Lucka 24 - Retrobloggarnas julkalender

God jul önskar Ebba när hon öppnar lucka 24 på bloggen Pensionat Granath
 
Ebba har spetsat in sig på mellandagarna redan i lucka 24 och tipsar oss som tröttnat på julmaten. Hon ger oss förslag på redigt mellandagskrubb och för oss bokslukare ges tips om underhållande retroläsning. Den som känner för att kolla in en bra retrorulle får också tips. Så härligt att kunna ligga där på rygg i soffan med några knäck på magen medan man kikar på den retroklädda (och tvååringssäkrade) julgranen. Om du finner juldagen lång och trist kan du fortsätta att skrolla vidare på bloggen. Tips på möblering och mat finns varvat med fina gamla prylar. Du kan lätt fastna när du läser i bloggen och inspirationen kommer krypande!
 
Lucka 24 - Pensionat Granath
 Lucka 23 - Retrobloggarnas julkalender

Lucka 23 öppnas av min vän och loppisräv Erica som har bloggen Mangania du älskade och lite till...
 
Erica träffade jag för första gången på den lite mindre antik och kuriosamässan i Kista för flera år sedan. Vi i bloggnätverkat träffades för en fika och fyndpaus ute i caféet. Erica var snabb att visa upp ytterligare ett svart fynd - en liten skål från Gefle med Mangania-glasyr (tror jag det var...). Sedan den dagen har vi träffats med jämna mellanrum. Vi byter, köpslår och fyndar åt varandra så att hälften vore nog (nääää). Hon samlar på Gefles mattsvarta dekor Mangania och lite till... :) Bland annat tror jag det finns 33 svarta kannor hos henne. Hur många behöver man egentligen??? Tydligen minst 33 stycken. Erica tar bjudningarna till en ny nivå oavsett om det gäller kafferepet eller middagsbjudningen. I dagens lucka bjuds det på glögg i världsklass.
 
Lucka 23 - Mangania du älskade och lite till...
 Lucka 22 - Retrobloggarnas julkalender

Dags för lucka 22 som Susan med bloggen Sussies fyndhörna öppnar.
 
Susan har jag aldrig träffat i verkligenheten, men jag har träffat henne genom hennes blogg. Med bilder på vackra ting från för lockas man gärna att bläddra sida upp och sida ner på bloggen. Varför inte ett litet bildreportage från en utställning med Mari Simmulsons alster eller årets bästa fynd samlade i ett samlat inlägg. Allt från den gyllene retroåldern finns på Susans blogg. Vi delar intresset för keramik från Upsala Ekeby så det kanske är lika gott att vi inte bor på samma plats i landet, då skulle vi kanske vara bittra fiender (fast det tror jag ju egentligen inte). I lucka 22 får ni läsare några julklappstips på årets hårda paket (kanske har ni någon mer som ska få julklappar, trots att jag är lite sen i rapporteringen)
 
Lucka 22 - Sussies fyndhörna
 Lucka 21 - Retrobloggarnas julkalender

Lucka 21 öppnas på bloggen Precis en sån och Carina. 
 
Carina känns som en vän trots att jag aldrig träffat henne mer än via internet. Hon har öppnat ett B&B i det Blå huset i Borrby, där även hennes butiker ligger, både Pecis en sån och Farmor Innas leksaker. På sommaren har hon även café i bästa retroanda. Hon får hjälp av mannen dör det behövs, det är verkligen ett fulltidsjobb. Trädgården vårdar de ömt och på bloggen får vi läsare se hur bra de har det. Jag och Carina delar en favorit, Signe Persson Melin. En otroligt skicklig formgivare som fortfarande är verksam och som precis lanserat en ny teservis. I dagens lucka får vi följa med till Carinas barndoms jular.   
 
Lucka 21 - Precis en sån
 Lucka 20 - Retrobloggarnas julkalender

Lucka 20 öppnas av Malmös egen spätta, retrobruden nummer 1 - Stina med bloggen Allt det gamla goda.
 
Jag är glad att fått lära känna Malmös fräckaste spätta Stina. Ganska tidigt i min retroskrivarkarriär träffade jag Stina för första gången och då, för kanske 2-3 år sedan så fann vi varandra direkt. Sedan dess har vi setts några gånger trots att vi bor ganska långt ifrån varandra. Jag har fått guidning i Malmös retrobutiker och tips om utflyktsmål. Stina har hjälpt mig i samlandet på både Sagina och Pepita. Jag önskar att vi kunde hänga lite oftare, våra intressen korsas både här och där. Stina älskar julen och ingen jul utan retro! I dagens lucka så går Stina igenom sina 10 steg till en lyckad retrojul. Så skönt för mig att få läsa och bläddra igenom bilderna på allt det juliga, själv har jag ju inte fått fram så mycket jul där hemma. Mest längtar jag efter en julgran (nästa år ska jag ha en!!!!). På flera håll i landet har man kunnat läsa om Stinas retrojul i tidningen i ett reportage från Stinas retrolägenhet. 
 
