På min semester jag även kollat in...

...Gävle och fängelsemuseet.
 
Vi kände inte att vi hade så bråttom iväg till nästa resmål så vi bestämde att vi skule strosa mer i Gävle. Leta några loppisar och kolla in fängelsemuseet.
 
Gamla stan i Gävle är väldigt trevligt, många söta små hus med skvallerspeglar i fönstren.
 
Eftersom de flesta små loppisar/antikaffärer inte öppnade förrän klockan 12 så gick vi till fängelsemuseet (som inte heller öppnade förrän klockan 12). Efter en kopp kaffe fick vi guidning genom museet med hjälp av små fjärrkontroller med tillhörande hörlurar. Museet var uppdelat i två tidsperioder.
 
Det "moderna" fängelset byggdes 1847 och sista fången lämnade fängelset 1986. Där fick man höra om flera karraktärers öden i de olika cellerna. Även historien om Sveriges sista skarprättare berättades (för övrigt en man som föddes i Norberg...) 
 
Museets andra del som låg i huset bredvid handlade om hur man behandlade skurkar under 1700- och 1800-talet. När de straffade visades upp offentligt och straffan var mer eller mindre barbariska, allt för att avskräcka andra.
 
Under reparationen innan fängelset skulle bli museum så hittades mängder av föremål gömda under golvet och i skrymslen och vrår. Bland annat kunde man hitta crack-pipor, smuggel-skor och egenkostruerade tatueringsmaskiner (av pennor, nålar, batterier och rakapparater bland annat).
 
Stickan var en av de sista som var intagen på fängelset i Gävle innan det stängdes. Honom fick man titta in hos. 
 
Varje boende hade lyxigt med eget badrum = pottskåp och tömningslucka... 
Gatlopp, ett straff som var mycket plågsamt och oftast hade dödlig utgång.
 
Från hemskheterna i fängelsehålorna till lite mer angenäma lokaler att besöka. Bland annat Gävles kända brandstation som ligger mitt emot järnvägsstationen.
 
Väggmålningen hittade vi på väg till någon loppis... 
 
Jag har redan blandat ihop alla loppisar vi var inne på. Lite besviken är jag trots allt på utbudet av föremål, det var inte så mycket som handladet trots att väldigt många loppisar besöktes under dagen.
 
Lamporna är jag dock väldigt nöjd med, jag hade precis ställt tillbaka en Gabriel-vas som hade en spricka när jag såg sänglamporna. Reserverade, bakom disken. Illa. För en gångs skulle frågade jag i alla fall och det var tur. Hon som reserverat dem hade inte kommit tillbaka till butiken och kassörskan tyckte att jag skulle få köpa dem istället. Ibland är det bra att fråga. De var dessutom ett fynd, bara 20 kronor styck! 
 
påfyllnad i Aladinförrådet. Sällskapet tyckte nog inte att jag behövde, klart jag behövde! En grå och en rosa köptes. Den rosa var nog tyvärr inte en Aladin men för fem kronor så är den tillräckligt lik. Här tillsammans med min samling hemma i hallen.
 
Ett litet UE-fynd hittade jag, detta är ett litet fat av Ingrid Atterberg.
 
Ett Höganäs-ägg blev det med, för en guldpeng. Även en del annat smått och gott som inte fotograferats.
 
Fortsättning följer...
 
Over änd out!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lybtar

Det verkar ha varit en riktigt spännande dag på fängelset.

Svar: Det rekommenderas om man har vägarna förbi...Kanske inte enbart resa dit för att besöka museet men nästan så...
Anna Sandberg

2012-08-02 @ 15:19:00
URL: http://porslinochnostalgi.blogspot.com
Postat av: Gila

Sänglamporna är sjuuuk snygga! Och vilken fyndpris! Grattis!

Svar: :D
Anna Sandberg

2012-08-03 @ 01:47:15
URL: http://gilasgrotta.blogspot.com/
Postat av: Linda

Kanske var du i Gävle efter att ett gäng andra retrobloggare varit där och dammsugit på fynd...? ;)
Men du hittade ju en hel del fint ändå! Hoppas för övrigt att det kommer lite bilder från din nya lägenhet snart!

Svar: Jo, om jag tydde Bennys bilder rätt så hade han varit där före mig... Men å andra sidan gör det inte så mycket. Har ju lätt överflöd. Jag är snartsnartsnart färdig med vardagsrummet. Då ska ni få se! Det lovar jag dyrt och heligt :)
Anna Sandberg

2012-08-03 @ 11:41:42
URL: http://porslinan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0