Paprika

Vi har nu kommit till kapitlet: Mina samlingar del 1 - Paprika

Anna-Lisa Thomson 1905-1952
Anna-Lisa utbildade sig bland annat vid Konstindustriella skolan (Kostfack) samt på ett antal utbildningar utomlands. Hennes yrkesliv började 1928 på Sankt Eriks Lervarufabriker i Uppsala där hon snart blev konstnärlig ledare. Hon tog bland annat fram den gröna glasyren som pryder så många föremål från den tiden. I början av 30-talet ansvarade Anna-Lisa för en stor del av S:t Eriks kollektion.
 
1933 började Anna-Lisa Thomson på Upsala Ekeby där hon tillsammans med Sven-Erik Skawonius och Vicke Lindstrand. På 30-talet var det modernt med enkla, rena former och föremålen hade ofta sober glasyr. Man använde sig av geometriska former. Från detta gick Anna-Lisa mer och mer mot att ta inspiration från naturens former där blad och snäckor ofta användes i hennes senare alster, till en början i rent lergods med lugna glasyrer till att sedan bli mer färgglada.
 
Anna-Lisa gick bort redan när hon var 46 år och man startade en minnesfond i hennes namn. Stiftelsen delar än idag ut stipendier till kvinnor inom olika konstnärsfack. Långt efter hennes död fanns flera av hennes modeller kvar i Upsala Ekebys priskuranter, vilket tyder på att föremålen var mycket populära redan på den tiden... Precis som idag.
 
Målmedvetet drev hon principen att genom samarbete med storindustrin kunna skapa prisbilliga föremål, vilka därigenom skulle bli tillgängliga för den stora allmänheten.

Anna-Lisa Thomsons serier är märkta med hennes inititaler ALT (A.L.T.) och oftast inleds den fyrsiffriga stämpeln med en etta.
 
Några kända ALT-serier:
- Paprika
- Lansett
- Spectra (+Havsfora som tillkom efter hennes död)
- Athene
- Marina
 
Källor: Grödinge Antik & Design AB och Wikipedia

Så över till mina Paprika!
Jag hade glädjen att få komplettera lite förra helgen då mamma kom med en vas som ropats in på auktion. Nu har jag fått ihop en liten samling. Dock är den långt ifrån komplett eftersom Paprika gjordes i många modeller och storlekar. Paprika har den klassiska oglaserade godset med lansett-liknande blad längs sidan i vit eller grön glasyr.
 
Sju stycken har det i allafall hunnit bli.
 
 
 
Mina delar i Paprikaserien:
Nytillskottet. Vas nr: 1021 (21 cm)
 
Vas nr: 1019 (33 cm)
 
Vas nr: 1018 (26cm)
 
Vas nr: 1018 i grönt (25cm)
 
Golvvas nr: 1081 i den ovanliga helvita modellen. (52 cm)
 
Golvvas nr: 1081 (52 cm)
 
Fat nr: 1014 (diamteter ca 24 cm, höjd 7 cm)
 
Har du någon del du vill göra dig av med? Hör gärna av dig!
Over and out!

 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0