Prylbytardag - Kulbytardag

Återvinningen i Västerås - Vafab ordnade idag en prylbytardag. De ville belysa det faktum att det som en person tycker är skräp tycker en annan är rena skatten.

När man kom till lokalen där prylbytardagen hölls så fick man ställa sig i en inlämnarkö och framme vid en disk fick man visa upp de grejer man hade med sig. Det räknades på ett ungefär hur många föremål man hade med sig. För dessa föremål fick man ett antal gem (ja, just sånna pappershållarmojänger). Lika många gem som antalet föremål. Gemen var nu betalningsmedel. Allt kostade ett gem.Betalningmedel.

Sedan fick man gå runt bland borden de hade ställt upp i lokalen. Vafabs personal hade till uppgift att ställa ut grejerna på borden. De hade faktiskt tänkt till lite, de hade teman på borden, ett bord med lampor, ett med textil, ett med julsaker, ett med krukor, ett med blandat och...Under kvällen hölls det även ett föredrag om smart mat man kunde göra av resterna i kylen. Det bjöds på små matmuffins (grymmegoda) och hantverkades i skön redesign.

Jag hade 15 gem till handa. Det blev lite shopping. Mestadels glas. Det som kanske kan benämnas som ett fynd är väl Kiwi-lyktornafrån finska Iittala.


Sedan blev det två krukor till mina orkideér, en liten tillbringare och en skål med handtag. Dessutom blev det en tavelram, en korg till mamma och ett lektält. Ja, ett lektält. Det ska byggas om till ljustält/lightbox så att jag kan fota lite bättre bilder, även om ljusförhållandena är lite halvdana.

Hepp!
Pepp!
Det var verkligen hur kul som helst. Hoppas att detta inte var någon engångsföreteelse. Det som blir över i prylväg donneras till någon av stadens loppisar.

Det fanns ALLT: Bord, krukor, vaser, sladdar, mobilladdare, taklampor, korgar, pulkor, dukar, ljuslyktor, julgranskulor, adventsstakar, muggar, tillbringare, köksmaskiner, äggkokare, sothyvlar, korkskruvar, böcker, tavlor, vattenflaskor, pottpuri, gungor, gräsklippare, skor, skridskor, soffkuddar, duschdrapperier, leksaker, resväskor...........

Hurra! Det var så kul!
Over änd out!


Kommentarer
Postat av: form55

Bra initiativ, men om man fick bara ett gem oberoende hur fin sak man hade med sig så blir det nog svårt att hitta något kul. Ittalalyktorna var nog ett fynd ändå!

2011-11-24 @ 21:27:24
URL: http://jjform55.blogspot.com/
Postat av: Gunilla

Vilken kul grej, sådant borde sprida sig mera!

2011-11-24 @ 21:46:02
URL: http://gunillas-fynd.blogspot.com/
Postat av: Kix

Vad är en sothyvel...? ;)Bra iniativ dock! :D

gillar

2011-11-24 @ 21:52:55
Postat av: Retrolux

@Form55

Ja, man kan ju tänka att det skulle bli lite konstigt konstig fördelning av grejerna. Men det gick faktiskt mycket bättre än man kunde tänka sig. Jag tror att de flesta fick med sig fina saker som de ville ha. Visst fanns det väl lite "skräp" också men de buntade ihop lite småsaker så man fick tex en påse med julgranskulor och inte bara en kula. Dessutom så lämnade närstan alla in mer än de hämtade ut.@Gunilla

Ja, det skulle verkligen vara roligt! Alla återvinningsstationer borde ha en container där man kunde ställa in hela och fungerande saker som vem som helst kunde få ta. I Norberg hade de länge en loppis på återbruket där folk som behövde arbetsträna fick jobba (en verklig win-win) men den togs bort med motiveringen att det blev för dyrt för kommunen. Sucka...@Kix

Ska du säga miss "hoppbacke"

2011-11-25 @ 08:59:55
URL: http://retrolux.blogg.se/
Postat av: tanten på auktion

åh, vilken bra idé med bytesdagar =)

2011-11-25 @ 13:26:23
URL: http://tantenpaauktion.blogspot.com/
Postat av: /Mylla

här i sundsvall har de satsat rejält på personal på soptippen (tror att det också är såna som arbetstränar) de står precis innanför entren och hjälper dels till med att visa var man ska med sakerna, dels räddar de sånt som är säljbart. På soptippen finns en superbillig möbelloppis (har även handfat och sånt) prylarna går till erikshjälpen (har jag för mig), också ett sätt att minska sopberget!

2011-11-28 @ 01:13:32
URL: http://myllaskreativa.blogspot.com/
Postat av: Retrolux

@Mylla

Underbart att de har insett vikten av att minska sopberget. Önskar att de kunde ha minst en sådan loppis i varje stad. Det är så himla onödigt att saker som fungerar och kan glädja andra ska gå till spillo! Det är trist att folk glömmer bort/inte orkar lämna grejer till vanliga loppisar och då skulle det ju vara extra bra att ha en "uppfångnings-verksamhet" på återbruken. Samarbeta med Arbetsförmedlingen, försäkringskassan och en lokal loppis kanske?

2011-11-28 @ 09:17:26
URL: http://retrolux.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0