De bjöd in mig och visade upp en skatt

Nu efter alla julkalendrar och annat är det hög tid att jag publicerar detta inlägg. Det kräver odelad uppmärksamhet!
 
Under mitt besök i Göteborg fick jag för första gången träffa Helena och Ramon i levande livet, hemma i deras lägenhet. Tidigare har vi träffats i vårt bloggnätverk på internet och de har även fått ett par paket skickade till sig från mig. Ett par koppar, en senapsburk och en hängare. alla formgivna av Marianne Westman för Rörstrand. 
 
 
Helena och Ramon har bloggen Porslin och nostalgi och har en stor samling med porslin av Marianne Westman. Det hela började med ett arv och på några år har de nu fått ihop en rejäl samling av burkar, servisdelar och konstgods. Jag tycker nog att samlingen med burkar imponerar mest, de blir så mäktigt när de står där på rad efter rad i kökshyllan. Jag uppfattar det som att My Garden är den serie som ligger dem varmast om hjärtat. Stilen på dekoren skriker Marianne Westman med de läckra fiskarna och grönsakerna, färgerna i fräscha gröna, blå och gula toner.... Ja, jag förstår varför dessa är favoriter. Givetvis har Ramom och Helena även andra dekorer i samlingen, man kan ju inte undvika att nämna Frisco och Picknick.
 
 
Barnserviser från 50-talet och 60-talet är ofta svårt att hitta i fint skick idag. Det är ju som sagt barnserviser och flera delar har trillat i golvet när oförsiktiga eller kladdiga barnfingrar tappat dem. Några av delarna som klarat sig från att trilla i golvet finns hemma hos Porslin och nostalgi. Härliga Göran bland annat, Göran som sägs vara en släkting till Marianne Westman har fått pryda en tallrik. Barnmuggarna med småfåglar, grisar och små gubbar är underbart fina. Många av dem är med säkerhet Marianne Westmans skapelser medan andra dekorer är mer hemlighetsfulla och kan vara gjorda av andra formgivare.
 
 
De olika burkarna, kryddburkarna och skepporna är mina favoriter. Själv har jag en liten samling med burkarna i serien Kullinar och Arom, jag skulle inte tacka nej till några fler burkar i den blå dekoren.
 
 
Till de mer udda föremålen som Marianne Westman finns bland annat väggskyltar och hängare. Helena och Ramon väntar nog några år med att sätta upp skyltar på dörrar och väggar, det finns en risk att lite oaktsamma men söta barnahänder smäller llite för hårt i en dörr av misstag.
Den övre hängaren fyndade jag på ABB-loppisen i våras. Enligt säljaren är den listad som "förklädeshängare", dock vet jag inte var han hittat den listan...
 
För en samlar blir det ofta svårare och svårare att hitta delar som kompletterar samlingen. Några ovanliga dyrgripar har Helena och Ramon lyckats kamma hem genom årens lopp. I samlingen finns allt från femkronorsfynden till dyrgriparna som köpts för ett par-tre tusen.
 
 
 
Under mitt besök så bläddrade vi lite i några enstaka böcker och vi lyckades bland annat hitta både den ovanliga senapsburken på bild, det föremål vi trodde var en liten vas som jag köpte på ABB-loppisen i våras för en Selma. Vi hittade också kopparna som jag hittade till Helena i Vingåker på bild. De saknar dock fat så om nu hittar beiga fat med ljusbrun dekor med Prickar och kanske ränder som det står MW Rörstrand billigt på en loppis så kan ni ju slå till.
 
Tack till Helena och Ramon för att jag fick komma! Ni är välkomna hem till mig när ni har vägarna förbi Västerås!
 
 
Over and out!
 
 
 
 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 24

God jul önskar alla Retrobloggare i Retroblog Network! Dagen till ära så är det ytterligare en dubbellucka i kalendern!
 
Jag har den stora glädjen att få pressentera en av mina bästa och närmaste vänner Malin och bloggen Gestaltningstanten som öppnar den 24:e luckan i årets julkalender. Malin och jag har gått samma utbildning på Mälardalens högskola där vi läste Informationsdesign - Rumslig Gestaltning. På sätt och vis kan man säga att vi har samma högsta önskan; att få jobba på museum. Det har vi fått göra, lite i alla fall... men vi vill ha mer! Malin bloggar för att samla inspiration, idéer och tankar kring sitt drömjobb. Hon gillar det gamla, nötta och vill bevara vårt kulturarv. Hennes favorittid är början av 1900-talet och till viss del smyger sig senare tilder in. När det handlar om att söka inspiration så är loppisar, antiklador och retrobutiker något som ger stor glädje och många idéer. Även släkters historia och tillbakablickar inspirerar Gestaltningstanten och hon är både konstnärlig och kulturell.
En sak är säker. Malin älskar julen. Därför är jag övertygad om dagens inlägg blir lite av en tidsresa, kanske inte till Stenåldern som i julkalendern på TV men väl till förra sekelskiftet.
 
"Jag heter inte farmor. Du får kalla mig museiintendenten. Och här inne får man inte röra någonting utan handskar, om man inte är ett barn förstås, då får man inte röra någonting alls."
 
