30 vaser i 30 dagar - 16 Lansett

Kärt barn har många namn, i det här falletr det tvärt om. Kärt namn har många barn. Eller något ditåt. För tro det eller ej, vi slänger in en till Lansett. 
 
Vas/dekor nummer 16 av 30
Lansett av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby
 
Helglaserat ser man inte så mycket av i mina hyllor. Här är dock ett av undantagen, grå, halvmatt yta med linjer i relief. Den gräddiga gula glasyren lyfter ett snäpp extra. 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 

30 vaser i 30 dagar - 15 Lancett

Då har vi kommit halvvägs i kavalkaden av fina vaser. Nu plockar vi fram en ny formgivare igen. Det var på tiden! 
 
Vas/dekor nummer 15 av 30
Lancett av Anna-Lisa Thomson för Upsala Ekeby. Här i grönt och den lite mer ovanliga färgen blågrå. 
 
Blad var tydligen Anna-Lisas tekopp. Former från naturen som gärna får pryda hennes alster. På dessa vaser ligger bladen under glasyren, diffust framträder de under den matta ytan. 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna 
 Inköpen från helgen i Stockholm

En del saker fick följa med hem från Stokholm och antikmässan. Det var både köp från mässan och byten med vänner och bekanta. 
 
 
Det röda Colora-fatet köptes på mässan. Lite ovanligt med så mörk färg (originalet är ju orange). 
 
 
Oturligt nog så smet det in en liten dubblett! Burma-vasen var ett spontanköp som skulle passas ihop med den lilla vasen här hemma. Men de var visst lika stora. Oups! 
 
 
Det stora fatet bytte jag till mig från en bekant på instagram. Tack @retroannan! Det är otroligt läckert! Jag fick också ett Corso-fat med mig hem, det tredje i den storleken, men glädjande nog så upptäckte jag att de inte är exakt lika.


 

Det dyraste inköpet på mässan blev nog denna ägghöna av Marianne Westman. Kändes som ett bra köp trots att det var ett gäng hundralappar som försvann ur plånkan. 
 

Burken med Sellerisalt på är ju också Marianne Westmans design, både den och en liknande med "senap" köptes också. 
 
 
Samlingen med små mässingsljusstakar växer. Den längst till höger köptes på mässan och den konformade loppades på lördagens loppisrunda.
 
 
På loppisturen på lördagen men Erica (Mangania du älskade...) och Linda (Porslinan) hittade jag det läckra tyget som är någon typ av gardin som nog får bli något annat. Jag hittade också en liten vas från Rörstrand men missfärgningar med förhoppningen att kunna göra rent den, tro det eller ej, den gick att få ren!
 
Utöver detta fick jag även med mig lite annat smått och gott. Bland annat en UE-vikning som jag bytte till mig från Benny (Porslinsbloggen) och en Corsovas från Jan (Form55). Det bästa med mässan är inte mässan, utan folket!
 
En trevlig helg som avslutades med tapas på restaurang och Galenskaparna och After Shave på konserthuset i Västerås. Perfekt! 
 30 vaser i 30 dagar - 14 Tysk pingvin

Nu bryter jag mönstret igen. Här kommer en tysk vas som jag inte vet namnet på. 
 
Vas/dekor nummer 14 av 30
Jag tror jag ska kalla den Tysk Pinvin, denr från Tyskland har vi nog lyckats säkerställa, men i övrigt är den okänd. Den passar bra ihop med min Pingvin från Upsala Ekeby. 
 
Matt glasyr som har en inneboende lyster. Att hålla i vasen känns som att stryka handen längs ett sidentyg. Svalt och lent. 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 30 vaser i 30 dagar - 13 Bris

Från sjukstugan kommer nästa vas i paraden. 
 
Vas/dekor nummer 13 av 30
Bris av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby. 
 
Havsblått, som att titta ner i havet. Tången som rör sig i vågskvalpet. Den skrovliga ytan som ger det där lilla extra för känslan. 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna 
 30 vaser i 30 dagar - 12 Presenta

Dagens vas är lite mörk. Mest på grund av kväll. Det är lite för mörkt i lägenheten och krasslig Sandbergska orkar inte joxa med lampor och omflyttning. 
 
Vas/dekor nummer 12 av 30
Presenta av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby. 
 
Avtryck, som ett tunt litet nät som tryckts ner i leran innan bränning. Struktur och halvblank glasyr på det. Grå botten och, på vissa delar, gula ränder. Dekoren poppar ut, stilrent med twist. 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna 
 
 
30 vaser i 30 dagar - 11 Mimosa

Vidare till nästa vas i vasparaden. 
 
