Hett bland brandmän och nyingar

Hett om öronen fick vi det i Rättvik. Och många goda muffins blev det. Vi fikade och eldade en hel helg.

Under en helg i januari hålls varje år en kurshelg för scouter från Dalarnas scoutdistrikt (+ några andra intresserade). Ett tiotal kurser med allt från hantverk, friluftsliv och ceremoni till ledarkurs och BAS- kurs (okej då Anna). Jag och Martin från Falun höll eldkurs.


Morgonsamling. Det kryllar av scouter.


Kursdeltagarna förbereder eldplatser.


Erik och Gustav grejar med förberedelser för en nying, en stockbrasa som brinner en massa timmar.Snart dags att tända nyingen av en stock. Den brann ca åtta timmar. Vi gjorde också en med två fullstora stockar och den var fortfarande tänd när vi gick till sängs på lördagskvällen.


Någon som fryser om rumpan? Extra varm bänk.


Båda våra nyingar brinner. Och vi funderar på vad vi ska göra nu.

Nying - en stock


Nying - två stockar.

Dag 2 - Den stora testardagen. Alla provade att elda valfri brasa, valfri ved och valfri vätska.


Blåslampa. Brinner som bara den.


Funkar bra som spis.


Klärcke kom på besök. Tjusigt värre. Vi upplyste om att värmen smiter ut genom huvudet när man inte har mössa. Ingela lånade gärna ut sin sjal...


Någon hittade säcken med knaster (knaster är tunna, torra grankvistar som man hittar under granar). Dessa lågor hann falna innan jag hann ta fram kameran. Knaster brinner fort och lätt. Lågorna blir lätt fyra meter höga.


Ett försök att drilla med båge för att göra upp eld. Det gick sådär. Nej, nu var jag för snäll. Det gick totalt åt pipsvängen.


Hemmagjorda maschaller. Tidningspapper och parafin från ljusrester.


Fint väder hade vi!


Martin försöker tända en huggareld.


Det gick tillslut men nästa gång ska vi göra skårorna bredare.


En sexkantig ceremoni eller lägerbålseld byggs upp. Fylld med pränt och spån. Färdig att tända.


Färdig att tändas!


Skillnaden mellan brandfarlig och mycket brandfarlig vätska. T-röd vs Fotogen.


Martin är brandman och visar hur gasoltuber fungerar. OBS Testa inte hemma!

En muffinsstinn och het helg med en massa vänner. Jag blir helt varm i kroppen, och det beror inte på eldandet.

Over and out!


Glas, keramik och fulla skåp

Nu måste det bli lite paus i handlandet. Måste få igång säljet igen. Det går sådär. Fyndandet går dock ganska bra. Förra veckan blev det lite loppis och lite auktion.

Life center hade tydligen fått in en massa saker under julen och de hade fulla förråd. Tack för det säger jag! 50% på allt. Hittade en skinnjacka för 50 kr och en tantkofta för en selma. Dessutom dessa glas.


Jag har svårt att låta bli glas av äldre modell med slipad dekor. dessa är skönt tunga med tjockt glas i botten och tunnt glas upptill. 15 kr blev det för alla sex.


Två ljusstakar, svensk design. Japp, det är en liten fröken Sandberg på bilden också.

På auktion lämnade vi bud på några blandade brickor jag och mor min. Bland annat lade jag ett bud på en brödlåda från Nilsjohan i röd plåt som jag fick för en hundralapp. Där fanns en massa skräp men även några fina saker. Bland annat denna figurin från Gustavsberg. "Boris" står det under och jag har inte hunnit forka något om den. Nån som vet?

Jag tror att det är en myrslok men säker kan jag ju inte vara... Söt är den hur som helst.

En skadad och missfärgad Pyrokruka för smör. Kul tillskott till min lilla pyrosamling trots att den inte är i toppskick.


En kruka för sylt fanns också med på brickan. Upsala-Ekeby Gefle.Den engelska tallriken med fiskar fanns också med i mitt rop. Där fanns också ett par design-ljusstakar från Skultuna mässingsbruk här i närheten av Västerås och en liten kruka från Arabia.

Mamma ropade på en bricka med flera fuga-skålar i klarglas. Det fanns 6 mindre efterrättsskålar och två fyrkantiga som var lite mindre.


På brickorna fanns också några föremål från Rosa Ljung.

Stilarna varierar i både form och färg. Fatet på den undre bilden är märkt med både Rosa Ljung och Deco Helsingborg.

Dessa klumpar var med på en av brickorna. Någon typ av ljusstakar. Är det svenska? Någon som vet något om dem?


Skål från svenskt glasbruk. Undrar om det inte stod Åseda...

Denna figurin fanns på mammas bricka.

Stämplad med Hjort under. En flicka som bär på ett krus. Någon? Hmm... får forska om den om jag får en minut över.

Lite för er att klura på. Lite för mig att klura på. Mer kommer inom kort men först blir det lite scouthelg i Rättvik här på bloggen. Eldigt värre. Nyingar, blåslampor, jägareld och pagoder.

Over and out!
Hårnät och drunkningspotential

Jag var på vattengympa idag.

Igen.

Idag skulle jag skaffa det beryktade hårnätet.

Jag fick välja färg.

Brun.

Vit.

Ljusblå.

Pest eller kolera?

Det blev ett brunt.

50 kr kostade det.

50 kr!!!! För ett jäkla hårnät!!!!

Ett brunt hårnät med vit kantspets.