Dagens lucka öppnas också av Nicklas som har bloggen Antikmonologen. Nicklas har under året gjort sig känd som antikvärldens svar på superhjälte. Han är elefanternas beskyddare! I sina syrliga betraktelser och krönikor om hur auktionshusen hanterar handeln med elfenben visar han på ett av antikvärldens största bekymmer. Tjuvjakt på utrotningshotade arter måste stoppas! Regelverket säger att ett elfenbensföremål måste vara tidigare än 1947 för att få säljas i Sverige. Problemet är att det kan vara svårt att bevisa att föremålet är tillverkat innan årtalet. Säljaren ska kunna bevisa genom dokumentation att föremålet är tidigare än 1947, vilket ofta kan vara svårt. Det verkar som att antikhusen inte tar denna regel på alvar... Antikmonologen visar även på andra felaktigheter inom auktionsvärden, budgivningar som inte går rätt till och felaktiga beskrivningar. Vi får se vilken skandal Nicklas avslöjar i dagens lucka!
 
Kom ihåg: Årets julklapp är återvunnen (men inte tillverkad i elfenben).
 
Lucka nummer 24
Gestaltningstanten

Lucka nummer 24
Antikmonologen
 
På bara några veckor har jag lyckats få fatt på tre bonander av Jerry Roupe. Denna hittade jag för fyra kronor på Life Center förra veckan. Lite urtvättad men vad gör väl det?
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 21
Porslinsbloggen
Lucka 20
Bortbytingen
Lucka 19
Precis en sån
Lucka 18
Form 55
Lucka 17
Ljuva 50-tal
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 23

Vad passar väl bättre så här dagen före dopparedagen med en redig önskelista? En med temat Åretsjulklappäråtervunnen. Så klart! Lucka nummer 23 öppnar Jenny som är Tanten på auktion. På bloggen skriver hon om härliga loppisfynd, bonnauktion och grannar som rensar sina bodar, till Jennys stora glädje. För den här kalaspinglan varkar kunna göra fynd under en sten i skogen. Det köps in, allt från kryddburkar till Mon Amie-koppar på auktion och på väg från auktionen till loppisen stannar hon hos någon granne som har hela tomten full med fina prylar. Oj, säger Jenny, ska ni slänga allt det där??? Och där står hon med fyra snygga retrostolar.
 
Lucka nummer 23
Tanten på auktion
 
I brist på julgran så tog jag in lite ris, julris har ju alla hört talas om... Inget konstigt med det. Äntligen fick jag upp mina fina gamla pumlor. Dock är det väl kanske typ 100 st kvar i påsen. Kanske får sortera ur lite nästa jul. Riset står i min mina golvvas Ax av Berit Ternell för Gelfe. Glasyren heter Alba.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 21
Porslinsbloggen
Lucka 20
Bortbytingen
Lucka 19
Precis en sån
Lucka 18
Form 55
Lucka 17
Ljuva 50-tal
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 22

Vi håller oss kvar i Dalarna där Cen ska öppna lucka nummer 22 i Retrobloggarnas julkalender. Cen bloggar på bloggen Retroknoppen där han skriver om allt mellan himmen och jord. More is more är hans devis och det mesta fina prylar klämmer han in på sin 73 kvadrat. Jag tror inte jag sett mer färgglada blogginlägg någon annanstans. Cen bjuder verkligen på allt mellan himmel och jord. Verkligen en smällkarammell... och det gäller inte bara under december månad.
 
Även denna dag är det en dubbellucka i kalendern. Lucka 22 öppnas även av Susanne som har bloggen Vintage Spyglass, en blogg med blandade godheter från förr. Det är en härlig blandning av pyssel och retroknåp, fyndat och sytt. En del barnkläder med retrotyger får man skåda när man skrollar genom sidorna i bloggen. Ett inlägg som fångar mitt intresse lite extra är färgglatt inlägg om retrobarnvagnar (läs det här). Dagens lucka handlar dock om barndomens jular där en kökssoffa har en av huvudrollerna.
 
Lucka nummer 22
Retroknoppen
 
Lucka nummer 22
Vintage Spyglass
 
Jag sa förut att det aldrig kommer in en plastgran hemma hos mig... Ack så fel jag hade. Denna roliga lilla gran köptes på en loppis och den får allt platsa nu när jag inte har plats för en riktig gran det här året. Den ska bara limmas lite så att den står rakt! Vilket år som helst...
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 21
Porslinsbloggen
Lucka 20
Bortbytingen
Lucka 19
Precis en sån
Lucka 18
Form 55
Lucka 17
Ljuva 50-tal
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 21

Retrobloggarnas julkalender går vidare mot julaftion med lucka nummer 21. Den öppnas av min vän Benny som har bloggen Porslinsbloggen. Benny är ett levande uppslagsverk när det gäller porslin, glas och keramik. Han kan väldigt mycket om om han inte kan plocka det ur huvudet så trillar det strax fram ur hans referenser. Jag och Benny har lite samma favoritformgivare när det gäller UE-keramik, det har gjort att vi spanat efter samma typ av föremål. Det har i sin tur lett till en mängd lyckade byten under de senaste två-tre åren. Häftigt! Det är ett lyckat koncept att fynda åt andra. I Bennys hyllor kan man beskåda hans fina kopp-samling, där det (väl) främst är Gefles olika koppar som finns sparade. Han har också många fina UE-alster, flera servisdelar från Gefle och en himla massa glasföremål från bland annat Åseda och Gullaskruf.
 