Lucka 20 - Allt det gamla goda
 
 
 
 
 

Lucka 19 - Retrobloggarnas julkalender

Han med riktig Retroknopp, Cen, öppnar lucka 19.
 
Cen har verkligen huvudet fullt av retro, loppis och fynd. Han kan hitta de mest udda grejerna på de mest udda platserna. Den fyndgalna norrlänningen som numer bor i Dalarna brukar vräka sig i retrotextil, vaser och färgglada ting. Så härligt med någon mer som tycker att more is more. I lucka 19 bjuder Cen på allt pyntigt som hör julen till. Nostalgi, julgransprydnader, textilier, belysning och tomteparad. Jag vet också att vi har ett gemensamt intresse för bonader och dukar av Jerry Roupe, en fabulös formgivare som kunde sina tomtar, men även det som inte hör julen till. Till vardags kan man se en makalös blandning av föremål från förr på bloggen Retroknoppen och man önskar att man fick se ännu mer av vad som trängs där inne i knoppen på Cen. Jag har haft förmånen att träffa Cen ett antal gånger och jag hoppas att vi ska gnabbas om fynden många, många gånger till.
 
Lucka 19 - Retroknoppen
 
 

Lucka 18 - Retrobloggarnas julkalender

Lucka 18 öppnas av min namne Anna som har bloggen Ljuva 50-tal. 
 
Anna och jag har träffats en enstaka gång på årets antikmässa i Stockholm. Vi har fått till ett par lyckade byten under åren, bland annat har jag fått köpa en guldfärgad Aladin från Höganäs av henne och av mig fick Anna köpa en oglaserad viking från Steninge/UE. Tillsammans med ett gäng andra retroentusiaster ordnar Anna retromarknader, bland annat Skellefteå och Umeå har fått besök av den fina retromixen. Hela Anna är retro, hennes hem, hennes föremål och hennes stil. En blogg full med inspiration från det nutida 50-talet. I kalendern visar hon vad som bör ligga på retrobordet under julen. 
 
Lucka 18 - Ljuva 50-tal 
 Lucka 17 - Retrobloggarnas julkalender

Lucka 17 öppnas av bloggaren Retroida. 
 
I lucka 17 får vi lite smått och gott både på ena och andra sättet. Först sprider Ida ljus i mörka midvinternatten med stjärnor och ljus på bästa retrosätt. Sedan kommer hela tomteparaden upp ur lådan. För att vi inte ska gå hungriga får vi själva lägga manken till och baka, Ida bjuder på receptet. På Idas blogg hittar man en salig blandning från de rätta årtalen. Ta en titt och låt dig inspireras, om du blir shoppingsugen finns kanske det du söker i Idas webbutik.
 
Lucka 17 - Retroida
 


 

Lucka 16 - Retrobloggarnas julkalender

Lucka nummer 16 öppnas av Carin som har bloggen Audrey Fenns fina.
 
Jag och Carin delar passionen för Signe Persson Melins kvadratserie, vi har länge trånat efter samma föremål, nämligen den största kannan i serien. Fram till slutet av 2013 vill säga, då Helena - Loppisentusiasten fyndade kannan på loppis och jag lyckades byta till mig den. Nu är jag ständigt på jakt efter den stora kannan just för Carins skull. Jag har träffat Carin vid enstaka tillfällen, hade gärna pratats vid lite längre stunder. Sist vi sågs var på Antikmässan i våras då vi bytte lite prylar. Carin bjuder ofta på vackra föremål och frestande dukningar på bloggen, kika in där för inspiration!
 
Lucka 16 - Audrey Fenns fina
 


 
 
 

Lucka 15 - Retrobloggarnas julkalender

Jag ligger lite efter med lucköppnandet. Nu är jag framme vid Lucka 15 som öppnas av Erik som har bloggen Fåglarna. 
 