Såg man inte korkad ut i basängen redan?

Plaskade och stretande för att hålla huvudet ovanför vattenytan.

Nu ska man ha ett brunt hårnät också.

Dessutom var en fotograf från VLT där också.

Ett repportage om Solveig.

Så nu hamnar man väl på VLTs förstasida.

Med ETT BRUNT HÅRNÄT.

Nu är det bara 15 gånger kvar...

Kanske skulle köpt hårnät på loppis i alla fall...?

Over and out!


 


Muffins och eldsjälar

Med rosor på kinden efter muffinsbakning. Det är ganska varmt här hemma. Muffinsen ska med till Rättvik och Rättvikskursen över helgen. Jag och min käre vän håller kurs i eldning och det ska bli alla varianter av brasor. Små, stora, långa, höga, stockbrasor, eldtrix och mycket annat. En rapport kommer efter helgen.

En rapport om veckans fyndande kommer också så snart som möjligt. Ett par brickor ropades in på auktion í söndag. Hurra!

Mina vänner. Den som väntar på nått gott...

Over and out!


Tanter med hårnät

Jag var på vattengympa igår.

Jag och 11 tanter.

En synnerligen underlig företeelse.

Jag var minst.

På alla håll man kan mäta.  

Undanskuffad längst bak i en trång bassäng.

Damen som höll i passet var även hon en tant.

Hon älskade Ted Gärdestad.

Det gör jag också.

Men inte att gympa till.

Kanske är bra träning för simhoppare.

"Jag tänker hoppa, ner från eifeltornet..."

Men inte till vattengympa.

Hårnät skulle man ha också.

HÅRNÄT?!

När man vattengympar?

Nu är det bara 16 gånger kvar...

Over and out!


PS. Det är skillnad på tant och tant. Det är dessutom skillnad på tant och kärring. DSLoppis it is!

Några dagars tystnad från Retrolux (om man inte räknar den lilla valp-egotrippen) Nu är jag tillbaka. Gäller ju att prioritera, eller hur? I Tisdags till exempel. Då hade vi planering inför scoutterminen med smygarna. Då åkte jag till Hälla för att gå på loppis istället för att prioritera kvällsmat. Hoppsan. Det fick bli mat på påse från hamburgerkedjan. Men det gick ju bra det med.

Lite snålt med fynd var det ändå. Men några prylar fick jag med mig hem. Inköpen gjorde jag hos Brödet och fiskarna. Där hittade jag 6 st snäckor.


B & G , danska. Bing & Gröndal alltså. Vita med gyllene kant. Frågan är bara vad jag ska ha dem till? 5 kr/st. Kanon!

Vid kassan fanns denna i ett skåp:


Exakt vad användningsområdet är vet jag inte riktigt. En smörskirare? Tror det. Kan vara nån typ av såskopp kanske? Ja, vet la int ja heller! Fin var den i alla fall och den fick därför följa med hem. UE och Karlskrona och den heter Igris. Mer vet jag inte om den. Det var ju kul att den var helt felfri, helt lock, inga nagg på pipen och inga missfärgningar. 60 pix.

Mer än så blev det inte den tisdagen. Jag har ändå några fler bilder att visa. Denna karaff köpte jag för några veckor sedan. Den var ganska skitig när jag köpte den och har väntat på disk innan fotografering. Korken får mig att tro att det är Signe Persson Melin, det tunna glaset får mig att tänka att det nog inte alls är en Signe? Nån som vet? Boda är den från i alla fall... "Labratorieflaskan" är också ett inköp som jag haft här hemma ett tag. Tänkte att den kunde passa bra med lite rödvin eller blandsaft i.


Såhär fint blir det med dryck i, här är det sangria hemhämtad från Teneriffa.

Några grejer till har det blivit under de senaste veckorna. Här en kruka av Maria Simmulson för Upsala-Ekeby. Lite krackelerad men för 10 kr kunde jag väl betala.Lite inköp på lifecenter blev det i lördags på Life center. De hade 50 procent på rubb och stubb så det blev en del inköp. Denna blev min för endast 15 kr.


Det är en ugnsform från UE enligt en otydlig märkning, så mer än så kan jag inte utläsa. Men äppelpajen kommer ju bli mycket godare i denna än i min gamla tråkiga pajform.


En väggplatta för en selma fick det bli också. Jag tittade på den förut men nja, det blev inget. Irma Yourstone för sitt eget Yourstone Keramik. Kanske inte riktigt min stil men jag gillar den ändå.


Även denna har jag kikat på förut. Ett askfat av Mari Simmulson för UE. Jag har tidigare tvekat i första hand på att fatet är naggat och jag har lite svårt för askfat och med cigarett-skårorna så blir det ju mycket askfatskänsla. Halva priset blev 10 kr. Inte så mycket att fundera över.Såssnipan från Rörstrand heter Korall och har en enkel rak form. Snygg! Helt felfri dessutom och jag betalade 20 pix. Den blå-vita kannan tyckte jag var kanon, ett annorlunda utförande med pipen. Jag vet inget om den mer att den är märkt med Leander 1946 RGK, China de Bohéme. Någon? Frän är den oavsett.

Under dagen har jag varit ute på en liten runda igen. Några inköp blev det men det får ni vänta på till nästa inlägg.
Over and out!


Om man äger en veteranbil

Om man äger en veteranbil så får man erbjudanden om att prenemurera på tidningar.Om man äger en fin gammal valp från 60-talet så ärger man en veteranbil.