Just det! Äras den som äras bör, Benny är upphovsman till vårt älskade Retroblog Network. Hurra!
 
Det är en ära att få presentera dagens lucka:
Lucka nummer 21
Porslinsbloggen
 
Tror att denna bild kan passa för dagens lucka. Denna julgran är något klent dekorerad om Benny själv får välja. Julkalendern är gjord av textilformgivaren Kajsa Nordström som också gjort den kända duken Julköping.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 20
Bortbytingen
Lucka 19
Precis en sån
Lucka 18
Form 55
Lucka 17
Ljuva 50-tal
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 20

Dagens lucka i Retrobloggarnas julkalender öppnas av Gitte som har bloggen Bortbytingen - Gittes knappar, tapeter och ting. Gitte är tokig i gamla knappar, hattar, skor, kläder och gamla tapeter, även en och en annan retropryl hamnar hos Gitte. En färgstark kvinna med skinn på näsan och en rättskaffens, rätt ska vara rätt. Härligt att du finns bland oss i bloggnätverket. Gitte har också startat en av de stora Facebookgrupperna - Retromarknanden där man kan sälja och köpa gamla sköna ting.
 
Lucka nummer 20
Bortbytingen
 
Tillslut blev det en Amarylis! Det var inte en dag för tidigt. Här i en retrokruka jag fick med mig hem från Stina i Malmö, fatet är ett fruktfat från Ekeby av Hjördis Oldfors. Så, tror ni att den slår ut till jul?
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 19
Precis en sån
Lucka 18
Form 55
Lucka 17
Ljuva 50-tal
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!
 
 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 19

Lucka 19 öppnas av Carina som har bloggen Precis en sån. Hon skriver om allt mellan PH-taklampa och ryamatta, på bloggen får man ibland en skymt av hennes retro-butik. Både Carina, bloggen och butiken var fram till i somras belägna i Malmö, men nu har hela rasket flyttat till Borrby som ligger några mil öster om Ystad.
 
Jag trodde att kalenderinlägget skulle handla om bortpackade tomtar och adventsljusstakar som låg längst ner i traven av flyttlådor men istället får vi läsa om en spännande formgivare. Signe Persson Melin är kanske mest känd för sina Kvadratburkar, tekannor och Rubenglas, men hon är så mycket mer. För många kanske lite av en doldis, men hon kvalar definitivt in bland eliten. Uppe i toppen, jämsides med Stig Lindberg, Lisa Larson och Mari Simmulson (för att dra paralellen till keramik som Signe arbetar mest med nu för tiden).
 
Utan att avslöja för mycket och med största respekt presentarerar jag;
Lucka nummer 19
Precis en sån
 
När det är dags att duka fram sillen på julbordet är det nästan obligatoriskt med en kvadratburk, formgiven av Signe Persson Melin.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 18
Form 55
Lucka 17
Ljuva 50-tal
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!
 
 
 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 18

Dags för lucka nummer 18 i Retrobloggarnas julkalender och den luckan ska Jan öppna på sin blogg Form55. Jan har jag haft glädjen att träffa ett antal gånger. Han har en särdeles exelent förmåga att hitta fynd på sina många loppisbesök. Drygt 550 olika loppisar besöker Jan årligen och jag har en stora glädjen att få ta del av hans fynd, flera av dem står faktiskt hemma i min bokhylla. Hos Jan finns en skön blandning av dansk teak, Fokus-bestick, Stig Lindberg-serviser, Nagel-ljusstakar och keramikföremål av hög kvalisort. 
 
För ett par veckor sedan fick jag besöka Jans fina lägenhet i Göteborg, han har flyttat relativt nyligen men det mesta hade ändå hamnat på rätt plats. Jag har sällan skådat så fina möbler, belysning och prylar. Det mesta i toppskick! Tyvärr var den där belysningen inte inkopplad än vilket gjorde att de bilder jag tog blev lite mörka. Vi får se om det blir ett inlägg om Jan lägenhet längre fram.
 
Det är med glädje och största resepkt jag presenterar;
Lucka nummer 18
Form 55
 
Ett av årets julgransprydnadsfynd! Härliga horn och trumpeter. Småpengar fick jag betala! De ska få hängare och sedan ska de hängas någonstans.
 
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 17
Ljuva 50-tal
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!
 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 17

Nästa lucka klar att öppnas. Lucka nummer 17 ansvarar Anna för som har bloggen Ljuva 50-tal. Dagens lucka bjuder nog både på gammal glögg och gammla saffransbullar. Anna vill ha en gammal jul! Alltså som i retro. 30 grader kallt och tomtar överallt. När jag tänker efter så vill Anna ha gammalt året om! En härlig blandning av färg, form, mönster och prylar från 50-talet. Det årtiondet som både jag och Anna drömmer oss tillbaka till med jämna mellanrum. Ljuvligt hos Ljuva 50-tal!
 
