Tack och farväl...

... eller nu är det slut på det roliga, som farsgubben skulle ha sagt.

The Ark har gjort sin sista spelning (?). Jag och två goda vänner åkte till Stockholm för att se the Ark en sista gång. 16/9 2011 gjorde the Ark slut.


Det var verklinegn knökfullt på Gröna Lund. De fick stänga entrén så 15 000 personer fanns på plats på Grönan. Det märktes. Vi såg knappt scenen.

Jag tog nog farväl redan på Peace and Love när the Ark spelade med Dalasymfoniettan. Det var i en klass för sig. Men när man bor så nära Stockholm kändes det värt att åka. Men förhoppningarna höll jag nere.


Vi fick se tre olika uppsättningar scenkläder.Här är de vita scenkläderna.


De svarta scenkläderna. Ola i de svarta vingarna har väl hängt med redan från början. De har dock växt lite sedan "originalvingarna" som såldes i en välgörenhets auktion.
De avslutade i sina guldiga sparkdräkter som är de nyaste scenkläderna. (Om man inte räknar Panta-mera, vill säga....)

Vi saknade den lila kroppsstrumpan från första skivan samt kläderna i army-look. Inget stort halsband och silverjacka såg vi röken av heller. Men det var ju tufft att klämma in tre klädbyten, de brukar väl snitta på två klädbyten tror jag.

På slutet blev det confetti-fyrverkeri. Annars var det inte så mycket som utmärkte spelningen som speciell. Jag hade nog trott att det skulle vara lite mer. Lite mer av allt. Något extra. Ola "predikade" lite mer än vanligt, några fler låtar, lite mer blandat från alla skivor kanske.The Ark har jag följt sedan deras första skiva. Jag minns när jag gick på Medieprogrammet i Avesta där vi sände radio en gång i veckan och spelade Let your body decide. . Rrogrammet hade de fabulösa namnet RadioAktiv. Vilken fantasi folk hade. Haha.

Sedan har jag många minnes från spelaningar med the Ark. Första gången jag såg dem live var nog tillsammans med Jessica på Peace and love. Det har blivit många konserter.

Tack för modet.
Nu ska jag dricka gravöl.

Over and out


Den ofrivilliga samligen

En liten samling har det blivit på väldigt kort tid. Dessutom så är det lite av en ofrivillig samling. Den fyrkantiga köpte jag ju i slutet av augusti på ansgarskyrkans loppis. Den stora skålen hittade mamma i Vingåker och hon läser ju min blogg... Tyckte väl att att jag skulle ha en liten samling. Fatet hittade jag här i Västerås på Brödet och fiskarna (tror jag???? ).

Vips så var samlingen ett faktum. Hepp!

Den ofrivilliga samlingen, tre delar ur Cobolt från Ruda glasbruk.

I min vas fanns ju en liten broschyr med hela serien. Så här följer innehållet i den, på begäran. Ber om ursäkt för den bristande kvaliteten.


Ja, det är en tuff serie, de delar jag har får nog stanna här ett tag...

Det är en herre vid namn Göte Augustsson som ligger bakom de grova glasalstren. Och det är sant som det står i texten. De lever verkligen upp när solens strålar kommer åt att lysa genom den tjocka, tunga massan.

Göte Agustsson var verksam på Ruda glasbruk och kom från en radda av hyttmästare. Kunskaperna hade han fått gtån tidigare generationer och han var inte sen att testa nya metoder, han var inte klassiskt skolad utan i mångt och mycket självlärd. Seren Cobolt är framställd med då kallad kolsnittsteknik, en gammal teknik där dekoren graveras i de mjuka kolformarna i vilka man blåste in glasmassan. Även serierna i samma stil; Grön Rustik, Demant, Orient och Selena framställdes på samma sätt.

Ruda Glasbruk grundades 1920 och var verksamt fram till 1972 när det lades ner. Glasbruket var beläget i den lilla orten Ruda Som ligger i Småland som så många andra av våra svenska glasbruk. På 40-talet övergick man till att producera eldfast glas i huvudsak. För att kunna färga glaset använde man tungmetaller så som arsenik, kadmium och kobolt. På 2000-talet har man varit tvugna att sanera området kring det gamla bruket eftersom höga halter av tungmetaller mätts upp.

(Källa Wikipedia)

Mysigt... Undrar hur mycket kobolt det är i min Cobolt?

Här finns det andra som bloggar om ruda:
Leta retro
Porslinsbloggen

Over and out!


100 % igen!