(För er som missade det så är äger jag en veteranbil som jag inte alls är stolt över...)

Jag skulle också säga att det snart kommer ett inlägg med loppisfynd. Imorgon... Nu ska jag göra Västerås osäkert. Ut och svira på lokal.

Over and out!


PS. Jag har en ganska tuff valp, det är en veteranbil. DS.

Nu har jag varit snäll igen

Jag trodde att tomten kom i december...? Men jag har fått presenter. Hurra!

I söndags var jag på besök hos farfar. Då fick jag med mig en fin hänkelvas som jag tyckte om. En dansk vas, från Bornholm som farmor och farfar vann på lotteri på Tivoli i Köpenhamn. Det skulle kunna vara en UE-vas. Lite den stilen. Men jag är glad i dansk design också...


Kanoners!

När jag idag kom till Kix hade vi lite julklappsbyte. Inget som var planerat men hon hade nått åt mig och jag hade nått åt henne. Ja, Kix samlar keramikfiskar, framför allt väggplattor. En sådan hade jag shoppat på loppis åt henne. Kix i sin tur hade fixat ännu en väggplatta av Björn Wiinblad. September. Nu fattas alltså bara maj, sedan har jag en komplett serie. Hurra!


Till och med baksidan är fin... Alla med eget namn och egen mini-illustration. Blir mycket span på tradera nu efter den sista plattan. Hurra!

På tal om tradera så har jag spanat in två delar i Corso av Atterberg för UE som låg ute i dagarna. Ett litet fat/askfat som såldes för hutlösa 140 kr och en "cigarettskål" som såldes för det ännu mer hutlösa 555 kr!

Vi talar alltså om små föremål som är ca 8x8 cm resp. 5x5 cm... Hjälp! Jag betalade 150 för liten vas och fat resp. 200 kr för en stor vas. Grattis till säljarna säger jag!

Ikväll planerade vi scoutterminen. Jag har insett att jag har världens bästa scoutpolare! Bara det är en present i sig. Vi kommer att få en mysig termin med spårarscouterna. Det kan konstateras. Hurra!

När jag kom hem väntade ett finfint svordomsbrev i lådan innanför dörren. Från "Romfa" kom detta brev. Snacka om kreativ brutta. Man kan ju tro att vi är polare. Jag hade tydligen vunnit hennes svordomstävling. En tävling som jag inte hade en aning om att jag deltagit i. Men tydligen. Jag fick en pärlplatta med "FISK!" i en pratbubbla. Super! (Ja... marulk är inte ett fint ord...) Hurra!Men en FISK avslutar jag dagen och försöker sova fem kvart i timmen. Varför blir det så sent varje kväll? Föresten... sa jag Hurra?

Over and out!Trix har blivit tonåring

Trix. Gycklargruppen Trix. Världens bästa Trix hade födelsedagsfest i lördags. De firade hela 13,5 år. Japp. Och jag var bjuden till Glödgargränd på kalaset. Temat för festen var clown. Det var bara att polera näsan och sätta på sig bästa clownskruden. Stans snyggaste, viktigaste, hippaste, roligaste, finurligaste clowner var på plats.

Det var klart den roligaste festen hittills i år. Underhållningen från scenen höll hög klass och varvades med dans och "Medeltidsdisco" (Nyckelharpa, säckpipa, flöjter, trummor m.m. En peppad publik och ett jäkla drag.) En vansinnigt underskattad och okänt fenomen. Det bästa var ändå alla underbara människor som var på plats.

Hepp! Pepp! Pelle, Martin, Erik, Klinga, Johan, Fabian, Max, Miriam, Anders, Carl, Angelica, Amanda, Gurra.... och alla andra!

Bilder! Hepp! Pepp!


Glad clown, ledsen clown, glad clown, ledsen clown... Men mest glad!
Medeltidsdirro! Vilket drag. Kalabalik fick spela sina låtar två gånger för att fylla dansbehovet.


Stans sötaste publik.


Martin och Fabian är INTE clowner... Eller?

Bröderna Holst... Hepp!


Baren.

Tack för världens bästa helg alla ni som var en del av den. Inte ens tandläkarbesök som följd på en äckligt tidig morgon kunde rubba min balans. Jag lever länge på den...

Måste bjuda på en sista bild också...

Är det för att Trix är lite galna?

Är det för att Trix är sex grabbar?

Är det för att Trix får sina infall lika fort som en gris blinkar?

Är det för att Trix har trixat i 13,5 år?

Är det för att för att de kunde?

Är det för att Trix är Trix?

Varför...

sätter man upp en spegel framför toan?

Over and out!


Retrolux listar 2010

En vecka in på nya året. Så varför inte inleda 2011 med inlägg och lista året som gått. Framför allt med tre listor, listor där jag toppar "årets femma" inom några kategorier.

Årets fynd - Topp 5

Bubblarna
Kan inte låta bli att nämna mina inköp av två gröna coloraskålar för 5 resp. 20 kr. De var tyvärr naggade och det gör att de inte hamnar i listan. Synd där på så rara äpplen. Även de fyra Salix-assietterna från Gustavsberg blir puttade precis utanför listan på bubblarplats. Annars är det mängder av grejer som slåss om de fem platserna i listan, det är svårt att välja.Plats nummer 5
Här hittar vi design av Signe Person Melin. Under året har jag hittat mängder av snygga kvadratburkar, koppar och servisdelar av Signe. Alla för struntsummor och detta gör att dessa fynd hamnar med på listan över årets fynd. Design som många har sett men inte alla känner igen.