Lucka nummer 17
Ljuva 50-tal
 
Jag vill också passa på att säga grattis till världens bästa mamma som fyller år idag! Grattis Babs! På bilden ett finfint julkort från tiden vi drömmer oss tillbaka till, kanske något senare...
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 16

Dagens lucka är en dubbel-lucka! Hurra!
 
Dags för finaste Porslin och nostalgi med bloggarna Helena och Ramon att öppna lucka 16 i Retrobloggarnas julkalender. Jag var hemma hos dem för någon vecka sedan och jag har sällan fått en sådan energikick och inspiration till mitt eget samlande (inlägg om det är på gång! Under bearbetning). Helena och Ramon har en av Sveriges finaste samling av föremål av Marianne Westman, hur juligt kan det bli? Väldigt juligt, kan jag tänka mig!
 
Vi hoppas på några MW-mönster blandat med tomtar och knytt.
Kanske något på julerim, tycker jag mig ha uttytt.
 
Ytterligare en lucka har nummer 16, den anlände lite sent eftersom stormen Ivar ställde till lite problem. Men när den kom frampå kvällskvisten... Ja, den som väntar på något gott. Det är Yvonne med bloggen 50-talskeramik som håller en utbildningen "så skapar du retrojul under julgranen", det bästa är att det ger en härlig synergieffekt i det övriga hemmet. Vem skulle inte vilja ha en retroklapp?
 
Ni kommer väl ihåg att #Åretsjulklappäråtervunnen
 
Lucka nummer 16
Porslin och nostalgi
 
Lucka nummer 16
50-talskeramik
 
En av de få Stig Lindberg-prylar jag har här hemma. Jultallrikar från Gustavsberg med motiv av Stig Lindberg.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!
 
 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 15

Vidare i julkalendern, idag öppnas lucka 14 hos Ann-Charlotte som har bloggen Teak och orkidéer. Vad kan man få tänks läsa om där då? Hmm... Ett vackert mörkt träslag eller en växt som känns exotiskt. Nej, inte idag, det blir ytterligare en tomteparad! Några stora, och några små, allt med en gemensam nämare, alla är det av äldre modell. Annars är Ann-Charlotte en kattälskande östgöte som gillar möbler och prylar från mitten av 1900-talet. En av favoriterna är Iittala och gärna Festivo-ljusstakarna. Hon verkar vara tokig i julen, vad gäller allt från adventsljusstakar, tomtar, änglar till jultextiler. Härligt att få kika in hos Teak och orkidéer!
 
Lucka nummer 15
Teak och orkidéer
 
Jag har inte så mycket nytt julpynt, men en del prylar smiter sig in ibland. Tillsammans med den högst äkta retrostjärnan står en liten hantverkad tomte som jag vann för något år sedan på scouternas jullotteri och ett modernt änglaspel (utan ljud) som jag fick av "svärmor" förra julen. Annars är det inte mycket till jul i kvarteret krumeluen. Regnet plaskar på fönsterbrädan.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!
 
 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 14

Oj, dagarna går verkligen fort! Nu är det redan dags för lucka 14 i Retrobloggarnas julkalender. Det är dags för Lovisa, eller ska jag säga Loppistan? På bloggen Jag, en loppista skriver Lovisa om massa sköna ting. Hon är lite mer fokuserad på glas, keramik och porslin. Känner att jag har en frände där,de som först springer till den hyllan med allt det fina på loppis. En av favoriterna för Loppistan är Paul Kedelvs våffelvaser från Reijmyre glasbruk. Därmed icke sagt att det är det enda som loppas (shoppas på loppis). En salig blandning med allt från mässing, plast och textil hamnar i kassarna. Hon älskar jakten på det perfekta fyndet, att man aldrig vet när och hur man kan finna det perfekta föremålet.
 
Lucka nummer 14
Jag, en loppista!
 
Hittade ett juligt tyg på loppis här om dagen. Jag vet inte ens om det är gammalt. Jag föll för de söta grisarna!
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 13
Heja Ida
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 13

Blir det en Lucia i dagens lucka i vår Retroblogg-kalender? Den frågan får vi skicka till Ida som har bloggen Heja Ida. Jag misstänker dock att det blir kläder för hela slanten. Klänningar, tunikor och textil från 40-, 50-, 60- och 70-talet? Men det skulle också kunna bli en bladning av plåt, textil, kläder, loppiskassar och husgeråd? Hoppas att vi får en liten span på den högst moderna kaninen Pollys förehavanden med. Annars är det mycket retro och vintagekläder som gäller när Ida är i farten. Hon är duktig på att sy och ofta blir det nya klänningar i äldre tyg och äldre modell. Ta en titt bakom lucka 13.
 
