Helgens galna auktionsköp

Min kära mor tipsade om fina prylar på auktion i Eskilstuna. Jag nappade och vi tog en auktions- och loppisrunda i Eskilstuna i lördags. Det var ett specifikt föremål som fångat mitt intresse. Något som jag kände att jag nog måste ha...
 
 
Ingrid Atterbergs Korta serier är en samling vaser och fat med ett tre olika dekorvarianter. Serierna tillverkades endast 1956. Det som är speciellt med just dessa är att varje modell gjordes i begränsat, numrerat antal upp till 100 delar i respektive modell. Föremålen har modellnamn i från A1 till A26 vilket tyder på att det alltså finns 26 olika modeller. Vilken av de tre dekorvarianterna de olika föremålen fick var mer av en slump. Man hade 100 stycken av varje modell och färgsatte dem lite olika efter tycke och smak. Dekorvarianterna passar olika bra på olika föremål så man blandade lite.
 
Undrar hur många delar som gått i kras sedan 1956...
 
När den stora vasen nu skulle säljas i Eskilstuna så ville jag åka dit. Tidigare inköp där har ju gått strålande, den lilla vasen i samma serie blev ju min för bara 40 kr. Sagt och gjort. Jag slog till. Men det blev inte billigt. Jag får väl sortera ut ett gäng prylar här hemma för att finansiera mitt beroende... Precis uppackad här hemma, invirad i en impulsinropad julduk.
 
Tre är en samling brukar vi ju säga bland oss prylnördar... Så då hade man en samlling till att underhålla då.
Samlingen på plats på skåpet.
 
De tre delarna, hittills två av de tre dekorerna.
 
Over and out!

 

Mer komplett!

Att blogga kan betala sig. Tack vare mitt förra inlägg om min Corso-komplettering så är det nu ett blått fat på väg in! Tänk vad som kan hända när man når ut till så många läsare genom bloggen. Jag fick en kommentar från Mia och Fredrik  som har bloggen Loppislistan, kan man tänka, de har ett blått fat. Och bättre blir det, de kan tänka sig att byta bort fatet mot en bägare i serien Vesuv av Ingrid Atterberg. En Atterbergare mot en annan.
 

Så förhoppningsvis landar ett blått Corso-fat här hemma så småning om. Vi måste bara hitta en passande langare som kan sköta överlämnandet.
 
Bilderna på Corso har jag fått lov att låna i väntan på äkta vara. Tack snälla Loppislistan, en blogg som definitivt är värd att besäka. Och skål för goda byten!
 
Over and out!

 
 
 
 

Att komplettera den kompletta samlingen

Corso är min absoluta favorit i Ingrid Atterbergs hela produktion. jag föll pladak för den fina dekoren i glassig glasyr mot det bruna godset. När jag äntligen fick hem fatet som är 16x16 cm (jo... ett helt fat alltså) så trodde jag att samlingen var komplett.
 
Jag hade fel.
 
Tur för mig att jag höll mina ögon öppna, ständigt spanade efter fynd och nya delar till mina andra Upsala Ekeby-serier. Där var de plötsligt. Tre fat av den minsta storleken i annorlunda glasyr. Helglaserade i lila, ljusgrön och mörkgrön. Tidigare har jag ett gäng med mörkt grå som står i ett teak-ställ, så jag visst att det fanns lite annorlunda dekorer. Jag har dessutom ett fat utan färglada rutor. Men detta var något helt annat. Jag visste genast att jag nog skulle bli lite ledsen om någon annan vann denna nätauktionen...
 
Edit: Tydligen hade jag också missat att jag saknar en av vaserna i serien också, då har jag mer att spana efter!
 
Jag ställde påminnelser i telefonen och var beredd att ge en del för faten. Tänkte att de nog kunde dra iväg i pris eftersom de är ganska ovanliga. Min oro var obefogad. Två veckor senare hade jag fått hem faten för under hundralappen. Glädjen är total!
 