Plats nummer 4
Här hittar vi friluftsjackornas friluftsjacka. En grön Fjällrävenjacka från 60-talet hängde och trängdes med flera andra jackor på Läkarmisskonen och fick följa med mig hem för ungefär 100 pix. Undrar om jag ska använda den själv eller sälja... Det är frågan.Plats nummer 3
Från finska Arabia kommer denna tekopp. Både form, färg och utförande är tilltalande. Kanske hade den klättrat högre på min lista om den hade haft ett fat. Rena drömmen hade det varit om jag hittat flera. För en struntsumma blev den min.Plats nummer 2
Det är tight lopp mellan plats 2 och plats 1. Men en mindre tillverkningsskada gör att den lilla kokos-skålen av Hjördis Oldfors för Upsala-Ekeby hamnar på andra plats. Men känslan,  när jag såg den bland all bråte på ett femkronorbord, den är svårslagen. Ingen fattade dess storhet utom jag.Plats nummer 1
Ett färskt fynd från Läkarmissionen här vi Västerås. Dessa två glas som har tagit mig med storm. Jag älskar dem. Jag är ännu inte 100 på dessa. Men jag tror att det är Erik Höglund som formgivit för Boda. 25 kr st, ett klart fynd! Det enda jag ångrar är att jag inte ropade in sex likadana glas på lokala auktionsfirman. Jag hoppas på fler chanser. Lite otippat att det inte blev något från UE som hamnade överst på pallen...Årets magkänsla - Topp 5

Till denna lista är det svårt att sortera ut de fem mest värdiga. Det har varit ett år fullt av glädje, nervositet, energikickar och kärlek.

Jag har hittat ett nytt sätt att se på design och fått en otroligt stor kunskap genom att vända på allt glas, porslin och keramik jag hittar. Det roligaste är att gissa på vad det är innan man vänder för att se om man har någon koll på de olika stilar som förekommer. Tänk vad fort man lär sig genom att följa andra bloggare, kolla in olika auktioner och göra små sökningar på nätet...

Bubblare
Jag kan inte låta bli att ta med två bubblare. Här är det lampfoten som jag inte alls tänkt köpa från början men inte kunde låta bli att spontanropa på auktion. Utropspriset hamnade på 200 som låg på anbud, jag höjde med 25 kr och hoppsan, auktionsförrättaren slog till med klubban. Så var man en lampa rikare. Min samling av Blå eld växer också. Under året har jag ropat in fat, skålar och en stor karott. Inte billigt men snyggt!Plats nummer 5
På denna plats finner ni Björn Wiinblads månadstavlor för danska Nymölle. Dessa ropade jag in på auktion för en ganska hög summa. Glädjen spred sig i kroppen när klubban gick i bordet. Då var det nio plattor, tre månader saknades. Tack vare min kära vän och scoutledarkompis Kicki är det nu tio plattor. Söker med ljus och lykta efter maj och september. En ny bekantskap som kommer att vårdas ömt.Plats nummer 4
Här hamnar "Det stora UE inropet". En söndag på den lokala auktionsfirman hade de fyra utrop med div. olika UE föremål. Vanligtvis så brukar UE grejerna spridas ut på olika brickor eller säljas var och en för sig. Nu var det en hel bricka med en massa föremål. Vissa grejer hade små defekter men vissa var hela. Tre föremål såldes också för sig. Jag ropade in tre av de fyra utropen.

Det blev dyrt men kanske inte i förhållande till vilka föremål jag fick med mig hem. Nu går jag under namnet "Hon som köper allt från UE" på auktionsfirman. Auktionsförrättaren kollade genast på mig när UE-föremålen skulle ropas ut. Komiskt!Plats nummer 3
Ännu en ny förälskelse. Ingrid Atterberg står bakom serien Corso från Upsala-Ekeby. En sköning som såldes på Tradera för en ganska låg summa blev spontant min. En vas och en fat landade här hemma och så var man kär igen. Några veckor senare ropade jag också in den stora vasen och så hade man tre föremål ur serien. Bara att börja samla alltså. Atterberg är en ny favorit.Plats nummer 2
På andra plats hittar vi ännu en Atterberg, den här gången är det Negro som fångat mig. Jag ropade in skålen på auktion och det var en fantastisk känsla när klubban slog i bordet. Samlingen av Negro växte snabbt under året. Nu har jag fem föremål ur serien och jag får tråna efter de andra. De större föremålen drar iväg i pris och mina finanser är just nu ganska knappa. Jag önskar att jag vann på lotteri...På auktionen har jag också sett en liten skål med samma mönster som Negro har men där är mönstret på utsidan. Jag hade hoppats på att få lite hjälp av er läsare att hitta mer info om den. Är det en testupplaga? Är det en helt annan serie? Är det någon som vet? Kom igen nu! (ber åter om ursäkt för kvaliteten på bilderna från min mobilkamera)Plats nummer 1
Helt salig blev jag när jag äntligen kunde ropa in den stora bison av Göran Andersson för Upsala-Ekeby. En sådan prakt. Den är stor, tung, grovhuggen  och alldeles, alldeles, underbar. Och den är min! Tror inte att jag varit så glad över något jag ropat in på auktion tidigare. Bison fick åka i mitt knä hela vägen hem och sedan fick han inta sin plats tillsammans med sin lilla kompis av minsta modellen. Här blev det i alla fall UE i toppen men ingen Atterberg utan en Andersson.Årets framgång

Givetvis så toppas listan av er. Mina vänner, bekanta, kära, läsare, fans och groupies. Utan er så vet jag inte vad jag skulle göra. Som tur behöver jag inte fundera så mycket på det om jag sköter mina kort rätt.