Lucka nummer 13
Heja Ida
 
Äntligen kom min fina adventsstake på plats! Det var inte en dag för tidigt! (svarare typ tre veckor för sent). Det är den nya modellen som tagits fram som en kopia av Osrams Fantasi, nu tillverkad av Konstsmide. Tyvärr har jag inte själv den "äkta" från 50-talet. Men dryga 3000 kronor vill jag inte betala för en adventsljusstake, Denna fick jag förra året i present av mamma.
 
Läs mer om den på Retrofolk, ja, om den äldre varianten alltså... PS. Den kan INTE tillskrivas Erik Höglund! DS.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 12
Retro-Tokig
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!

Loppis i Växhuset 14 december

Nu på lördag är det loppis i Växhuset i Västerås! Kom dit och fynda bland massa intressanta säljare. Det kommer att vara väldigt blandat med "finare" säljare och "riktiga loppisbord" med fyndchans. Retrolux kommer att vara där tillsammans med mamma Babs. Jag kommer att ta med mig massa fina saker och det kommer att vara en blandning av lite finare saker men även lite billigare prylar. Jag rensar ur mina förråd och en del saker kommer jag att sälja riktigt billigt! Kom gärna förbi och hälsa!
 
När? Den 14 december 201
 
Öppet? Klockan 11.00-16.00
 
Var? Växhuset i Västerås (Adress: Viktor Larssons plats 1)
 
Inträde: En guldpeng (Tyvärr måste jag säga! Tycker inte att det ska vara inträde på loppisar! Även om 10 kr är ganska överkomligt så finns det risk att folk inte vill betala in sig). Dock ingår det glögg och pepparkaka i entrépriset! :)
 
 
PS. För er som är "bilburna" och inte vill in i stan och köra så kan jag tipsa om att det är gratis att åka buss in till stan nu på lördag och det finns parkering i Kopparlunden där man kan stå gratis i tre timmar med p-skiva (ca 5 minuters promenad från Växhuset) DS.
 
Vi ses där! Hälsa gärna på mig om ni kommer dit ni som läser bloggen. Då blir jag kanonglad!
 
Kolla gärna in Växhusets hemsida, ta gärna en titt!
 
Kom dit vet jag!!!
Over and out!

 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 12

Resan mot den 24 december går vidare, idag är hållplatsen bloggen Retro-Tokig med ägarinnan Helena. Hon är en flitig loppisbesökare och på bloggen visar hon gärna upp sina fynd och inköp. Ett enormt ha-begär väcks hos mig när jag ser de fina kulinarburkarna från Rörstrand med engelsk text. En del pysseltips (hantverkstips) får man också när man bläddrar runt på Retro-Tokig, det mesta med retroanda och återbrukstänk. Läckert! Jag misstänker att ni får ta del av en riktig tomteparad om ni klickar in er på Helenas blogg.
 
Lucka nummer 12
Retro-Tokig
 
På tal om tomteparaden. Jag hade inte haft tid att öppna min present som jag fick av mor min på Anna-dagen. En riktig smällkaramell och när jag öppnade den blev jag så klart otroligt glad! Där låg den fina Tomteparaden av Jerry Roupe! Den finns i tre färgställningar och nu är det bara att spana efter de två andra med.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!
 
 
 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 11

Retrobloggarnas kalander går vidare till lucka nummer 11. Audrey Fenns fina och bloggaren Carin står på tur. En blandning av diverse härligheter. Allt från möbler till småprylar, bloggen har fokus på inredning, detaljer och loppisturer. Favoriterna är bland andra Signe Persson Melin, Erik Höglund och Stig Lindberg. På hennes blogg kan man hitta en lista över "Objects of my desire" (ja... inte mina då, utan Carins!). En gedigen lista där jag mer och mer inser att vi har ganska lika smak. Där finns bland annat Anne Nilssons aladinlyktor, kvadratglaset och pomonaburkar från Arabia. Carins översta punkt på önskelistan verkar ändå vara blåvita Steningekrukor.
 
Lucka nummer 11
Audrey Fenns fina
 
Carin och jag gillar Signe Persson Melins kvadratserie. Här är en bild från mitt kök där hyacinten snart slår ut i sin nya "vas" - just det, en kvadratburk.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 10

Idag är det inget undantag, ännu en lucka ska öppnas i Retrobloggarnas julkalender, denna gång blir det lucka 10. Eller föresten, kanske just ett undantag är vad det är, Undantaget i Hulebäck. Där har vi Liz och Lasse vid rodret. Tillsammans driver de en loppis och de är med på mässor/marknader. Om jag har förstått det rätt så är Undantaget i Hulebäck namnet på loppisen. Undantaget i bemärkelsen "speciellt utvalt och handplockat". Bredden på det Liz och Lasse är intresserade av är stor. Där finns allt från Kermaik, glas till porslin men även lampor, möbler och läckra plåtburkar.
 
Lucka nummer 10
Undantaget i Hulebäck
 
En bild från mitt kök i vintermörker passar bra här. Tomtarna fixar inför julen på den fina duken.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
Over and out!


Jag vill ha en gammal jul - Lucka 9

"Jag vill ha en gammal jul, sån som gamla jular va', full av gammal tradition.
Alltihop ska finnas kvar. Jag vill ha en gammal jul, med en massa gammal snö..."
 