 
Over and out!

 
 
 

Visset Hemtex

I mitt tycke är Marianne Westmans burkar med dekoren Arom bland det läckraste man kan ha i ett kök. Den nyskapande dekoren från 50-talet som pryder kryddburkar och syltburkar sätter färg på vilket kök som helst.
 
 
När jag här om veckan fick se de fina burkarna på en kökshandduk som saluförs hos Hemtex blev jag strålande glad. Leendet fastnade i halsen och glädjen byttes mot olust ju närmare förpackningen granskades. Ingen cred till Marianne Westman. Inte ens ett litet "med inspiration av Marianne Westmans dekor Arom". Visset av Hemtex!
 
Det uppmärksammades i bloggnätverket av Carin som har bloggen Audrey Fenns fina och bilderna på textilierna har jag fått låna från Carin. Vi passade också på att fråga Hemtex via deras facebooksida, men saken ignorerades ända fram till dess att tidningen Metro kommenterade det, såhär lyder deras ingress:
"Retroinspirerad kökshandduk med motiv av kryddburkar." Så berskriver Hemtex en av sina produkter. Designinspirerade bloggare har upptäckt att inspirationen kommer från Rörstrands porslinsserie Arom, men ingenstans - varesig på Hemtex webbsida eller på kökshandduken - omnämns porlinstillverkaren eller designern Marianne Westman."
 
(Läs hela Metros tidningsartikel här)
 
När inlägget publicerades på Metros hemsida fick vi också ett svar från Hemtex:
"Ber om ursäkt för det sena svaret. Det är riktigt att Rörstrands berömda kryddburkar har varit en av inspirationskällorna bakom Hemtex kollektion Kryddburkar. Att en fysisk produkt - liksom miljöer, bilder och platser - har fått utgöra inspiration bakom grafiska illustrationer är både vanligt och ett vedertaget arbetssätt. Men vi tycker trots allt att detta kan tydliggöras. Därför har vi nu för ordningens skull en dialog med Rörstrand."
 
Hm.... Ja, visst men är de inte väldigt, väldigt lika? Känns inte riktigt som inspiration, mer som en Ctrl C Ctrl V. Okej, kanske "lagligt" men väldigt lågt. Det är ingen formgivare som gjort dessa handdukar. Eller vad tycker ni?
 
Marianne Westmans kommentar är sorglig att behöva läsa i Metro:
"Den kända designern, som började arbeta på Rörstrand redan på 1950-talet, blir besviken när hon får höra får höra att en del ord som "Vitpeppar" och "Salt" har ersatts av "kärlek" och "minnen" på handduken medan prickarna (pepparkornen) har bytts ut mot andra symboler
– Det är inte bara det att de tar idéer. De gör om dem också, säger Westman."
 
Lågt och sorgligt.
Marianne Westman har gjort detta mönster. Så det så!
 
Over and out!


En tillbakablick på 2013

...och den rubriken skrev jag någon av de första dagarna i januari. Hm.. Var tar tiden vägen?
 
Dags för en sammanfattning av 2013. Håll till godo.
 
Januari 2013
* Året då jag fick för mig att ta mig an fotoutmaning Anna365. Ett foto om dagen i ett år. Fram på höstkanten insåg jag att det varken var roligt eller givande så då lade jag ner projektet. Den behållningen jag fick från det var att det blev lite av en dagbok men allt roligt som händer kommer ju upp på bloggen ändå...
 
* Året började bra med en massa arbete fär Västmanlands läns museum. Utställningen När då var nu - vardagsliv i medeltid växte fram. Det roligaste jag gjort när det kommer till yrkesrelaterade saker. Jag vill jobba på museum. Det var ett ständigt flängade och jag fick hjälpa till att bygga utställningen hands on. Underbart!
 
* Började året med att riva lite i tapeten i sovrummet. Sedan kom jobbet och tog över. Massa jobb på museet och på Motion Control. På det ett gäng loppisrundor och scouting.
 
