Visset Hemtex

I mitt tycke är Marianne Westmans burkar med dekoren Arom bland det läckraste man kan ha i ett kök. Den nyskapande dekoren från 50-talet som pryder kryddburkar och syltburkar sätter färg på vilket kök som helst.
 
 
När jag här om veckan fick se de fina burkarna på en kökshandduk som saluförs hos Hemtex blev jag strålande glad. Leendet fastnade i halsen och glädjen byttes mot olust ju närmare förpackningen granskades. Ingen cred till Marianne Westman. Inte ens ett litet "med inspiration av Marianne Westmans dekor Arom". Visset av Hemtex!
 
Det uppmärksammades i bloggnätverket av Carin som har bloggen Audrey Fenns fina och bilderna på textilierna har jag fått låna från Carin. Vi passade också på att fråga Hemtex via deras facebooksida, men saken ignorerades ända fram till dess att tidningen Metro kommenterade det, såhär lyder deras ingress:
"Retroinspirerad kökshandduk med motiv av kryddburkar." Så berskriver Hemtex en av sina produkter. Designinspirerade bloggare har upptäckt att inspirationen kommer från Rörstrands porslinsserie Arom, men ingenstans - varesig på Hemtex webbsida eller på kökshandduken - omnämns porlinstillverkaren eller designern Marianne Westman."
 
(Läs hela Metros tidningsartikel här)
 
När inlägget publicerades på Metros hemsida fick vi också ett svar från Hemtex:
"Ber om ursäkt för det sena svaret. Det är riktigt att Rörstrands berömda kryddburkar har varit en av inspirationskällorna bakom Hemtex kollektion Kryddburkar. Att en fysisk produkt - liksom miljöer, bilder och platser - har fått utgöra inspiration bakom grafiska illustrationer är både vanligt och ett vedertaget arbetssätt. Men vi tycker trots allt att detta kan tydliggöras. Därför har vi nu för ordningens skull en dialog med Rörstrand."
 
Hm.... Ja, visst men är de inte väldigt, väldigt lika? Känns inte riktigt som inspiration, mer som en Ctrl C Ctrl V. Okej, kanske "lagligt" men väldigt lågt. Det är ingen formgivare som gjort dessa handdukar. Eller vad tycker ni?
 
Marianne Westmans kommentar är sorglig att behöva läsa i Metro:
"Den kända designern, som började arbeta på Rörstrand redan på 1950-talet, blir besviken när hon får höra får höra att en del ord som "Vitpeppar" och "Salt" har ersatts av "kärlek" och "minnen" på handduken medan prickarna (pepparkornen) har bytts ut mot andra symboler
– Det är inte bara det att de tar idéer. De gör om dem också, säger Westman."
 
Lågt och sorgligt.
Marianne Westman har gjort detta mönster. Så det så!
 
Over and out!


Kommentarer
Postat av: Tant Emma

De är jäkligt fräcka! Fattar inte hur de resonerar.

Svar: Det är ju nästan lite synd om dem, det sänker ju deras trovärdighet och får ganska många emot sig. Fult.
Anna Sandberg

2014-01-19 @ 19:42:41
URL: http://www.tantemmasbravader.wordpress.com
Postat av: Gila

Credit till rätt designer, rätt ska vara rätt! Marianne var först!

Svar: Ja! Verkligen. I denna story finns det bara en designer. Och det är Marianne Westman.
Anna Sandberg

2014-01-19 @ 19:52:30
URL: http://gilasgrotta.blogspot.com/
Postat av: Lybtar

Marianne har varit mycket mån om att vara med och bestämma och godkänna alla nytryck.
Detta känns så platt. Att profitera på hennes design på detta sätt. Det är inte tal om inspiration, detta är rakt av kopiering. Precis som du skriver Anna.

Svar: Orden räcker inte riktigt till i detta fall. Även om det kanske inte är ett olagligt så är det ju väldigt fult gjort. Om det är en mönsterstöld är ju väldigt hårfint i detta fall.... Men man kan ju lugnt snacka om att Hemtex skjuter sig själv i foten. Det är nästan skrattretande, om nu inte skrattet skulle fastna så illa i halsen.
Anna Sandberg

2014-01-19 @ 20:08:42
URL: http://porslinochnostalgi.blogspot.com
Postat av: tanten på auktion

Jag förstår inte att någon kan ha mage att stjäla så. Det är ju en så uppenbart var hen fått sin så kallade inspiration ifrån. Pinsamt!

2014-01-19 @ 20:36:06
URL: http://tantenpaauktion.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0