Så sjöng Galenskaparna och After Shave i programmet Pyssel & Papp. Låten spårar så småning om ur i diverse grånade tomtar och nya julklappar. Dock tänkte jag håll mig kvar och understryka ordet gammal. En härlig blandning av fämst 50-tal, men även lite nytt, lite äldre och lite mittemellan finns hos mig när det lackar mot jul. Idag, den 9e december, är det dags för mig att öppna lucka 9 i Retrobloggarnas julkalender. Varför det blev lucka 9? Det är ju självklart, Annadagen bara måste ju vara min dag.
 
När ska lutfisken läggas in?
1. På annandagen
X. På Annadagen
2. På någon annan dag.
 
Mitt i all kaos som uppkommit på grund av sovrumsrenoveringen så fösöker jag ändå städa undan lite och ignorera oredan. Julbonader på väggarna, adventsstakar på borden, hyacinter i UE-krukor och Fantasi i fönstret. Julgran med kulor i glas brukar pryda sin plats, det finns tyvärr en risk att det inte blir någon julgran i år. Kulorna kan man ändå få skåda, här i en Paprika från Upsala Ekeby av Anna-Lisa Thomson.
 
Jag tycker så mycket om dessa små pumlor, alla i glas från spridda årtioenden. Fåglar, trumpeter, nallar, kottar, hjärtan, valnötter och vanliga runda kulor.
 
I köket trivs textilerna och min nya adventsljusstake.
Hyacinterna har jag satt i två av Signe Persson Melins kvadrat-burkar. Advenstljusstaken står på ett svart Ekebyfat av Hjördis Oldfors och det passar med frukt på det eftersom det är ett fruktfat. Äpplena har mamma levererat från trädgården (eller ja, mellanlagring på vinden...). De fina svamparna och tomtarna är nysnidade men inköpta på loppis.
 
I hallen hänger några av mina favorittextiler. Det är tre bonader med julmotiv. Bland annat är julbonadernas regent Jerry Roupe representerad med en bonad med ett juligt trädhus där tomtarna trivs.
 
I hallen står just nu också samlingen av Hjärtans gott-burkar. De väntar på att
fyllas med knäck och annat julgodis. 
Jag brukar göra eget godis och lägga i burkarna, när jag sedan blir bortbjuden så väljer jag ut en burk och tar med som gåva. Ett effektivt sätt att rensa ut dubbletter i burksamlingen. Burkarna är tillverkade vid Sea glasbruk.
 
Kom ihåg att årets julklapp är återvunnen!
 
Adventskalender måste jag ha varje år! Jag brukar hålla mig till Bamses julkalender som den enda, men i år kompletteras den även med dessa två gamla julkalendrar som även de är fyndade på loppis.
 
Lisa Larson finns representerad hos mig i form av två oglaserade julgrisar.
Modellen har diskuterats många gånger i retrokretsar. Bland annat fick jag en utskällning av en karl när jag stod på en bakluckeloppis med dessa och jag sa att det var Lisa Larson. Man kan ju inte vara helt säker, men de säljs med etikett och flera av dem är märkta under med Lisa Larson design. Man kan nog vara säker på att de är ganska sena i alla fall, jag har skickat ett e-post till Lisa Larson och frågat men tyvärr inte fått svar. Fina är de i alla fall...
 
Utanför badrummet har jag en liten byrå som nu är julpyntad.
Där har jag den fina krukan City av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby, två vita hyacinter trivs tillsammans i den. Där står även en blå Ekebyvas och en bonjär från Gefle i form av en pumpa.
 
Adevntsljusstaken är en äldre modell från Ekeby med skål där jag i år har äpplen och nötter. Den bistra nötknäpparen i form av en tomte köptes in i Göteborg i torsdags. Man kan ju förstå att han ser lite bitter ut om han måste knäcka nötter med munnen. Två smala löpare lyckades jag klämma in på byrån.
 
Vi avslutar med tidernas bästa jullåt, Mer jul med Adolphson och Falk.
 
"En show glöms bort om den bara visar opp effekter som man knappast anar.
Så ge mig trettio grader kallt, tomtar överallt och en skog av gröna granar.
Jag vill ha snötyngda hus, tusentals ljus, kulörta kulor i drivor,
bjällerklang som ackompangemang, på alla julens skivor."
 
Over and out!Retrobloggarnas julkalender - lucka 9

 
 
 
Dags för lucka 9 i Retrobloggarnas julkalender. Idag har jag den stora äran att dela dag med bloggaren Safija som har bloggen Re-DiZaIn. Jag tänker nog att jag inte behöver presentera mig själv så vidare mycket men Safija vill jag gärna presentera.
 
Jag har träffat Safija ett par gånger i olika sammanhang, nu senast var det på Retrobloggarnas bloggträff på Antikmässan i Stockholm. Hon köpte bland annat två norska Emaloxfat i knalligt rosa och knalligt gult och det beskriver Safija ganska bra. En färgstark donna med fokus på färg, form och känsla från 60- och 70-tal. Hon kan massor om textil och i hennes tygskatt hittar man bland annat textil av Viola Gråsten. Tar man en snabbtitt i hennes skåp skådas bland annat danska plåtburkar, norsk Lotus-emalj och eldiga vaser från Elme glasbruk.
 