Erik är en fyndare av rang, det verkar som att han har förmågan att hitta allt på loppis. Från de tjusigaste tavlorna, bästa skivorna och läckraste möblerna till de sötaste Bojesen-leksakerna och de mest eftertraktade keramikföremålen. Han kan mycket om mycket. Ett av intressena är smycken, som han givetvis också fyndar på loppisar och marknader. Arkitektur, möbler och gamla bilder gillas också. Utöver fyndandet är Erik också väldigt musikintresserad och går på mycket konserter och andra liknade arrangemang. Erik tar oss med till gamla jular i sitt inlägg. Vem skulle inte vilja ha en kåjbåjmundering i julklapp? 
 
Lucka 15 - Fåglarna
Fåglarna på Instagram - @faaglarna
 Lucka 14- Retrobloggarnas julkalender (Benny)

Idag öppnar Benny med Porslinsbloggen lucka 14 i vår julkalender. Även Yvonne passar på att öppna luckan på bloggen 50-talskeramik (se eget inlägg)
 
Benny är en god vän i Retrobloggarnas nätverk och vi har med tiden fått till ett antal lyckade byten och ibland har vi också fajtats om samma föremål. Benny är nördarnas nörd när det handlar om Gefleporslin. Och som vanligt är det ingen förolämpning utan en komplimang. Han är aktiv i Geflekeramikens vänner där han ideellt plöjer ner en massa timmar för att skanna in priskuranter och se till att informationen i skrifter bli korrekt. Om han inte vet svaret på den fråga du har så går han genast till sitt material och ger sig sällan förrän han hittat svaret. Men det är inte bara porslin och keramik som gäller, Benny är också väldigt kunnig på glas från "tiden". I dagens lucka får ni bland annat se det tredje ljuset tändas i adventsljusstaken ISI från Gullaskruf. Alltid en fröjd att få snacka bort några timmar med Herr Movarp!
 
Lucka 14 - Porslinsbloggen
Benny på instagram - @herrmovarp
 Lucka 14- Retrobloggarnas julkalender (Yvonne)

Lucka 14 öppnas av Yvonne som har bloggen 50-talskeramik och av Benny med Porslinsbloggen (se eget inlägg)
 
Vad ska man med alla dessa jultallrikar till? Fråga Yvonne, hon har svar på tal, billiga, dekorativa och ger god julstämning. Klart värda att investera i på loppisarna, de brukar bara kosta några enstaka kronor. I övrigt är det keramik som gäller för Yvonne (och allt annat tjusigt från 50- och 60-talet, för vem gillar att begränsa sig?). Vi delar fascinationen för keramik från Upsala Ekeby, Yvonnes intresse går lite bredare än mitt eftersom keramik från andra tillverkar också är välkommet. På gården där hon bor ryms mycket mer än bara gamla dammiga vaser, där finns textil, möbler, glas, poslin och en och en annan kossa. 
 
Lucka 14 - 50-talskeramik
 Lucka 13 - Retrobloggarnas julkalender (Daniel)

Lucka 13 i julkalendern öppnas av Daniel men den självbetitlade bloggen. Denna lucka öppnas på Nordiska museets julblogg. 
 
Drömmen om en ljusslinga från för... 70-talaren som drömmer om en slinga med färgade lampor från 50-talet. Daniel har ägnat de senaste 20 åren åt att söka efter och samla på julgranspynt från förr. Allt från julgranskulor, eller pumlor till girlanger och glitter. När Daniel vår bestämma över julgranen så är det more is more som gäller. På den egna bloggen trängs trädgård, utbildning, loppisfynd och kulturvård.
 
"Ge mig snötyngda hus, tusentalsljus, kulörta kulor i drivor. Bjällerklang som akompanjemang på alla julens skivor."
 
Lucka 13 - Nordiska museets julblogg
Daniel Grankvist blogg
 Lucka 13 - Retrobloggarnas julkalender (Susanne)

Susanne öppnar lucka 13 såhär på Lucia på bloggen Vintage Spyglass. Även Daniel öppnar en lucka (se eget inlägg)
 
Susanne spanar efter retrotrender och loppisfynd genom sitt förstoringsglas. En salig, färgglad blandning av plåt, plast, porslin, textil, glas, möbler och barnvagnar från retrotidens guldera. De flesta fynden görs uppe i norr även om Susanne ibland söker sig nedåt i landet. Främst är det vintagekläder för både barn och vuxna. Susanne klär sig ofta i retrokläder och även dottern bär ofta fina gamla färgklickar. Ett kulturarv att förvalta! Årets retropynt blir dock kraftigt nedbantat eftersom familjen snart ska flytta till ett hus, något som möts med blandade känslor, måste julpyntet vänta ända till nästa jul? (Detta är vad vi kallar en cliffhanger)
 
Lucka 13 - Vintage Spyglass


 

Lucka 12 - Retrobloggarnas julkalender

Munterhållning och genignuggarkul presenterar Caroline i bloggen Fina Fyndet idag. 
 
