa två höstiga godingar lämnade jag dock kvar. Den till vänster är en vas från Lindshammar som jag vet att några av mina bekanta samlar på. Men för 55 kr vågade jag inte chansa på att köpa en dubblett. Den högra var fantastiskt vacker, men inte 135-kronors-fantastisk. Kanske om man vet vad man köper men jag hade inte en aning. Så experter där ute. Skulle jag slagit till?
 
Detta häftiga bord stod inklämt på möbelavdelningen. Tydligen ganska nytillverkat om jag förstod det hela rätt. Lite dåligt skick, men om det tvättat glasskivan lite kanske de fått mer än 250 kr för bordet som prislappen sa. Inget för min 50-lägenhet på 50 kvadrat, bordet hade tagit upp halva vardagsrummet.
 
Detta häftiga men ganska oanvändbara glas shoppades för en liten peng på Sigurdsloppan. Det är egentligen tre glas, ett våningsglas helt enkelt. Den lilla supkoppen, sedan drinkglaset och underst är grogglaset. :)
 
Dessutom hann jag delta i och vinna årets upplaga av Novembernatten. En scouttävling där man tävlar i organisation och prioritering. En massa roliga uppgifter:
- Hinderbana med förbundna ögon
- Kasta bollar i hinkar
- Livlinelastning
- Fruktkunskap
- Spela ljusorgel
- Bygga stege av slanor och rep (smala stockar/tjocka pinnar/ störar)
- Para ihop slogans med varumärken
- osv.
 
Allt som inte uttryckligen är förbjudet är tillåtet. Det brukar vara en strid på kniven, det är inte helt enkelt när utmanarscouterna hittar på uppgifterna. De har lite andra referensramar än oss "vuxna". Kul var det hur som helst, och att vi vann var en bonus. :)
 
Jag och Kix i våra spacade rockar gjorde reklam för sommarens scoutläger. SpaceCamp - Dalacamp 8.
 
Men i lördags blev det en härlig dag med massa loppande på inte mindre än 6 loppisar. Lite bilder på fynden kommer i nästa inlägg. Även om det var aningen snålt med fynd.
 
Över och ut!


Galenskap i Göteborg, del 3

Så slutet på resan... Känns redan som om vet var ett halvår sedan.
 
Solnedgång vid vattnet hann vi med innan teatern.
Dottern Anna och mamman Barbro
 
Utsikten mot operahuset var enastående den kvällen. Strålande!
 
Så anledningen till att vi åkte till Göteborg. Galenskaparna och After Shaves 30-års festen. Jag brukar fotografera banderollen på fasaden eftersom man inte får fotografera i salongen. Det var dock lite svårt med mobilen upptäckte jag. Men som traditionen bjuder:
 
 
Det var verkligen en nostalgifylld föreställning. Full med minnen och skratt. Jag misstänker att jag var en av de 20 mest textkunniga i publiken. Kändes som om jag kunde nästan alla texter. Vet inte hur jag ska tolka det. En av de bästa var när Roy och Roger sjöng "Gött och leva", sjöng svagare och svagare tills de tystnade helt. Publiken fortsatte. Underbart!
 
Bröderna Sankt Gotthard var dock toppen! Trodde nog inte att jag skulle få de den live. (Men va? Har du inte sett den? Skäms! Tuba på en gång!)
 
Trötta trillade vi i säng för att tidigt på torsdagen hoppa ur sängen och styra kosan hemåt. Eller nja, inte riktigt. Vi stannade på vägen:
 
Lego-Gekås finns utanför den nya varuhusrestaurangen. Tufft!
Modellen var väl kanske 3x4 meter. Väligt roligt.
 
Något fattigare lämnade vi plejset och åkte hem. Hem ljuva hem.
Undrar vad vi hittar på nästa gång?
Kanske en titt på en av Sveriges (eller Världens!) finaste samling av föremål formgivna av Marianne Westman. Kanske, om man blir inbjuden. :) Snälla, snälla med socker på!
 
Over and out!

Galenskap i Göteborg, del 2

Dagen i Götet blev ganska trevlig om än lite förvirrad när vi körde vilse på väg till en loppis. För första gången önskade jag mig en GPS som kunde berätta exakt hur jag skulle köra. Det blir liksom lite problematiskt när man åker utanför kartans kant....
 
Dock så fyndades det ganska bra. Besök på blott två loppisar gav god utdelning tack vare både tur och skicklighet...
 
På första loppisen blev det inköp av två gardinpar. Nytillverkade men i retrostil. Dessa får ni se en annan gång. Dessutom en kaffeburk från Selsbo ur serien jag samlar på. Den var ganska tradig och skitig men blev betydligt mycket bättre efter en disk. 20 pix.

Den fina lampfoten hamnade i korgen efter en närmare granskning. Den otydliga märkningen visade att det var Rörstrand. Så 40 kr var den värd.
Där under glasyren kan man ana Rörstrands märkning.
 
Fler fynd blev det efter mycket irrande för att hitta till en Erikshjälpen-butik. Fler burkar till Selsbo-samlingen. Fem kryddburkar av den större modellen. Tjusigt! De pryder sin plats i hyllan i köket.
Fem burkar, fem kronor styck. Passar utmärkt! Roligt med nytillkomlingarna, speciellt timjan och ingefära. Någon dubblett blev det som får flytta hem till mammas kryddburkssamling. 
 
Även en vas ur serien Fyris av Olle Alberius blev min för blott 10 kr, tack vare otydlig märkning. Lite naggad men det gör inte så mycket.
 
De tre miniatyrerna har jag ingen aning om varifrån de kommer. Jag lurades lite av märkningen som såg ut som BoFajans. Men jag tror inte att det är det. Någon som vet. Vacker blå harpälsglasyr i alla fall.
 
På eftermiddagen mötte jag Jan Johansson som bloggar på bloggen Form55, han hade med sig några bytes/köpes-objekt till mig. Såhär fint blev det hemma:
 
Den lilla lila vasen i serien Ax av Berit Ternell från Gefle, här tillsammans med sin vita och gröna polare.
 
Den lilla Lansetten på plats i hyllan. Tillsammans med en "vinga" från Upsala-Ekeby och Ingrid Atterberg. Även en Lisa Larson skymtar.
 
Det stora fatet/skålen i serien Mars av Mari Simmulson för Upsala-Ekeby, kompisen hade jag sedan innan.
 
Hoppsan! Så det kan gå. Den hade jag ju redan!!! En av skålarna i serien Negro av Ingrid Atterberg. Nu har jag två....
 
Eftersom det var en vardag så kunde mötet med Jan inte bli så långt. Jag och Barbro hade en tid att passa för middag och sedan föreställning med Galenskaparna. Vi stod i entrén till Nordstan och köpslog.
 
Fortstättning följer.
 
Over and out!


RSS 2.0