Lucka nummer 9
Re-DiZaIn
 
Lucka nummer 9
Retrolux
 
Mitt köksbord pryds just nu av två juliga dukar. Ett gäng tomtenissar fixar inför julen.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 8
Pensionat Granath
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond
 
 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 8

Dags för lucka nummer 8 i Retrobloggarnas julkalender. Dagen till ära har Ebba med bloggen Pensionat Granath tagit över stafettpinnen. Andra advent och två ljus tända. Och dags för julbak, lussebullar som bakas retrostyle. Härliga gamla recept, bruksföremål med skön design och prylar att älska och använda finns att läsa om på bloggen. Kombinationen av föremål från olika tider och i olika utförande verkar vid första anblicken som en konstig mishmash, men tänk, det blir en klockren kombo med Erik Koldburken från 70-talet, sockerburken av Marianne Westman från 50-talet och Kiwiljuslyktan från nutid. Härligt!
 
Lucka nummer 8
Pensionat Granath
 
Min fina lilla julgransfot i dockstorlek får fungera som ljusstake, passar bra på sideboardet i vardagsrummet med de röda och lerbruna UE-alstren.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 5
Porslinan
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Fina fyndet
Lucka 2
H55
Lucka 1
Tant Emmas Bravader
La Momes Old fashiond
 
Over and out!

 
 
 
 
 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 7

Malmös läckraste spätta tar över stafettpinnen i Retrobloggarnas egen julkalender. Stina med bloggen Allt det gamla goda lever retro. Just nu ligger stor fokus på hennes funkispärla, alltså den fina lägenheten från 40-talet. Stil555-handtag, funkisglas och Picknick-karott som möts och blandas i en mintgrön och ljusblå helhet. Över allt detta studsar Stinas entusiasm mellan väggarna och tjattret övergår ofta i skrattsalvor. Läckraste spättan i Malmö har åter levererat. Även hos Stina är det retrokläder som gåller, varje dag, året om. Stina samlar på vintageklänningar och dockskåp från svunna tider, en perfekt kombo... Eller nått.
 
Lucka nummer 7
Allt det gamla goda
 
Jerry Roupe heter drottningen av jultextil och väggbonader. Här en tomte på min nyinköpta väggbonad.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 5
Porslinan
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
La Momes Old fashiond

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 6

Textil, textil, textil! Klänningar, klänningar, klänningar! Kläder, kläder, kläder! Och en härlig mix av porslin, accesoarer, loppisköer och plåtburkar finner ni hos bloggaren Mawintage. Vi öppnar lucka 6 i vår kalender. Mawintage-Malins specialintresse är retro- och vintagekläder. Allt från 50-tal till sent 70-tal där de senare årtalen i skalan är mest representerade. Malin visar upp fabulösa kläder, främst klänningar och vilka tyger sen... Säger bara wow!
 
Lucka nummer 6
Mawintage
 
Ännu mer textil blir det tillsammans med Maria som har bloggen Prylodesign som också öppnar lucka 6 i Retrobloggarnas julklalender idag. Maria samlar på textil från främst 60-tal och 70-tal och hennes kunskaper är i det närmsta outtömliga när det gäller dessa tyger och mönster. En av hennes stora favoriter är formjgivaren Carl-Johan De Geer som har tagit fram många färgstarka textiler, mågot som matchar färgstarka Maria på ett strålande vis. Hos Maria finns även en uppsjö snygga prylar och hennes kök är vida omtalat (Se inslag i senaste Hus & Hem Retro). En dubbellucka idag alltså!
 
Lucka nummer 6
Prylodesign
 
 
Textil, mer textil! Men kanske inte i samma klass som Mawintage... Några av mina dukar i högen.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 5
Porslinan
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Fina fyndet
Lucka 2
H55
Lucka 1
Tant Emmas Bravader
La Momes Old fashiond
 
Over and out


Retrobloggarnas julkalender - Lucka 5

Dagens lucka är den femte i ordningen och den öppnas på bloggen Porslinan - jakten på det stora fyndet. Ägarinnan heter Linda och jag har haft den stora äran att få träffa henne några gånger. Väsbys egen pingla! Hon har ett koordinerat hem i blåa, lila och turkosa toner, där färg och form hamnar i stor fokus. I hennes stringhylla kan man bland annat hitta Gefle, UE, plåtburkar, Rörstrand och, höll på att glömma, grönt funkisglas. Det enda jag känner att jag hittills har gått miste om gällande den här pinglan är att att få se hennes lägenheten IRL. Hoppas att det händer snart.
 
Lucka nummer 5
Porslinan
 
Bilden är från mitt kök, där är en ljusstake för tre ljus och i bakgrunden ser ni aladinlyktor från Höganäs av Anne Nilsson. Lockasken är från Rörstrand liksom skärbrädan.
 