* Min kära mor och jag besökte årets första auktion, denna gången föll lotten på Eskilstuna. Trots att det fanns ganska mycket fina saker ropades endast två föremål in. Det ena, en vas ur serien Paprika blev dyr, den andra, en vas ur Atterbergs korta serie blev billig. Den kan kvala in bland årets fynd. En del inköp på loppis i Eskilstuna blev det också så klart!
 
* I slutet av månaden for jag åter upp till Stiftsgården för att delta på årets upplaga av Rättvikskurserna. Vi planerade årets storläger Dalacamp 8.
 
 
Februari 2013
* De första veckorna i februari levde jag "När då var nu". Allt handlade om utställningen som skulle invigas den 9 februari. Vi byggde, ritade om, förkastade och prioriterade allt för att utställningen skulle vara klar till invigningen. Och vilken invigning det blev då! Hela utställningen fylld med glada och nyfikna barn. På det hela taget en lyckad tillställning. Tomt blev det. Tomt och sysslolöst blev det, det kan man lugnt konstatera. Men om man ser tillbaka på bloggmånaden februari så var jag nog ganska slutkörd efter byggandet, inte så många inlägg.
 
* Jag fick äntligen besöka Antikmässan och bloggarträffen med Retroblog Network på Älvsjömässan i Stockholm. Det är verkligen ett härligt gäng bloggare som är med i nätverket och det är så härligt att ha likasinnande att förfasas, glädjas och loppisfynda med. Hela dagen på mässan och sedan en bytesträff i Porslinans hus.
 
* Jag fyndade en del och jag förfasades en del... Förfasades över Läkarmissionens prissättning. De säljer stans dyraste krimskrams. Fröundrades över de ojämna priserna och deras priser på defekta föremål.
 
* En utflykt till Lasse Åbergs museum hann vi med. Det var en trevlig dag med massor av konst och konstigheter.
 
       
 
 
 
Mars 2013
* Jag köpte en byrå av mitt hjärtas godhet bara för att kunna rädda den från en säker död. Någon hade klistrat självhäftande "marmor" på den. Ve och fasa!
 
* Fixade till lite fler småsaker till utställningen När då var nu och samtidigt planerade jag ElektrinikEXPO på jobbet. Förstår inte hur man ska få tiden att räcka till?
 
* Fortsatte med sovrumsprojektet som skulle bli en never ending story. Bakom tapeten var putsen sprucken och illa tilltygad, bakom putsen fanns inget. Inget! Ett hål. Suck och pust och stön. Inte färdigt än...
 
* En av lördagarna blev ett riktigt loppismarathon. Loppis i Bombardier Arena, det var trångt mellan borden och de släppte in livsfarligt mycket folk på en gång. Trots allt blev det en del inköp just som jag börjat misströsta.
 
 
 
April 2013
* Ägg, ägg, ägg, ägg... Påsk och äggmålning ägnade vi lite tid åt men vi käkade desto mer påskmat.
 
* Med jäman mellanrum lade jag på nya lager betong och naturgips i sovrummet. Verkar som påståendet att "om 137 dagar kan jag nog ställa tillbaka sängen igen" inte stämmer... När det väl är klart så ska ni får se ett bildsvep över hela härligheten, från hål till ohål.
 
* April är månaden för den stora loppisen i ABB Arena. Jag och mamma var med och sålde även detta år. Det är ett kul event även om man kan bli lite trött på andra säljare som ställer ut sina saker i gångarna och framför andras bord. Tycker att det är lite synd att de inte har någon som står i insläppet och hindrar köpare att komma in innan det öppnar.
 
* Jag gav mig på dårskapen att knyta 1800 engelska säckknopar till vårlägret. Fråga mig inte varför...
 
* Hyllade stans bästa loppis, Sigurdsloppan. Billiga, fyndiga och trevliga!
 