Vas/dekor nummer 11 av 30
Mimosa av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby. 
 
Färg, färg, färg. Blommor, prickar, ränder och färgfält. Atterberg går på med mer färg än i många andra dekorer. Här är inte en enda fläck odekorerad. 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 

30 vaser på 30 dagar - 10 ISI

Milda Matilda och himmel och pannkaka! Inte Atterberg, inte Oldfors, inte Simmulson. Inte ens keramik. 
 

Vas/dekor nummer 10 av 30
ISI i färgen ametist av Lennart Andersson för Gullaskruf.  
 
Användandet av all glasmassa, inget spill. Genom att skapa den räfflade dekoren så kunde även den mer "förorenade" glasmassan användas. Inget går till spillo och vackert blir det! 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 

30 vaser i 30 dagar - 9 Pepita

Jag är svag för oglaserat lergods med dekor i blank glasyr. Vidare med en Atterberg! 
 

Vas/dekor nummer 9 av 30
Pepita av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby 
 
Struktur. Jämna rader. Räta linjer. Pepita med sina rutor behöver ingen förklaring. Den är så självklar i sig. 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 
 
 
 

30 vaser i 30 dagar - 8 Atoll

 
 
 
Fortsättning på Oldfors alster. Trodde nog inte att jag hade så många serier av henne men tydligen var det några i alla fall. 
 
Vas/dekor nummer 8 av 30
Atoll av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby
 
Kombinationen svart och vitt kan ha många betydelser. Vad Hjördis tänkte när hon färgsatte Atoll har jag ingen aning om. Men att hon lyckades skapa något vackert är ett som är säkert. Så mycket bättre kan det inte bli! 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 


 
 
 

30 vaser i 30 dagar - 7 City

Vi fortsätter med Oldfors linjer på oglaserad botten. 
 
Vas/dekor nummer 7 av 30
City av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby 
 
Knalligt mintrgröna, vita och gula, ja, i jämförelse med den bruna leran känns det som glada färgklickar som tittar fram när man får syn på utsidor på skålar och insidor på vaser. Ja tack, gärna fler av den sorten. 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 


 
 
 
 
 
 

Antikmässan 2015

I fredags besökte jag antikmässan tillsammans med morsan, Loppispellan och Loppisentusiasten. Vi har tidigare år tagit bilen men den här gången skulle vi åka hem olika tider så därför blev det tåget som tog oss till Stockholm. 
 
Som vanligt var det lite pirrigt innan man väl kom in. Jag hade sett fram emot mässan och den årliga bloggarträffen med Retroblog Network som vi traditionsenligt har på mässan. 
 
Att komma in i mässhallen är lite som att komma in i drömmarnas land, men även lite sjukdomsframkallat habegär får man. Det är så mycket extremt fint att se och så mycket man skulle vilja ha! Men jag försökte hålla i pengarna! Idag får ni ett bildsvep och senare kommer ett inlägg med inköpen. 
 
 
Den stora lampfoten Fossil från Upsala Ekeby hade jag gärna köpt men eftersom jag inte ville spräcka budgeten för dagen på ett enda inköp så fick den vara kvar. 
 
 
Det var en härlig färgsprakande blandning i många av montrarna. 
 
 
Mycket vackert av Stig Lindberg som man gärna skulle lagt vantarna på! 
 
 
Bland annat den ovanliga vasen av Mari Simmulson. Till synes var den troligen ett unikat. Någon lycklig köpare fick den med sig hem, tyvärr var det inte jag. 
 
 
Några utställare hade lagt ner lite extra tid på att göra montern snygg. Här var det en underbar färgprakt. 
 

 
Bloggarnas träff var välbesökt även i år, efter lite organiserade prerentationer och välkommental från mässan så bröt ett hysteriskt bytande och köpslående ut bland bloggarna. Själv höll jag mig lugn och snart drog jag ner till mässhallarna igen. 
 
 
Lata Pigan hade mässans mest ovanliga tyg. Ett tryckt tyg med mönster av Mari Simmulson. (Om jag säger att jag tycker det inte är så snyggt blir jag väl kölhalad, men jag kan i alla fall uppskatta det för "ovanlighetens skull")
 
 
En golvvas som var det sista jag såg på mässan. Även den skulle jag gärna ha... 
 
