Utmanarkoma efter femkamp

...och vilken femkamp det blev. Här följer ett sportreferat.

Från Västerås for vi på lördag morgon. 4 lag, två personer i varje lag, tre utmanarlag (15-18år) och ett ledarlag. Vi hade femkampsträningen från i onsdags färskt i minnet och vi skulle ge järnet.


Lizzie, Johanna, Felix, Axel, Emma och Malva

Efter ett par timmar i bilen var vi framme i Karlsby, vid den gamla skolan där vi skulle bo. Efter inakordering på rummen så samlades vi för att börja bygga femkampsbanorna.

Fem grenar:
Eldning
Surrning & livlina
Nattorientering
Hinderbana
Woodcraft ("naturkunskap")

Sedan var det tävlingsstart. Utmanarna var totalt nio tävlande lag och deras klass fick börja. Eldning. Fyra vedträn, en ask tändstickor, kniv, yxa och en plåtburk med såpvatten. Tävlingsreglerna är enkla: Få såpvattnet att koka över och spring i mål. Kortast tid vinner.

Axel och Felix fick tävla i första gruppen. Vi andra hejade på och gav tips från sidlinjen. Malva och Emma skrek sig hesa och vi andra skrek med så gott vi förmådde. Vi hade klart den bästa hejarklacken. Och mycket riktigt, när grabbarna väl tightat ihop sin eld och fått upp lite höjd på den så kokade såpvattnet över. Lätt snurriga sprang grabbarna i mål på en förstaplats så långt i tävlingen.


Full kareta mot tävlingsbanorna.


Blås!


Jag och Carola var kontrollanter på de andra banorna men kunde inte låta bli att titta vad våra utmanare hade för utmaningar.
 

Nu börjar det likna något grabbs!

I nästa grupp tävlade både lag Lizzie och Johanna och lag Malva och Emma. Starten gick och tjejerna kom igång bra. Smala späntor och mycket spån gjorde att Lizzie och Johanna fick fart på sin eld tidigt. Efter lite spånstrul kom också Malva och Emma igång och började blåsa "varannan-blåset". Även i denna grupp så hade vi sankt Olofs scoutkår i topp. Lizzie och Johanna sprang in som etta och Malva och Emma kom in på andra plats. De petade ner grabbarna till en tredjeplats.


Schyssta spån brudar!


Lite strul med brasan?


Spåvatten som kokar över.

Sedan blev det livlina och surrning. Enkla regler även här: Kasta livlina, träffa målet 10 gånger. Spring till slanorna och bygg en given konstruktion med hjälp av surrningar (eller constriktorstekar, krav på snygghet finns ej). Res upp konstruktionen och varva den 3 gånger - sedan målgång. Även här kortast tid.

Samma startordning som förra gången, Axel och Felix ut först igen. När startskottet small så briljerade de på livlina, endast elva kast behövde de göra för sina 10 träffar. Jag är imponerad! Vidare till surrningen som gick bra trots några missöden med dåligt åtdragna knopar där de förlorade lite tid. Men trots detta var grabbarna först i mål i gruppen.




Felix fokuserar.


Den blev lite ranglig kanske, men den höll!


SMU hade problem med glidande rep.

Malva och Emma gjorde om bravaden med livlinan, elva kast krävdes för tio träffar. Surrningen strulade lite men med en stadig konstruktion och snabba fötter gick de i mål som först i gruppen och tvåa i sin klass. Lizzie och Johanna gjorde en kanonbra surrning. De var snabbast på den delen, men lite strul med inkastningen på livlinan gjorde att de slutade på en fjärdeplats i grenen. 


Lizzie och Johanna kastar livlina.


Malva och Emma har börjat med surrningen.


Johanna och Lizzie fokuserar på surrningen.

Nu var det äntligen vår tur att tävla, vi i ledarklassen. Tyvärr var endast två lag anmälda så vi hade inte så många lag att tampas med. Trots detta så växte mina och Carolas djävulshorn ut när startskottet för eldningen gick. Vi skulle vinna denhär grenen. För att öka tävlingskänslan lite så hade vi ett par lag som var med och eldade utom tävlan också och detta bidrog nog till vårat fina arbete.

Jag tror aldrig jag har späntat så fort och hanterat en yxa under sådan tidspress förut. Men bra gick det. Vi fick eld på spånen på ca 20 sekunder och sedan var det bara att mata på med späntor och spån. Att vi hade den bästa hejarklacken gjorde inte saken värre. De skrek nästan så att de blåste ut våra tändstickor. På ett kick låg all ved i en pagod runt burken och vi började blåsa. Det kändes som om vi höll på i en evighet. Platt på mage låg vi och blåste från varsitt håll. Undrar hur mycket rök som kom ner i lungorna? Äntligen kokade det över och jag störtade i mål. Vi var först. 6 minuter och 15 sekunder tog det. Otroligt bra för att aldrig ha tävlat eller ens övat eldning ihop. 


Carola jobbar på för att korta koktiden.


Snygg är man inte när man tävlar i eldning. Man ser lätt blåst ut när man ligger platt på mage och blåser.


Upp på knä för att vara beredd på att springa i mål. Mina knän är helt fulla med blåmärken nu.


Men fart på brasan blev det.