Perfekt att pyssla med såhär i julstämningen och väntan på retroklappen. Vad knepet består i får ni kolla in själva. Hos Fina fyndet finns annars väldigt mycket fina fynd. Koppar och annat porslin kryllar det av och en och annan figurin och möbel får man också kika på om man tittar in hos Caroline. Några fina vaser av hög kvalitet i färgglatt glas får man också se med jämna mellanrum.
 
Lucka 12 - Fina fyndet
 Lucka 11 - Retrobloggarnas julkalender

Ljuvliga Lovisa öppnar lucka 11 på bloggen Jag, en Loppista. 
 
Ytterligare en bloggare som jag aldrig träffat men det känns ändå som att vi är bekanta. Lovisa har fattat grejen med att vara retroälskare bland folk som inte gillar retro. Det är ju i det närmsta hopplöst att hitta på julklappar till oss. Eventuellt kan man hitta något på auktion eller på loppis. Om man har tur! Svårt att fynda rätt grej på kommando. Därför har Lovisa sammanställt en lista på julklappar som passar oss retrofrälsta. Kolla in den om du inte vet vad du ska köpa till galningar som oss. Någon liten julklapp är alltid trevligt även om vi har det mesta vi vill ha. Om du ändå inte skulle hitta något så släng in en slant till Musikhjälpen. 
 
Lucka 11 - Jag, en Loppista
 Lucka 10 - Retrobloggarnas julkalender

Min Nobeldag var klart upptagen men annat än bloggen. Så idag presenterar jag Liz och lucka 10 på bloggen Undantaget i Hulebäck. 
 
Liz har jag tyvärr inte haft den äran att träffa ännu, jag hoppas dock att det snart blir dags. Liz introducerar en smyckesdsigner för mig i lucka 10, en formgivare som jag inte tidigare hört talas om. En angenäm ny bekantskap. Mer än så tänker jag inte säga, ni får spana in bloggen. Lite juligare än så blir det också eftersom både pepparkakor och jultextil kommer in på en slängrumpa i slutet. Liz har anamat hela 50-talet med allt från bilar, kläder och möbler till bestick, porslin och glas. Ser fram emot en träff irl
 
Lucka 10 - Undantaget i Hulebäck
 Lucka 9 - Retrobloggarnas julkalender

Jaha, det är gick ju strålande. Perfekt. Vilken lysande plan jag hade! Skönt att få fram julen i rätt tid. Det gick åt pipsvängen kan man säga... 
 
Det var någon som fick för sig att ta grönt kort i klättring.
Det var någon som fick för sig att träna paddling med en OS-medaljör.
Det var någon som fick för sig att ordna ett litet glöggmingel för vännerna.
Det var någon som fick för sig att gå på julbord.
Det var någon som fick för sig att sälja massa saker på nätauktion.
Det var någon som fick för sig att vara med på scouternas öppet julhus.
Det var någon som fick för sig att åka till Mariestad.
Det var någon som fick för sig att....
 
Julbonaderna hänger strukna över stolsryggen på Pernillafotöljen. Andra ljuset i adventsljusstaken är inte tänt. Adventsstjärnorna är halvdant uppstälda och upphängda i fönstren. Kajsa Nordströms adventskalender hänger uppe men saknar alla julklappar. Men vad gör det, det blir jul ändå. Några juldukar har jag hunnit få på plats på borden och trots att jag missade att tända andra ljuset så är ljusstakarna i alla fall framställda.
 
Såhär på Anna-dagen vill jag säga grattis till mig själv och jag meddelar glatt att jag inte tänker blötlägga någon Långa idag. Jag tänker inte heller ha dåligt samvete för att jag inte hinner med piffandet. Hjälp, anar jag en tredje Grinch band oss Retrobloggare (se lucka 1 och lucka 3). Nja, inte riktigt, jag älskar julen och allt som hör retrojulen till. Istället tänkte jag skicka min önskelista till tomten. Nöden är uppfinningarnas moder, så nödrimmen är sådär. Det bjuder jag på.
 
 
Den som har mycket vill ha mer,
drömmer om att hitta fler.
Verkar vara stört omöjligt,
det är ju i det närmsta löjligt.
 