Efter mässan åkte vi iväg och käkade lite jag och ett gäng andra bloggare. Började ladda för en loppisrajd i Stockholm på lördagen. Mycket nöjd med dagens besök på mässan. 
 
Over and out!

30 vaser i 30 dagar - 6 Kokos

Jag fortsätter att visa vaser av Hjördis Oldfors. Jag känner mig lite enkelspårig i valen eftersom det fortfarande är Upsala Ekeby som gäller. Undrar hur många som slutar följa bloggen... :) 
 
Vas/dekor nummer 6 av 30
Kokos av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby. 
 
Så självklart, de gula ränderna som delar upp det bruna i fält. Precis som i gårdagens dekor så leker Hjördis med grafiska mönster och naturens former. 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna 
 


 
 
 

30 vaser i 30 dagar - 5 Labyrint

Efter ett par dagar uppehåll tar vi nästa vas i paraden. 
Vas/dekor nummer 5 av 30
Labyrint av Hjördis Oldfors för Upsala Ekeby 
 
Släta gångar som tar sig fram genom den matta ljusblå glasyren. Färger som nog egentligen inte är favoriterna men som gör sig otroligt bra tillsammans med mina andra dekorer. Oldfors är en av favoriterna och denna dekoren är något extra.

#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 
 
 
 
 

30 vaser i 30 dagar - 4 Sagina

Dags för en ny formgivare nu efter triss i Atterberg. Över helgen blir det vas-uppehåll eftersom jag ska på Antikmässan och titta på fina prylar och möbler.
Vas/dekor nummer 4 av 30
Sagina av Mari Simmulson för Upsala Ekeby. 
 
Dekoren påminner på glass i tresmak, ljuvlig hallon, slät vanilj och avrundat päron. Läckert abstrakt men ändå så självklar med sin dekor med linjer och fält. 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 
 

30 vaser i 30 dagar - 3 Spiral

Jag börjar ana ett mönster. Jag gillar UE och jag gillar Ingrid Atterberg. 
 
Vas/dekor nummer 3 av 30
Spiral av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby. 
 
Från att jag egentligen inte tyckte den var så åtråvärd har den växt enormt i mitt tycke. Jag fick byta till mig den första vasen av Jan med bloggen Form55 för ett par år sedan och tycker jag mycket om serien. Tur att det finns flera delar att leta efter! 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 


 
 
 
 
 
 

30 vaser i 30 dagar - 2 Negro

Vi fortsätter i samma färgskala. Oglaserat med vit dekor. 
 
Vas/dekor nummer 2 av 30
Negro av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby
 
En drottning som tronar upp sig över allt annat, de båda golvvaserna som kontrasterar varandra. En rak och lång, den andra med rundad kropp. Små urgröpningar fyllda med blänkande sockerkristyr. Kan man annat än älska det? 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 30 vaser i 30 dagar - 1 Corso

@Kaksmulankarin utmanade mig att visa upp min favoritvas och jag protesterade vilt och påstod att det ju var en omöjlighet. Visa 30 st i 30 dagar sa hon då... Okejdå, säger jag. 
 
Vas/dekor nummer 1 av 30
Corso av Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby. 
 
Serien som jag samlat på väldigt länge och som snart är komplett. Jag gillar det lekfulla och det kontrastrika. Det matta lergodset med de blanka rutorna i olika färger. Stram form med busigt mönster, kan man annat än att gilla? 
 
#30vaseri30dagar
@retroluxanna
 

 
 
 
 

Året var 2014 - Loppisfyndens år - del 4

Oktober 2014
* Vilken tur att det är en Antik- och kuriosa-mässa i Kista varje oktober. Inte riktigt lika stor som den på Älvsjö men ett bra mellan-arr. Denna gången tog jag med mig morsan och bloggarkollegan Eleonore till retromeckat. Efteråt blev det en fika hos Erica, precis som traditionen bjuder.
 
* I oktober såldes den mystiska "ickebumlingen" från Myrorna. Någon hade förbarmat sig över den för 250 kronor (eller mindre?), som det stod på den sista gången jag såg den i butiken. Lampan flyttades runt i butiken lika många gånger som prislappen ändrades.
 
* En tur till Göteborg i jobbet blev det i oktober. Som tur är hann jag med att besöka Jan med bloggen Form55 som hämtat och förvarat en superb vas åt mig i några månader. Nu fick jag äntligen med mig den hem. Den raka golvvasen i serien Negro från Upsala Ekeby.
 