Plats nummer 5
Här kan man kanske sammanfatta den kunskap och de erfarenheter jag har fått med mig under året. Livet erbjuder både ris och ros och allt man genomlever ger kunskap som hamnar i ryggsäcken. Viss kunskap får man gå den hårda vägen för att få. Kanske inte alltid så kul men ändå bra. Andra kunskaper tar man in med enbart glädje. Mycket av mödan har lagts ner på paragrafer, instanser och regler i år. Arbetsförmedlingen har pinat mig genom året och jag har insett att de flesta som söker anställda är riktiga skitstövlar. Men skam den som ger sig. Ett jobb fixade jag och det var fan inte arbetsförmedlingens förtjänst. Och ett brett kontaktnät fick jag på kuppen.

Plats nummer 4
Scouterna och alla äventyr jag får uppleva med detta folkslag. Ja, just det, vi är ett eget folkslag. Det är något visst med oss. Gemenskapen man hittar inom scouterna är svår att hitta på andra platser. Jag är stolt över höstläger, femkamp, Nornhajk, vårläger, sommarläger och det jobb vi lagt ner på kidzen. Jag är stolt över mina utmanarscouter som verkligen tagit mig med storm.Plats nummer 3
Retrolux. Är givetvis en av årets framgångar. Jag är glad att ni kommer hit och finner intresse i det jag skriver. Det är kul att dela med sig och få ta del av andra bloggar. Jag tycker ändå att jag gjort ett ganska bra jobb med att skriva inlägg. Nu är siktet inställt på att hitta fler intresserade läsare och öka mina kunskaper under året. Hoppas att ni hänger med!

Plats nummer 2
Äntligen! Ett jobb att gå till. Jag är nu projektadministratör på projektet Handy Blue på företaget Motion control. Förhoppningsvis kommer jag att vara det i ett och ett halvt år framöver. Vi ska ta fram ett kommunikations- och omgivningskontrollssystem. Mer enkelt förklarat så ska vi ta fram ett hjälpmedel för personer med rörelsehinder. Som en fjärrkontroll som kan styra dörrar, fönster, hissar, TV, stereo och en massa annat som man kan behöva styra. En fjärrkontroll som man styr på det sättet som passar en bäst, kanske med röstkontroll eller kanske med ett sug- och blåsmunstycke... eller ett.... ja, ni fattar.

Plats nummer 1
Här hamnar utställningen Samma Lika. Jag är så glad att jag äntligen kommit ett steg närmare musei-, scenografi och utställningsvärlden. Jag hoppas att detta är ett första steg på en lång resa. Hurra! Nu ska jag erövra världen!


Jaha, det var det... Här kommer ett gäng bilder från året. Vilka prylar diggar ni mest?
Små glas. Franska
Over and out!


 


Retrolux årskrönika 2010

Gott nytt år till er, alla mina läsare!

Det nya året inleder jag genom att se tillbaka på året som gått. Som ni kanske läste i tidigare inlägg så har Retrolux funnits sedan augusti 2010. Det känns som en evighet fast det bara är ett halvår.

En snabb tillbakablick på 2010. Även den halvan där Retrolux inte fanns än.

Januari
* Jag hade precis börjat på Les Affaires som praktikant för Ola och Sabina. Les Affaires är ett magasin för och om kvinnors företagande i Västmanland. Där jobbade jag med allt från annonsproduktion till research. En del illustrationer blev det också, även om dessa inte publicerades i någon produktion.
* Jag jobbade också med material till Visit Västmanland (turistmagasinet för Västmanlands län) och Närodlat i Västmanland.
* Terminen med spårarscouterna i Avdelning Smygarna började. En aktiv scouttermin med mycket lek och bus skulle det bli. Men det visste jag ju inte i januari...
* Vi började tampas med renoveringen av hyreslägenheten (då visste vi inte att det skulle bli en årslång följetång). På grund av en vattenskada fick vi byta allt från bänkskåp till golv i köket. Ny väggfärg och en ny tapet skulle det också bli.
*Flätade och pysslande på kurs i japansk flätning på Stiftsgården i Rättvik. 200 scouter utbildade sig inom div. olika områden under en helg.

Februari
* Var en kall månad med mycket snö. En del längdskidåkning och varm-choklad-picknick hann jag och mamma med under månaden.
* Svininfluensan var svenskarnas värsta fiende under några månader. Ska man vaccinera sig eller inte? Landets lager av handsprit tog slut och folk var som galna av skräck. Jag vaccinerade mig och klarade mig ganska bra från biverkningar.
* Studiecirkel i luffarslöjd i Norberg. Jag lärde ett gäng norbergare och fagerstabor att kröka ståltråd till snygga bruksföremål under 5 veckoträffar.
* Vi monterade skivor bakom diskbänken i hyreslägenheten. Kakel hade varit ett bättre alternativ. Det blev mycket jobb och krångligt var det! Svårt!
* Mina busiga spårarscouter hade en övernattning på Tunby med tema Fångarna på fortet. Jag kan tillägga att ungarna sov som klubbade sälar efter en kväll med nycklar, celler och ledtrådar. Skatten lyckades alla få tag på under lördagens förmiddag.