 
Att låta udda vara jämt,
det måste vara ett skämt?
Att få någon samling komplett,
det är inte helt lätt.
 
 
Favoritjulgodiset mig frestar, 
effektivt käkarna ihophäftar.
Dessa tre är allt jag har kvar,
från kyrkans årliga julbasar.
 
 
Ingrid Atterberg gjorde serien kort,
jag behöver minst en av varje sort.
Inte många finns kvar,
den är minst sagt rar.
 
  
Samlingen har växt bara på nått år,
julbonader högt på önskelistan står.
Vem kunde tro att Jerry Roupe,
snabbt skulle bli ett sådant scoop?
 
Och frid på jorden och god jul till er alla!
 
Imorgon är det ingen mindre än Liz med bloggen Undantaget i Hulebäck som tar över lucköppnandet.

Lucka 8 - Retrobloggarnas julkalender

Ann-Charlotte har bloggen Teak och orkidéer och tar oss med tillbaka till 60- och 70-talsjularna.
 
Vi får följa med på en tidsresa tillbaka till 1968, 1969 och 1971, gulnade fotografier.... Som utstrålar en sådan charm! Ett bord, en servis och några backelitbestick som på ett eller ett annat sätt följt Ann-Charlotte till vuxen ålder med ett brinnande retrointresse. Ett retrointresse där glas, keramik och porslin har en stor plats. Största samlingen är figurer av Tore Borg, Ann-Charlotte har en stor samling av djur, landskapsfigurer och filurer. Jag själv har bidragit till hennes samling utan att riktigt veta om det eftersom hon köpte en vindögd ekorre av mig på nätauktion. När jag skrollar igenom bloggen ser jag att vi verkar ha ett gemensamt intresse för Upsala Ekeby-keramik. Ta en titt hos Teak och orkidéer vet jag!
 
Lucka 8 - Teak och orkidéer
 Lucka 7 - Retrobloggarnas julkalender (Maria)

Lucka 7 öppnas av Maria som har bloggen Gilas grotta. Lucka sju är också en dubbellucka som även Gitte har öppnat. Se separat inlägg. 
 
Maria är en textilentusiast av rang, det hon inte kan om retrotextil är inte värt att veta. Hon är en loppisräv som gärna springer på loppis och när hon hittar fräsiga tyger har hon extremt svårt att hålla masken om det angivna priset är ett riktigt vrakpris. Hon har varit med på ett antal bloggarträffen och vi skrattar både högt och länge när vi gläds åt loppisfadäser och loppisfails. Maria har ett stort hjärta och jag blev varmt välkomnad i "stockholmsgänget" när jag var grön på retrobloggandet och loppandet. Givetvis är det inte bara tyger som snurrar i Marias hjärna, men inte långt ifrån. 
 
Lucka 7 - Gilas grotta 
 


 
 

Lucka 7 - Retrobloggarnas julkalender (Gitte)

Lucka 7 öppnar Gitte med bloggen Gittes allehanda. Lucka 7 öppnas även av Maria med blggen Gilas grotta (se eget inlägg)
 
Gitte känner jag endast genom bloggandets krumbuktande vägar. Knappar, textil och tapeter är Gittes tekopp. Hon är knappexpert som kan sin retroknapp och en tapetexpert som kan sin retrotapet. Precis som jag så verkar hon ha stora svårigheter att motstå tryckta jultextiler. Det är något visst med dem, små bonader, bordsdukar och gardiner, fungerar nästan som magneter!
 
Lucka 7 - Gittes allehanda
 Lucka 6 - Retrobloggarnas julkalender

Igår var det dags för lucka 6 i kalendern. Tantstafetten går vidare, nu är det Gestaltningstanten Malin som tar över. 
 
Malin lärde jag känna långt innan the Retroblogg Network fanns. Vi gick utbildningen Rumslig gestaltning på Mälardalens högskola. Vi båda var redan då lite intresserade av gamla prylar, ett intresse som växt med åren. Malin har en blandning av ärvt, loppat och nytt där hemma.  Hennes tidsspann sträcker sig lite vidare än mitt, 1900-1960-tal med förkärlek till folkhem och 30-tal. Malin känns som en riktig kulturkofta (även det på ett bra sätt). Genuin, ordentlig och kulturell. Hon har ett patriotiskt intresse av Hackefors-porslin eftersom hon är uppvuxen i närheten av fabriken som ligger i Hackefors i Linköping. 
 