* Jag besökte Stadsmissionen, alla föremål jag fann intressanta var illa spruckna men ändå svindyra!. Illa!
 
 
 
November 2014
* Den stora rensningen påbrörjades och fortsätter ännu i skrivande stund. Jag inser mina 52,2 kvadratmeters begränsningar.
 
* Hitttade en skål i serien av Mari Simmulson som jag samlar på, den med randad dekor på grå eller blå botten. Ibland går det snabbt att komplettera!
 
* Serien Spiral i en uppåtgående spiral. Flera delar flyttade in under året. Långt ifrån komplett men det närmar sig mer och mer... Drömmen är att hitta ett udda lock till bonbonjären, hur svårt kan det vara?
 
* More is more! Hur många Corsofat behöver man? Tydligen minst 16 stycken.
 
 
 
December 2014
* Hela december ägnades åt att presentera årets julkalender med Retroblog Network. 24 dagar och drygt 24 retroluckor att öppna. Själv rimmande jag ihop min önskelista den nionde december, på Annadagen.
 
 
Tack för ett fantastiskt 2014. Nu fortsätter vi med ett ännu bättre fyndår 2015!
 
 
 
 

Året var 2014 - Loppisfyndarens år - del 3

Juli 2014
 
* Min fina Volvo valp fick komma hem till Västerås. Den fina veteranbilen som var min pappas fick åka lastbilsflak till Köping där den fick lite omvårdnad. Under sommaren fick jag lära mig lite om bilvård och jag fick även lära mig att köra den fina gamla bilen.
 
* Jag och Jessica med bloggen Retrolyckan efterlyste vita Paprika-vaser. Utan ett enda napp. Det verkar bara bara två ensamma vita Paprikavaser som finns i hela världen?
 
* Träff med mannens tjocka släkt. Loppisförbudet jag fått trotsade jag och fyndade ett stort fat av Mari Simmulson. På hemvägen dagen därpå kunde han inte hindra mig och jag svängde in på alla loppisar jag kunde se. Ett litet fat för en Selma fick följa med hem och kompletteta min serie med grå och blå delar.
 
 
Augusti 2014
* Scoutlägermånad. Dags att åka på mitt sjätte DUST-läger. Tillbaka till medeltiden med rövare och knytt. En och en annan scout tittade fram mellan stenarna och rötterna i Tivedsskogarna.
 
* En semester med mannen hann jag med också. En ganska intevsiv sådan. Jag tvingade honom att gå på alla loppisar jag såg. Vi var i Linköping, Halmstad, Varberg, Smålandsstenar, Mariestad och några andra platser. Till mitt försvar så geocachade vi en del också. Och badade. Och paddlade. Och turistade.
 
 
 
September 2014
* Min samling av Atterbergs serie Corso blev komplett. Trodde jag. Tydligen så kan det vara så att jag saknar en vas i serien fortfarande och enfärgade delar dyker ju upp då och då. Alla de vanligaste delarna har jag nu. Om det sedan finns några andra modeller som unikum så är det ju bara kul att kunna fortsätta leta.
 
* Jag blev lite förbaskad på alla felatributeringar som görs där ute. Mycket med vaga hänvisningar till internet. Källkritik hello! När dessutom de storra auktionshusen sväljer all info med hull och hår så är det illa. Mycket illa.
 
* En mycket dyr, oansenlig liten trähäst fick följa med hem från Myrorna i Västerås. Den dyra hästen blev väldigt billig när jag kommit hem och läst på om vad det var jag köpt. En träfigur av Kaj Boysen var det jag hittat. Den brukar vara betydligt dyrare än den 100-lapp jag betaltade för den. Jag tror det kan klassas som årets fynd.
 
 
 
 
 

Året var 2014 - Loppisfyndarens år - del 2

April 2014
* Golvet kom tillslut på plats och efter slipande, slipande och slipande var det äntligen dags att olja det. 
 
På loppisfronten var det aningen stillastående men några turer hann jag med. Dock kändes det inte så kul eftersom allt där hemma fick ett lager slipdamm.... 
 
* Den stora loppisen i ABB Arena höll i slutet av mars men rapporten hamnade på bloggen i början av april. Trevligt besök från goda bloggarvänner som tyvärr inte fick så mycket uppmärksamhet eftersom jag och morsan var fullt upptagna med att sälja. Ett angenämt problem! 
 