   
 
 
Maj 2013
* Erkände mig klar för att läggas in på hispan, insåg att jag är beroende av väggplattor. Jag har en hel drös som jag drömmer om att få hänga upp. Tänkte vänta tills renoveringen var klar men det verkar ju inte vara en hållbar plan.
 
* Jag skrev en krönika om det oförutsägbara fyndandet och ketchupeffekten. Jag konstaterade att man ofta hittar liknande saker under bergränsade tidsperioder. Hittar man en pryl man gillar så är hjärnan inställd på att automagiskt hitta fler, undermedvetet.
 
* Jag och mamma Barbro åkte iväg på en minisemester med loppisrejs och shopping. Massor av fynd och kanske 6-7 loppisar klarades av på en dag, från Kungsör till Jönköping. Härligt!
 
* Årets Nornhajk gicks men vanns inte tyvärr. Dock var vi snabbast på eldningskontrollen och det är ju det som räknas.
 
* Oplanerat så fick jag ha hand om vårlägrets dagsspår helt på egen hand. Några tappra själar kom till undsättning och hjälpte till in i det sista. Trots allt blev det ett okej spår även om det blev lite för långt. Bland det värsta scoutjobb jag gjort i mitt liv, och det kommer aldrig hända igen. Hädanefter får någon annan ta hand om dagsspåren.
 
 
 
 
Juni 2013
* För första gången träffades några i bloggnätverket och sålde grunkor på loppis i Täby. Vi var sju bloggare som radade upp oss på bakluckeloppisen och sålde utrensade prylar för brinnande livet. Det var en mycket lyckad dag. Man var som en urvriden disktrasa när man kom hem. En lycklig disktrasa.
 
* Jag var med i Hus & Hem Retro, i "Vykort från webben" där jag berättade om finfina UE-fynd och ett lyckat auktionsinrop.
 
* Jag köpte en kajak...
 
* Midsommar firades i Vena och på vännens lantställe, Brasseborg.
 
* Jag ropade in praktvasen. En helvit Paprika av Anna-Lisa Thomson för Upsala Ekeby. Det var ett av årets bästa "fynd" trots att prislappen slutade på över 1000 kronor.
 
 
Juli 2013
* Ägnade en del tid åt det nyfunna intresset Geocaching. En typ av skattjakt där man beväpnad med smartpone med GPS letar efter små behållare som andra cachare placerat ut. Man får se ställen man inte trode fanns. Allt från gamla nedlagda industrier till vackra naturmiljöer.
 
* Under våren och försommaren jobbade jag med ytterligare en utställning på Västmanlands läns museum. Utställningen var en fotoutställning med foton av Kjell-Åke Jansson som följt Power Meet under 10 år. Power Meet som provokation hette utställningen som visades under åtta sommarveckor, jag ansvarade för formgivningen av utställningen.
 
* Återigen besöktes den stora scoutloppisen. På det hela taget en lyckad och sprängfylld dag med massor av fynd.
 
* Sommarens semesterresa blev en biltur med tältande och övernattning hos vänner. Bland annat besöktes Karlstad, Lidköping, Kristinehamn och Norrköping.
   
 
 
Augusti 2013
* En helt galen loppistur till Linköping med omnejd. Träffade bästa Gestalningstanten och hade trevligt i ett par dagar. Bland annat fyndades en Paprikavas på Myrorna i Linköping. Bara det, två Paprika på två månader! Som så ofta när vi träffas så ägnde vi också en del tid till museinördande.
 
* Bloggen fyllde tre år!
 
* Världens bästa Dalacamp hölls. Eller universums bästa. Spacecamp med tema rymden. Jag vet inte vad jag ska säga mer än att det var ett av de bästa läger jag varit på. Jag och Kicki flög runt med våra Jetpacks och rapporterade i lägertidningen Lajka. Mer än så blev det knappt av augusti... mer än total utmattning alltså.
 