Mars
* Även första halvan av Mars var kall, men kring mitten av månaden kom solen och det blev plusgrader och med den våren och blommorna.
* Mina brillor ersattes av nya så att jag skulle bli mer klarsynt. Såg bättre ut. Och det tog lång tid att vänja sig vid det nya, jag var snurrig i flera dagar.
* Jag blev eminent inbjuden på release-party av Tikkle Me. De släppte sin debutskiva i fullängd. Jag drog till Eskilstuna för att se Tikkle Me uppträda och signera sin fantastiska skiva. Dessutom serverades det massa god mat. Hurra!

April
* Började bra med ett inrop av tre uppläggningsfat, Blå Eld på den lokala auktionsfirman. Budgivningen lyckades jag vinna efter mycket om och men. Jag hade bestämt att jag skulle ha faten. Den jag budade emot skulle ändå bara sälja faten vidare.
* Planeringen inför årets vårläger drog igång. Kröcklinge och Köping stod för värdskapet. Sankt Olof scoutkår stod för heldagsspåret. Ett spår som skulle passa alla scouter från 8 till 14 år. Inte helt lätt när det gäller svårighetsgrad och spårlängd. Ett par gånger åkte vi till Kröcklinge för att dra spårsträckningen och planera. Inte utan viss möda och stort besvär.
* Bakslag i vädret. 8 cm nysnö den 22 april. Frosten höll i sig några dagar. Sedan blev det plötsligt + 17 grader.
* Kontakterna med Västmanlands läns museum började utveckla sig till ett samarbete och jag fick jobbet som grafisk formgivare för utställningen Samma Lika.

Maj
* Jag och Jenny misslyckades med hantverksförsäljning på Vallby vårmarknad. Vi har insett att marknad på Vallby friluftsmuseum nog inte är rätta forumet för våra hantverk. Jag vet inte vad det är men folk fattar inte hur mycket tid och kärlek som ligger bakom utan köper hellre billiga grejer på lågprisvaruhusen. Tråkigt.
* Under våren gick jag scouternas ledarskapsutbildning och i Maj var jag klar med alla delarna i utbildning Bas och utbildning Scout. Mycket var skåpmat för mig som varit scout så länge, men något nytt snappade jag ändå upp.
* Vårläger i Kröcklinge. Tidernas geggigaste vårläger? Flera dagars regnade innan lägret och lika mycket regn när lagret startat. Det tog inte lång tid för hela lägerområdet att förvandlas till en gyttjebrottningsarena. Det var gegga överallt och lervällningen klättrade längre och längre upp för benen på både barn och vuxna. Men heldagsspåret blev bra. Alla ungar tyckte att det var roligt och alla orkade gå den knappa milen som spåret var, trots det ihållande regnet.
* I slutet av månaden var det åter dags för Nornhajk. Jag och Jessica fixade ett oslagbart blandlag från Hedemora, Västerås, Falu och Stora Tuna scoutkårer. Det blev ett kanonlag och vi lyckades äntligen sno segern från Klippingarna från Säter. Det var verkligen på tiden! 
* I slutet av månaden var det releaseparty för Les Affaires Maj-nummer och det blev också avslutningen på min praktik hos Ola och Sabina. Ett lärorikt halvår med en massa nytt i erfarenhetsryggsäcken.

Juni
* Vi hade loppis nere i den tomma hyreslägenheten och vi sålde bort lite gamla grejer. Lite stålar in men ändå mycket kvar som hamnade på andra loppisar eller i lådor i källaren inför kommande försäljningstillfällen...
* Jag drog iväg till Hedemora en dag för att ha loppis med Stina. Där trillade det in ytterligare några kronor till mina kommande fyndjakter.
* Den 19 Juni stannade Sverige till för några minuter. Skulle vi få ett "ja" från Kronprinsessan och prins Daniel? Scouterna i Sverige blev inbjudna att delta under bröllopet och stå längs kortegevägen. Jag och Kicki anmälde oss och hamnade bland de 500 som fick chansen att vara med. Det var en mycket spännande och rolig dag som började ute på gärdet med lunch och förberedelser. Vi fick instruktioner om hur det hela skulle gå till. Vi marscherade iväg längs kortegevägen och en gubbe med lustig hatt rättade in oss på de platser var och en skulle ha. Vi hade en fin plats utanför Dramaten. Vi fick sedan sätta oss på trottoarkanten och med jämna mellanrum så fick vi resa oss för att åter rättas in på våra platser. (Ganska mycket omflyttade). Tillslut så kom kortegen. Alla scouter i gemensam scouthälsing för brudparet. Det var en ganska häftig händelse att delta i även om jag nog inte är en rojalist av högre dignitet.
* Midsommar firades vid sommarstugan i Grytgöl. Karnevalståget Polustus som är en årlig tradition hölls även i år. På midsommardagen tog vi en minitripp till Vadstena och Hästholmen för lite loppisjakt och turistande.