 
 
Maj 2014
* Äntligen dags att börja sätta upp tapeter i sovrummet. IKEAs kollektion bråkig fick det bli. Den grå tapeten med linjer som bildar ett stjärnmönster. Resultatet blev fabulöst! 
 
Jag fyndade en halv bonbonjär i Spiral-serien från Upsala Ekeby. Locket har jag tyvärr inte lyckats hitta än. Jag hittade dock ett udda lock i serien Blå Eld, kaka söker maka... 
 
* Lunchunderhållningen som handlade om en bumlinglampa som inte var en bumlinglampa började på Myrorna. Ett pris på 1200 kronor som minskade mer och mer tills någon tillslut förbarmade sig över lampan. 
 
* Utställningen Fortidens folk och fä öppnade på Västmanlands läns museum. Min utställning, som jag slitit hårt med i ett halvårs tid med uppbyggad och formgivning.
 
 
 
Juni 2014
* Jag blev anställd! På heltid! Fram till sommaren 2015 så är loppisbudgeten säkrad!  
 
* upplevelsen då det begav sig var att det var dött på loppisfronten i slutet av månaden. Tydligen inte! Mycket fint kom med hem under juni. Både i bytesväg och föremål som jag köpt.
 
* Retrobloggarna träffades på Täby galopps loppis för andra gången. Det har nu blivit en tradition att vi är med och säljer av vårt överflöd. En blåsig men solig dag som avslutades med lite fika innan hemfärd.
 
* Jag och Retromorsan drog iväg på en loppistur i några dagar.
 
 
 
 
 
 
 
 

Året var 2014 - Loppisfyndarens år - del 1

Januari 2014
* Året började som de flesta år. Segt på loppisfronten! Men det tog sig allt eftersom.
 
* Några präktiga inrop på auktion blev det i januari. Både på riktig slagauktion och på nätet. Jag fick hem den otroliga stora vasen i Atterbergs korta serie, en kollektion där endast 100 uppsättningar tillverkats. Undrar hur många av dessa som försvunnit med åren?
 
* Fler kopletteringar till samlingarna blev det. Jag hittade för första gången askfat i serien Corso som var enfärgade i bland glasyr. Under året har det blivit flera enfärgade delar.
 
* Tack vare Corso och Instagram lärde jag känna @Loppislistan. Efter några bilder av samlingen på Instagram så kunde jag få byta till mig ett läckert mörkblått fat. Flera byten har vi fått till under året.
 
*Visset av Hemtex. De "inspirerades" (läs snodde) av Marianne Westmans Arom-burkar när de gjorde nya kökstextilier. Hemtex fick tillbaka en känga från både bloggare och tidningar. Ha!
 
   
 
 
Februari 2014
* Den stora björnen i Göran Anserssons björnfamilj hittades på en lokal loppis. Trots ett ganska högt pris slog jag till och det har jag inte ångrat en sekund. Den trivs nu med sina kompisar i hyllan.
 
* Arbetet med fiskbensparketten i sovrummet påbörjades. Det som skulle vara ett enkelt; ut med det gamla och in med det nya visade sig vara lite mer komplicerat än jag först trott. En lumppapp var limmad på betongen och den fick skrapas bort innan stavarna kunde läggas.
 
* Retrobloggarträffen på Antikmässan i Älvsjö har blivit en av höjdpunkterna jag alltid ser fram emot när Februari börjar närma sig. Den här gången hade jag massor av bytesföremål med mig och en del inköp gjordes också. Träffen? Jo, den var väldigt trevlig och vi fick rekordstort antal med deltagare. Tänk vad härligt det är med bloggarhäng. Trots att man inte känner varandra.... så känner man varandra!
 
 
 
Mars 2014
* Sorterade upp inköp och byten från Antikmässan, det är ju helt galet vad mycket fint det blev. Vågar knappt tänka på hur mycket pengar jag spenderade... Men jag fick ju fabulösa saker med mig hem.
 
* Jag fick finfrämmande från en journalist och en fotograf från länstidningen VLT. Anledningen är att jag bor i ett intressant hus, från ett intressant år och att köket är nästintill original. Reportaget publicerades på olika håll i länet.
 
* Kajakintresset lyftes en nivå men en halv eskimå... Inomhusträning med kanotklubben där roll (eskimåsväng), självräddning och kamraträddning övades flitigt. Platsen var simhallen på Lögarängen i Västerås.
 
* En underbart fin Brio-elefant fyndades på loppis, plötsligt hade paus-djuren kommit in på bloggen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0