* Åter blev det en tur till Linköping för min kära vän Malins 30-årsfest. Gestaltningstanten firade i bäste 30-talsanda. Fabulöst!
 
* Jag blev INTE anklagad för stöld på årets loppis i Ansgarskyrkan. Tur för dem...
   
 
 
September 2013
* Jag bråkade med Röda Korset i Västerås. De sålde mig en trasig vas och vägrade inse sitt misstag. Så. Jag uppmanar ALLA att pilla bort alla prislappar på varor på Röda Korset. De har ju tydligen "satt i system" att dölja skadorna med prislapparna.
 
* Började på ett nytt jobb, Autoamtion Region är ett företagskluster som knyter samman knappt 100 företag inom automationsbranschen i Mälardalen och Västmanland.
 
* En resa till Dalarna fick det bli. Det blev lite av en semesterresa med stopp på massor av loppisar och även ett besök hemma hos Porslinsbloggen-Benny. -Byten, byten, byten!
 
* Ett litet besök på Kistamässan blev det. Antikmässa med massor av inköp och ett och annat byte. Träffade några av vännerna i Retroblog Network. Bland annat fick jag hälsa på hos Erica med bloggen Mangania - du älskade.
 
 
 
 
Oktober 2013
* En minisemester i Malmö blev det när mannen insåg att Bob Hund skulle göra en spelning. Så det var bara att packa och dra ner till Malmö. Där träffade vi Malmös finaste spätta Stina som har bloggen Allt det gamla goda. En hel dag med loppisar och antikbutiker blev det. Vi drog också utomlands till Danmark. Dessutom var det en schysst spelning med Bob Hund.
 
* Jag öppnade en liten bloppis här på bloggen. Några prylar fick jag sälja sålt i alla fall. :)
 
* En tidig morgon i oktober hittade jag en annons i VLT - lokalblaskan. Herr och fru Blom sålde sina fina burkar som jag fick chansen att köpa. Både Arom av Marianne Westman och Vår lilla stad av Anita Nylund. Det kommer att ha det bra här hos mig.
 
      
 
 
November 2013
* En del loppisbesök blev det i november, trots att tiden inte riktigt räckte till som jag tänkt mig... Månaden dominerades av jobb, vilket i sig kan vara ganska trevligt... Men lite julledigt började jag nog längta efter.
 
* Jag publicerade del ett i kategorin mina samlingar. Där presenterades de delar i serien Paprika av Anna-Lisa Thomson som jag skrapat ihop genom åren. Det kan nog vara den serien som jag lagt ner mest pengar på, Paprika och Negro är nog hack i häl.
 
 
 
December 2013
* Hela december koncentrerades till en enda, enstaka julkalender. Men vilken julkalender det blev. The Retroblog Network delade upp alla 24 luckorna mellan sig och adventsbloggde för fulla muggar.
 
* I december fyllde jag 30 år. Jag bjöd in till fest med "då-tema". En underlig blandning av epoker och vännerna gick all in med utklädnad (uppklädnad). Jag lyckades hitta en födelsedagspresent till mig själv. Eskimåhunden som jag så länge letat efter blev nu min efter inrop på nätauktion.
 
* En knapp vecka spenderades i Göteborg i början av december. Jag fick träffa både bloggarna bakom Porslin och norstagi och Form 55.
 
* Till julklapp fick jag ett läckert tidningsbord och en viltpanna. Det bästa av två världar. Dessutom ett par fina handskar, en barnbok om Hedenhös och en ny flytväst.
 
* Därefter väntades 2014 in. Alla loppisar var stängda... Men i januari skulle portarna åter öppnas, både här och där. Fabulöst.
 
 
 
 
God fortsättning på 2014!
Over and out!

Pausfågel

 
 
 
Tydligen så behövdes det en pausfågel här. Jobbar på en tillbakablick på 2013, men det dröjer.
Håll till godo!
 
 
 
 
 

RSS 2.0