21 september

22 september

23 september

nästa vecka, vecka 39

Vecka 40

Oktober 2011

November 2011

December 2011

Nästa år, 2012

Året därpå, 2013

Om 10 år, 2021

Om 20 år, 2031

Om 50 år 2061

Idag är jag,

i morgon är jag.

Jag kommer alltid att vara:

100 % scout21 septemer firas av scouter världen över. Här i Sverige visar vi upp oss i våra finaste kläder i vardagen. På jobbet, i skolan, på fritiden. Vi vill visa hur många vi är och att vi finns överallt. Vi tror att världen blir lite bättre genom scouting! På bilden intar jag mitt morgonkaffe på jobbet, givetvis dricker jag det ur en kåsa.

Im changing the world today!

Byter även i år ut mitt vanliga over and out mot:

Allitd redo!Full rulle på rundorna

Jaha, helgerna är fulla av scouting. Fyra helger framåt är uppbokade av scouting. Jag vet inte hur jag gör men det hinns med några rundor i alla fall. Hur skulle det annars se ut? Haha.


Hittade en multicup i svart, här tillsammans med de två vita som jag hittade under en annan runda för ett par veckor sedan. En femma fick jag punga ut på Brödet och fiskarna.


En liten aladin från höganäs av Anne Nilsson hamnade också i korgen. Tror jag betalade 15 kr.

Ett reklamfat hamnade också i korgen.


Extra fylligt exportöl. Hittar ingen tillverkare på fatet så om någon kan fylla i den luckan är jag mer än glad. 10 kr.


Dessa sköna väggplattor från Bing och Gröndal. Fjärilar och snäckor. Härliga 70-tal? en tjugofemma stycket.


En liten gardin köpte jag också eftersom trycket var så tilltalande. Undrar vad jag ska sy av den... 15 pix.

Jag hittade också några djupa tallrikar och ett uppläggningsfat i dekoren Sparta av Ringström från Gefle UE som jag samlar på.

Vidare for jag till Stadsmissionen. Där hittade jag en stilig björn.

Felfri. Från Tillgmans. Det viste nog inte riktigt vad de prissatte, en guldpeng var den definitivt värd.


Tyget hittade jag på Stadsmissionen, det är två gardinlängder. Vad tror ni? 50-tal? 40 kr fick jag betala.

Ett par paket har kommit på posten de senaste veckan. Två superfina vaser.


Edfu från Upsala-Ekeby, konstnären heter Hjördis Oldfors. Kommer definitivt att bli fler delar i den serien. Den har en otroligt fin blå-grön färg på insidan med gult rutmönster på utsidan.


Den andra kan ni få gissa lite på... Lycka till!

Over and out!


I skåpens mörker

... är det klart och lysande. Finfina prylar. Gamlat blandat med nytt. Och nej, jag har inte städat i skåpen. Jag brukar ha ordning där. Det är i övriga lägenheten det är kaos.

Bloggaren Stajnich kom men en utmaning till alla oss Retro-bloggare som givetvis måste antas: Visa innehållet i dina skåp, precis som prylarna står, utan att städa eller flytta om. Utmaningen antas!

I köket, skåp 1:


Gamla dessertskålar på fot med slipad dekor. En glasskula i den och dagen är gjord! Skyymtar några skålar i grönt från 70-talet.


Såskanna odekorerad från Rörstrande, en skål på fot från Gulla Skruf, en liten gräddkanna och ytterligare en av Stig Lindberg. Bokom skymtar eb blå liten Gefyr fram.


Mina fina vinglas från Boda.

I skåp 2:


Ja... jag har också varit på Konsum och handlat muggar Stig Lindberg Edition.


Mina fräsiga sailor-glas.


Maffiga glas med vacker form. Är det någon som vet mer om dem så får ni gärna uppdatera mig.


Te-muggar från Ittala. Nya favoriten. Används flitigt på morgonen till frukostteet.

I köket skåp 3:


Min Gefle UE Sparta servis av Helmer Ringström och till höger har vi Colorado, Stig Lindberg och Koka Blå, Herta Bengtsson.


Några dussinglas från IKEA, färgen kvalificerar dem för en plats i mitt skåp. Speciellt de rökfärgade. Samt en större skål Koka Blå. Den har tyvärr ett nagg.


Kvadratburkar av Signe Persson Melin.

I skåp 4:


Blå knäckebrödsburk från Nils Johan samt lite annat smått och gott.


Marianne Westmans burkar har hamnat där...