Juli
* Årets Peace & Love-festival hölls i månadsskiftet i Borlänge. P&L har växt till en av Sveriges största festivaler och jag och Jessica var där och bevittnade spektaklet. Jag hade med spänning väntat på att få se the Hives live. Inga förhoppningar grusades. De var helt fantastiska. Heja Fagersta och Västmanland! Andra höjdpunkter var Mando Diao, Sugarplum fairy, the Ark och Rootvälta.
* Årets sommarsemester blev en bil och båttur till Åland och Åbo i Finland. En massa aktiviteter trycktes in på några varma och soliga dagar. 
* Tankarna på en retroblogg föddes. Vad skulle den innehålla? Vad skulle den heta? Skulle jag orka skriva tillräckligt ofta? Jag började också kolla på vilka namn som fanns tillgängliga. Bland namnförslagen fanns bland annat retroprylen, prylretro, reluxa, deluxa, prytteldyttel och overandout. Retrolux blev det tillslut och jag registrerade en blogg på blogg.se eftersom jag redan kunde verktyget från min blogg jag skrev när jag var i Australien.
* Jag fick ett erbjudande om att vara scenografiassistent hos en scenograf i Stockholm under hösten under en uppsättning av en musikal. Dracula skulle sättas upp i två föreställningar i Globen i oktober. Givetvis blev jag eld och lågor och väntade med spänning på att få ett definitivt ja.
* Så mycket gjort med bloggen blev det dock inte förrän i augusti. Planering av scouternas sommarläger DUST tog mycket tid. DUST är ett läger för scouter från Västmanland, Närke, Dalarna, Värmland och Södermanlands scoutdistrikt. I slutet av månaden åkte vi ner till Tiveden för att bygga upp lägerområdet. Sedan var det bara att vänta på lägerdeltagarna...

Augusti
* Lägret började och ungefär 1500 personer deltog på sommarens DUST som var det 10:e i ordningen.
DUST är ett läger som hålls vart fjärde år i skogarna i Tiveden och Tivedens nationalpark. Jag och mina parhästar Carola och Kicki höll oss i hantverksbyn där vi hantverkade med ungarna.
* Mitt i veckan åkte jag från Tiveden till Stockholm för att träffa produktionsgruppen för Dracula-uppsättningen. Allt gick jättebra och det bestämdes att jag skulle få praktiken som scenografiassistent. Hurra! En glädje som ganska snabbt byttes till besvikelse när jag ett par veckor senare fick veta att hela produktionen ställdes in.  
* Den 16 augusti publicerades första inlägget här på bloggen. Retrolux var ett faktum.
* I augusti bjöd Malin in mig på kräftskiva i Linköping. Jag fick träffa Malins familj igen och fick även träffa Nickes mamma  och pappa. Sång, fest och nubbe blev det och en massa mat. kanonkul!
* Scoutterminen börjar och smygarscouterna (8-9 år) är ivriga att komma igång med massa scoutbus. Jag beslutade också att jag skulle bli ledare för utmanarscouter (15-18år). Skillnaden är inte så stor som man skulle kunna tro...
September
* Den fjärde september invigdes Karlsgatan 2, ett hus med två museer. Västmanlands läns museum och Västerås Konstmuseum. Jag fick vara med på festen i egenskap av formgivare för den kommande utställningen Samma Lika.
*Årets kulturnatt blev en hel långhelg med kultur och friluftsmys. Malin kom på besök från Linköping och Martin kom från Stockholm. Två föreställningar + fest med gycklargruppen Trix. Underbart! Lite Erik Vilde. Underbart! God mat i skogen på Muurika. Underbart! Skultuna Mässingsbruk med fika i å-café. Underbart! Tripp till Norberg med det bästa av Norberg. Auktion, Elsas kondis och gruvhål. Underbart!
* Kampanjen 100% scout gick in i sin peek den 21 september och jag vann 5 biobiljetter för min "scoutskjorta-i-vardagen-bild". Alltid redo!
* Scoutfemkamp med utklassning i både ledarklass och utmanarklass från Sankt Olof scoutkår. Jag är grymt stolt över mina underbara gullfjuttar i Da Kurkuts. 
Oktober
*Rekryteringsmässa i Västerås och Eskilstuna. Betyget från mig var ganska lågt. I teknikstaden Västerås fanns inget som var intressant för mig direkt. Teknikjobb, programmerare, telefonförsäljare och montör. Jag hittade väl ändå ett eller två jobb som kanske skulle kunna vara något.
* Ett litet scoutgäng på fem personer drog till Stockholm för att se förhandsvisningen av Ugglornas Rike på 3D-bio. Helt okej film och framför allt en trevlig förmiddag som övergick i en lika trevlig vintage-runda i Stockholm. Mycket fint men priserna var galet höga. Inga större utsvävningar utom ögongodis.
*Jobbet med utställningen Samma Lika om arkivmaterial drog igång på allvar. Arbetet eskalerade från några timmar om dagen till jobb dygnet runt. Min deadline i början av november närmade sig...
* Mitt i stressen med utställningen fick jag åka på anställningsintervju på Motion Control. Ett jobb som projektadministratör för ett projekt som ska ta fram ett hjälpmedel för omgivningskontroll och kommunikation. Jag gav mig fan på att jobbet var mitt. Jag skulle ha det...
* Jag kallades också på intervju i Norberg för ett jobb som informatör på Norbergs kommun. Ketchupeffekten - först kommer ingenting, sedan kommer ingenting och sedan kommer allt.
*I slutet av månaden bjöd Sankt Olof scoutkår in till Höstläger. Ett höstläger med Alice i Underlandet som tema. Utmanarna gjorde ett kanonjobb med att planera dagsspår och organisationstävling.
November
* Den jobbigaste och mest nervösa veckan under hela året var första veckan i november. Den femte november skickades hela utställningsmaterialet på tryck. Hade jag missat något? Nja, några små missar blev det. Men inget fatalt som ödelade hela utställningen. Nu väntade en veckas pirr i magen medan allt material monterades och utställningen färdigställdes.
* Under den veckan hade jag bland annat besök av "Norbergsligan" och det blev middag, dans och fest. Jag hann också bli sjuk. Förkylningen kom som på beställning när jag slappnade av efter all stress. Den utvecklades sedan till halsfluss. Mindre bra...
* Detta gjorde att jag var ganska matt under invigningen av utställningen den 13 november på Arkivens dag. Trots detta var det en lyckad invigning och jag är stolt över mig själv som grejade det.
*Jobbet på Motion Control blev mitt. Hurra! Till en början provanställning som i början av mars 2011 övergår i visstidsanställning och jag började jobba den 22/11.
* Jag var på intervjun i Norberg och den gick bra. Onödigt att stänga några dörrar. Jag har ännu inte fått svar från dem.
* Under november bjöds jag in till Les Affaires ettårsjubileum. En fin fest med god mat och dryck i en gammal fin lokal som tidigare varit orangeri. Och i jubileumsnumret av LA fanns det en notis om mig och utställningen Samma Lika.
December
*Vintern var här med besked. Temperaturer som låg på mellan -15 och -20 grader och mängder av snö. Förutom att det var så kallt tyckte jag att det var perfekt! Jag är en av få som älskar när det är mycket snö och kring -5 grader. Jag älskar vintern (så länge den inte slaskar).
* Vi åkte till Teneriffa för att fira mammas födelsedag. En massa aktiviteter klämdes in på en vecka. Fint väder nästan hela veckan och en massa fina upplevelser. Vi trodde ett tag att vi inte skulle komma hem till Sverige som planerat men efter några förvirrade förseningstider så satt vi plötsligt på planet på väg till Svea.
* Direkt när vi kom hem ordnade vi till hyreslägenheten som nästan är färdigrenoverad! Det vankades bjudning för några av mammas vänner och några släktingar. En lyckad kväll som jag och Jessica avslutade på stan med dans på lokal.
* Förkylningen smög sig på och både jag och mamma blev ganska hängiga innan jul. Inte det bästa alternativet när man ska julhandla och fixa julmaten. Men det löste sig genom att vi valde att inte ha så mycket på julbordet.
* Julen firades i lugn och ro med mammas kusin och hans familj ute i Hökåsen. Traditionsenligt med julklappsutdelningen sent på julaftons kväll... eller natt.
* Till nyår blev jag bjuden hem till familjen Persson-Krantz på fest med mat, skratt, TV-spel och godis. På plats fanns också familjen Haavisto och några andra trevliga prickar. Tack för det! Strax innan midnatt blev jag hämtad av mamma och vi gick upp på Djäkneberget för att titta på fyrverkerierna och lyssna på domkyrkans klockringning. En tradition som jag helst inte bryter.Hoppas att elvan blir ett bra!