Snabbt på nästa gren för oss också. Livlina och surrning. Livlinan gick bra, vi missade ett par kast och i samma klass som våra utmanare var vi inte. Men surrningen var vi nästan för bra på. Vi drog åt våra knopar lite för hårt och vi fick knappt isär vår trefot. Men efter lite våld och akrobatiska övningar från min sida så lyckades vi gå i mål. Åter på första plats. 


Vi förbereder vår tävlingsbana inför livlinan. Koncentrerade och pepp till tusen. Fokus!


Hala in!


Surrar för glatta livet.


Tävlingens tightaste trefot?

Sedan var det dags för lite uppladdning inför kvällens orientering. Vi slappnade av en smula och käkade middag. Jag åt på tok för mycket och det kändes inte lockade att gå ut i det täta duggregnet. Ett sånt duggregn som man blir dyngsur av på några minuter. Efter ombyte drog vi oss mot start, lite uppvärming och ut på orienteringen som andra lag. Denna tävlingsgren kördes parallellt för alla tävlanden. Det gick förvånansvärt bra. Vi hittade alla kontroller relativt snabbt och vi sprang på ganska bra. Efter dryga 30 minuter var vi i mål, blöta och spyfärdiga. Hornen växte även under denna gren. 

För utmanarna var det blandade resultat. Malva och Emma gjorde en god insats och kom i mål på bäst tid av utmanarna. Tyvärr så skedde ett smärre missöde med kontroll nr 3 som trillade ner på marken efter ca halva tävlingen. Lite svårt att hitta en kontroll med reflex på som ligger på marken. Axel och Felix hittade den tillslut och hamnade på en andraplats. Lizzie och Johanna kunde inte hitta den och kom därför inte i mål inom maxtiden, vilket betyder endast 20 poäng (av 200 möjliga). Himla otur när det gick så bra för dem i början. 

Helt färdiga stapplade vi in i duschen och sedan sängen. Ett tappert försök att läsa på lite om woodcraften gavs snart vika för sömnen. Jag kände mig ungefär som en urvriden disktrasa. Lätt stukad. 

Morgonen kom för tidigt. Men mer tävlande och städning stod på schemat. Det var bara att bita ihop. Samling ute efter frukosten för woodkraft-frågorna. Enkla regler även här. 40 frågor, 4 alternativ per fråga, 40 minuter, 1minut per fråga. När klockan ringer så går du vidare till nästa fråga.



Vi svarade med varierat resultat. Woodcraften är verkligen vår akilleshäl. Vi är inte alls så bra på det som vi skulle behöva vara. Jag och Carola kammade hem 26 poäng och utmanarna låg strax under med några poäng. Detta var den enda grenen ingen av oss låg i topp. En av deltagarna i det andra ledarlaget var biolog och det kan ju förklara varför det gick bättre för dem. Johanna och Lizzie kom på andra plats i sin klass tätt följda av Axel och Felix på tredje plats. Malva och Emma  blev sexa. Bäst att träna till nästa år.



Sedan var det dags för den sista grenen i årets femkamp. Hinerbana. Iår skulle vi frakta med oss en slana (en grövre pinne) som var cirka fyra meter lång genom hinderbanan. Detta på så kort tid som möjligt. Där fanns alla typer av hinder. Hoppa över stockar, klättra på stegar, krypa under pressenningar, fiska upp ringar, leta efter nycklar, gå balansgång, låsa upp hänglås, plocka kottar............ Det scouter gör bäst med andra ord. 

Jag och Carola fick börja. Förutom ett par små missöden gjorde vi ett bra jobb och sprang på ganska bra. Vi blev väl inte helt nöjda med tiden vi fick men vår tid stod sig ändå bra i konkurensen. Lizzie och Johanna var några skunder långsammare än oss, Emma och Malva lika så. Då var det Axel och Felix tur och de sopade banan och sprang i mål en hel minut före de bästa lagen. Det gjorde att alla i deras klass fick ganska låga poäng. 



Färdigtävlat. Nu kunde vi bara vänta på resultatet. Under tiden käkade vi lunch och packade in våra prylar i bilarna. 

Prisutdelning. 

Felix och Axel kammade hem segern i utmanarklassen. Emma och Malva kom tvåa och trots missödet under orienteringen kom Johanna och Lizzie på fjärde plats. Detta i konkurens med sex andra utmanarlag. (Stolt ledare!). Även jag och Carola vann vår klass men vår prestation kan ju inte mätas med utmanarnas. Det faktum att vi knep fyra grensegrar av fem möjliga gör mig ändå ganska stolt och nöjd.



Nöjda med trötta åkte vi hem mot Västerås. Det var nog inte bara jag som vill tillbaka nästa år. 

Over and out!

Tack till er som tog hand om min kamera och fotade när jag var kontrollant. Malva, Emma och Axel.

Kommentarer
Postat av: Jessica

Starkt jobbat!!

2010-09-28 @ 07:42:05
Postat av: Retrolux

@Jessica:

Vi äger! Eller våra utmanare äger! Superstolt ledare!

2010-09-28 @ 10:42:27
URL: http://retrolux.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Jisses vilka scouter! By the way: Grymt snygg hårfärg du har fixat Anna! =)

2010-09-28 @ 10:52:33
URL: http://rebeccalinder.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0