I vardagsrummet, skåp 1:


Några snygga glas från Reijmyre, det är Mambo eller Samba (???) tror jag de heter, ingen aning om det är den stora eller lilla storleken. Där finns också mina Lasse Åberg-glas.

I skåp 2:


Där finns de få delar av Sven Palmqvists Rhapsody för Orrefors jag äger. Där finns också några andra glas om jag inte kunnat motstå. Så det kan gå... Hoppsan.


Längst bak står en karaff som jag tror Signe Person Melin är formgivare till samt fyra fina saftglas.

Det var det. Utmaningen antagen och utförd.

Här är några andra som också antagit utmaningen:

Stajnich
Porslinsbloggen
Skynda fynda
Allt det gamla goda
Mangania
Loppista
Skaffaren

Fler finns säkert!

Over and out!Ansgarskyrkans loppis

Vågar inte ens tänka på hur mycket jag handlade för på Ansgarskyrkans loppis. Här kommer i alla fall ett urval av inköpen.

Textil:

Fanns inte supermycket, men en liten löpare med fåglar för en femma, en rund duk för en selma och ett drapperi/gardin för 40 pix.

Efter mycket tvekan slog jag till på ytterligare en Marianne Westman. Anledningen till tvekan berodde på att inget lock fanns med. Men för tusan, varför inte? Den kostade 75 kr och det är ju inte direkt dyrt.


Mors godaste sylt. Här tillsammans med Lingon-burken jag hittade för ett par veckor sedan. Snygg kombo!

En vas som jag snabbt kastade mig över. I detta fall var det ingen tvekan om vad det var. En liten broschyr fanns med.


Ruda glasbruk och serien Cobolt. I broscyren kan man bland annat läsa:

"Konstnärliga inslag i tillverkningen kännetecknar de 17 olika RUDA-produkter som ingår i COBOLT-serien.

Glasbrukets framställning av de blå pjäserna bygger på en helt ny teknik. Vi på bruket kallar den "kolsnittstekniken".

Formgivarens, direkt i kolformarna utförda gravyr, formmaterialets ofullkomlighet, dess konsistens och gradvisa förslitning ger samtliga glas i serien en individuell karaktär - ett bestående egenvärde.

Glaset presenteras blåst eller pressat och kan i båda fallen vara drivet.

COBOLT-seriens 17 blå glas - askfat - assietter - sejdlar - skålar - vaser - har särpräglad mönstring och den klara lystern framhäves ytterligare vid ljusets genombrytning.

Gläd Er själv och vännerna med det annorlunda glaset - det blå RUDA-glaset i COBOLT-serien."

Fabulöst! Och priset sedan 20 kr, bara förjden att få läsa den texten var värd priset.

Hittade också lite mer SPM Signe Person Melin. Multicup i vitt.


En guldpeng stycket.

Största fyndet var denna plåtburk:

Liten buckla på locket men en femma var det värd alla gånger. Någon som vet vem som står bakom den fina dekoren?

Två mindre fina brukar blev det med.

Kanske kan lite acceton eller nagellacksborttagning fixa till dem lite. Även dessa för en femma styck.

Planerna blev ändrade och besöket på loppisen i Örebro blev flyttad till söndagen (istället för på lördagen). Detta bidrog nog till det klena utbudet. Mycket skräp kändes det som. Hittade en hjärtans gott i alla fall. Denna kostade en tjuga och jag hade den inte innan. Lite annorlunda än de andra som jag har här hemma.


Dessa blev mina efter en auktion. Mamma var min inköpare.


Fyra delar från Nymölle av Björn Wiinberg. Samma serie som jag har månadstavlor ur. Saknar fortfarande en av de 12 månaderna. Efterlyser härmed Björn Wiinblads månadstavla för maj månad!

Det var allt för i dag. Mer fynd kommer det garanterat att bli en annan dag...

Over and out!


Med blotta förskräckelsen...

... smet jag från mitt eget jubileum. Dagen som skulle firas med pompa och ståt gick mig helt förbi.

Vad hände?
Vilken dag var det?
Jag kan inte riktigt minnas...
Hur kunde det bli såhär?

Jag missade mitt eget jubileum. Den 16 augusti förra året började jag blogga på en helt ny blogg. Retrolux föddes.

Jaja... får väl vänta med att fira till nästa år då.

Eller vad säger jag? Fram med skumpan! Var är mina Rhapsody-glas av Sven Palmqvist för Orrefors???

Slutas som sig slutas bör:
Skål och Over and out!RSS 2.0