Over and out!2010 var långt...

...inser jag när jag med några korta rader försöker sammanfatta året som gått. I min årskrönika har jag kommit till hälften ungefär. Men ha tålamod mina vänner. Det bubblar lite i kastrullen, snart kokar det nog över...

Annars har vardagslunken börjat infinna sig igen. Idag var första dagen på jobbet efter ledigheten. Första arbetsdagen på det nya året. Lite segstartad men det gick ändå ganska bra och jag fick ganska mycket gjort. Måste bara få ihop mina förflugna tankar om projektet till något lite mindre abstrakt. Just nu är jag ute och snurrar lite. Måste hitta en plan.

Nu är jag visst ute och snurrar här också. Bäst att sluta när man ligger på topp.


Bjuder på Stockholm i vinterskrud från dec 2009. Här är i Västerås är det midvinterkänsla med kyla och gnistrande vit snö just nu.

Over and out!

Gott nytt år!

Började året med att göra det jag inte hann innan jul. Städade lite, röjde ur allt junk ur skafferiet bland annat. Nu finns det faktiskt plats att fylla på igen. Det blev mycket att slänga. På tok för mycket. Men å andra sidan var det väldigt länge sedan jag gjorde en riktig urstädning av skafferiet. Behövdes!

Sedan, på första dagen på det nya året drog jag igång lite julbak. Saffransbullar. Inga lussekatter blev det, utan mer saffransbullar med vanilj och socker. Som vanliga kanelsnäckor men med saffran och vanilj istället för med kanel. Grymt goda blev det.

Alltid när det är bullbak på gång här hemma får vår köksassistent komma fram ur skåpen. Electrolux heter märket och man tycker ju att de borde gå i konkurs. Deras köksassistenter håller verkligen ett helt liv. Just den jag har här hemma köpte pappa någon gång på 70-talet. Orange var innefärgen och inga undantag på köksmaskiner.


Mamma jobbade extra på KF:s bageri när hon var ung och ville därför inte baka bullar på fritiden. Så om pappa ville ha några bullar fick han fixa den själv. Och det har han gjort och så länge jag levat har jag hjälpt till. Redan som bäbis var jag  med. Jag satt i sele på pappas mage medan han bakade ut degen. När jag blev lite äldre var min främsta uppgift att smula jästen och sockra och kanela. Sedan rullade vi tillsammans ihop degen.

Obs! Nybakade saffransbullar är lika goda i januari som i december!

Jag jobbar vidare på någon typ av årskrönika, det är tyvärr lite segstartat... Men det kommer.

Over and out!

RSS 2.0