Lucka 6 - Gestaltningstanten 
 


 
 

Lucka 5 - Retrobloggarnas julkalender

Idag ska Emma öppna luckan på sin blogg Tant Emmas Bravader. 
 
Emma är nog faktiskt en liten tant. Det menar jag inte alls på något elakt sätt utan snarare tvärt om, det är en komplimang. En tant står rak i ryggen, kan stå upp för sig själv, är snäll mot de som förtjänar det och rättvis när det behövs. Emma älskar att loppisfynda och bästa fynden är små figurer från Rutebo, fåglar från Normans och djur av Tore Borg. Jag får inte heller glömma att nämna hennes damer (och andra figurer) av Laurids Lönborg. Emma gillar även retrotextil och titt som tätt låter hon sy upp klänningar till sig, och vilka klänningar sen... Att hon har llika god framförhållning som jag har för julbestyren gör att jag tycker om henne ännu mer!
 
Lucka 5 - Tant Emmas bravader
 Lucka 4 - Retrobloggarnas julkalender

Den fjärde luckan öppnas av en välbekant göreborgare. Fjärde luckan öppnas av Jan med bloggen Form55.
 
Jan har jag träffat ett antal gånger, både i Stockholm på antikmässan men även i Göteborg där han guidat mig genom loppisdjungeln och jag har fått besöka honom i hans fina lägenhet. Jans sinne för stil och klass gällande inredning är något utöver det vanliga. När en annan fläskar på med more is more så kan Jan hitta den där balansen som jag tycker är så svår att nå. Det har blivit många fina byten genom åren. Bland annat kan jag tacka Jan för flera Spiraldelar, några Corsodelar och golvvasen i Negro som han hämtade ut på auktionshuset åt mig. Jan samlar på klotvaser, bestick, glas, teak, kryddburkar och keramik. Men det får inte vara vilken random pryl som helst utan specifika serier av specifika formgivare. Jag ser verkligen fram emot att läsa lucka 4.
 
Lucka 4 - Form 55
Form55 finns på instagram: @jjform55
 


 

Lucka 3 - Retrobloggarnas julkalender

Idag den 3 december öppnar Otilia luckan i vår kalender. Bloggen heter Fröken Otilias köksskåp.
 
Fröken Otilia är för mig lite anonym, hon kommer från Eskilstuna men bor nu i Strängnäs. Till skillnad från Martina (Lucka 1) så är Otilia en omvänd Grinch. Från en ynka liten tomtegumma i trä så har hon nu börjat pynta med allt från juldukar till hyacinter glatt påhejad av sambon. Otilia gillar det som väcker tankar och känslor om en svunnen tid. På loppisrundorna fyndas allt från porslin till kläder, några enstaka nya föremål smiter också in i inredningen med jämna mellanrum, tidsepoken är mestadels 40-, 50- och 60-tal. Tycker mig ana en liten förkärlek för Gefle-porslin.
 
Lucka 3 - Fröken Otilias köksskåp
 Lucka 2 - Retrobloggarnas julkalender

Dags för andra luckan i kalendern och den öppnar Helena med bloggen Retrotokig.
 
Helena har en blandning av 50- 60- och 70-tal hemma hos sig, ett färgsprakande överdåd i mönster, färg och form. Bland storblommiga retrolakan och soffkuddar får man ofta se hennes två pälsbollar till katter och familjen är en vilktig för Helena. En retrotokig kattälskande sjuksyrra helt enkelt. Dagens lucka är ett riktigt juligt adventsreportage med en önskan om medmänsklighet och givmildhet. En tanke på att för att ge behöver man inte ha så mycket. Man kan ge av sig själv och visa medmänsklighet.
 
Lucka 2 - Retrotokig
Retrotokig finns på instagram: @retromaniac
 Lucka 1 - Retrobloggarnas julkalender

Martina med bloggen Old shit and stuff öppnar den första luckan i årets julkalender. 
 
Personligen känner jag inte Martina, jag tror inte att vi träffats i verkligheten, det har varit nära men olyckliga omständigheter har satt käppar i hjulen för en träff irl. Som tur är så finns ju Retroblog Network, ett par schyssta byten har vi ändå lyckats med. Martinas stil är nog lite mer färgsprakande och mustig än min egen. Hon älskar teak, svarta figuriner och tavlor av Lars Norrman. Hon kommer att sprida så mycker julstämning, ni anar inte. Man skulle kunna likna henne vid en sur liten grön tomte.
 
Lucka 1 - Old shit and stuff
Old shit and stuff finns på instagram: @oldshitandstuff
 RSS 2.0