För er som missade tidigare luckor:
 
Lucka 4
Gilas grotta
Lucka 3
Fina fyndet
Lucka 2
H55
Lucka 1
Tant Emmas Bravader
La Momes Old fashiond
 
Over and out


Retrobloggarnas julkalender - Lucka 4

Min vän Maria med bloggen Gilas grotta har hand om dagens lucka i julkalendern. En favorit för Maria är retrotextil men hon har även bra koll på annat, inredning från 50-tal, 60-tal och 70-tal bland annat. Dessutom är hon trevlig ;) Ett härligt minne är från sommarens äventyr på Täby galopp när ett gäng retrobloggare radade upp sig med bakluckeloppisens bäst innehållsrika loppisbord.
 
Lucka nummer 4
 
Björn Wiinblads väggplatta från serien med månadstavlor från Danska Nymölle (januari).
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 3
Lucka 2
H55
Lucka 1
Tant Emmas Bravader
La Momes Old fashiond
 
Over and out!


Retrobloggarnas julkalender - Lucka 3

Retrobloggarnas julkalender fortsätter. Den tredje luckan ansvarar Caroline på Fina fyndet för. Ett intresse för retro har grott och utvecklats i ett antal år hos Caroline. Bland annat är det porslin som ligger henne varmt om hjärtat. Inför hennes lucka ligger en liten textil-titt på hennes blogg, där hänger en fin julkalender av Kajsa Nordström, undrar om vi får läsa om den i inlägget idag? Man kan ju också klura på om det blir två inlägg eftersom hon även har en "kaffekopps-kalender".
 
Lucka nummer 3
Fina fyndet
 
Kajsa Nordströms julkalender, här från mitt eget bildarkiv, ett fynd från oktober.
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 2
H55
Lucka 1
Tant Emmas Bravader
La Momes Old fashiond
 
Over and out!


Retrobloggarnas julkalender - Lucka 2

Retrobloggarnas julkalender fortsätter. Idag med andra luckan. Det är min vän Stefans tur att ansvara för kalendern, en härlig grabb i sina bästa år som samlar på Arabias Kilta av Kaj Franck. Stefans blogg heter H55.
 
Lucka nummer 2
H55
 
För er som missade tidigare luckor:
Lucka 1
Tant Emmas Bravader
La Momes Old fashiond
 
 
Lucka nummer 2 betyder också att Retrolux-Anna firar födelsedag, denna gång är det den 30e i antal. Hejhopp din gamla tant! Nja, jag kommer nog aldig att känna mig som en tant. Jag fixade i alla fall en födelsedagspresent till mig själv, i slutet av veckan kom det äntligen, en liten låda...
 
Med tidningspapper.... och en liten figur.
 
Äntligen är min eskimåfamilj av Mari Simmulson komplett! Den lilla eskimåhunden jag varit på jakt efter länge! Nu lyckades jag äntligen ropa hem den på nätauktion för ett okej pris. Mamman och de tre barnen blev mycket glada att se hunden igen. 
 
Mari Simmulson för Upsala Ekeby.
Därmed icke sagt att jag slutat leta. Det är så att min mor också har nästan en komplett eskimåfamilj, och vad fattas? Jo, hunden så klart... Den är svår att få tag på till vettigt pris. Ändå känns det som att man borde kunna hitta den på loppis för en Selma.
 
Over and out!

 
 
 
 
 
 

Retrobloggarnas julkalender - Lucka 1

Idag öppnas första luckan i retrobloggarnas julkalender. The Retroblog Network kommer att öppna luckor i sina bloggar. Varje dag fram till och med julafton kommer ni att kunna besöka en (eller två) retrobloggar där det kommer att öppnas luckor. Vi är närmate 30 bloggare som enats om att dela på en bloggadvenstskalender.
 
Bloggaren Emma med bloggen Tant Emmas bravader är initiativtagare till årets kalender och hon inleder julkalendern tillsammans med Jenny med bloggen La momes Old fashioned.
 
Emma med bloggen Tant Emmas bravader bloggar mycket om sina loppisraider och alla fina fynd som hamnar hemma i hyllorna. Ett ganska färskt intresse är de små figurerna i Papiér-maché formgivna av Laudris Lönnborg, små fåglar, grodor, gummor, gubbar och ugglor. När hon inte dräller på loppis så lyfter hon tyngder och klappar katten Bosse.... Ja, inte samtidigt då kanske....
 
Lucka nummer 1
Tant Emmas Bravader
 
Jenny med bloggen La momes Old fashioned bloggar om ditt och datt i retrosvängen. På hennes blogg får man ta del av hennes vackra hem där läckra möbler, snygga tavlor, fina vaser och roliga detaljer blandas. Man anar sig till en härlig balans i färg form och ton när man kikar in på hennes blogg. Även det en lya man vill besöka IRL.
 
Lucka nummer 1
La momes Old fashioned
 
Som om detta inte vore nog, Caroline som har bloggen Fina fyndet har också en adventskalender. I den visar hon upp 24 av det oändliga antalet koppar och servisdekorer som finns. En koppsamling med rang.
 
Det kommer att bli en inspirerande, läcker och kreativ retroadvent!
God Retrojul! Du vet väl att årets julklapp är återvunnen?!

Over and out!

 
 

RSS 2.0